Dorine Vierstraete: “Een glimlach op een slechte dag maakt zoveel goed”

Dorine Vierstraete. © Kurt De Schuytener
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Dorine Vierstraete prijst haar team wanneer haar wellness- en schoonheidsinstituut Sense of Beauty wordt gelauwerd als het beste van Vlaanderen. Maar de appreciatie voor deze sterke madam gaat verder dan het ondernemerschap. Haar leven en carrière tellen een aantal tegenslagen waar een mens serieus van gaat wankelen. Dorine leeft, werkt en geniet bewust. “Mijn perfectionisme heeft gelukkig ook een bourgondisch kantje”, lacht ze.

“Dorine is vast te bescheiden geweest”, vertelt haar man Filip Vanderschelden na het gesprek via mail. “Nadat ze een bloeiende zaak had opgebouwd in Gullegem werd haar alles afgenomen door haar ex en moest ze in Kortrijk in 2004 van nul herbeginnen. Ondertussen, tijdens de scheiding, kreeg ze borstkanker die ze overwon. En begin 2015 kwam aan het licht dat ze al vier jaar voor vele tienduizenden euro’s werd opgelicht door haar vaste bediende die achteraf een beroepsoplichtster bleek te zijn.”

Als we dus met één eigenschap moeten beginnen is het alvast die bescheidenheid. Over de zware tegenslagen waarna ze weer voluit doorging, heeft ze het niet. En met de man die achter deze sterke vrouw staat, is ze nog steeds niet getrouwd. “We zijn wettelijk samenwonend, met onze drukke agenda’s komt het er maar niet van. Maar we noemen elkaar wel man en vrouw”, lacht Dorine, zaakvoerster van het Beste Schoonheidssalon 2017.

Jouw zaak wint de prijs van Beste Schoonheidssalon, wat doet dat met jou?

“Het doet deugd. Deze prijs voelt aan als de bevestiging van een 33-jarige carrière met ups en downs. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest. De laatste drie jaar heb ik serieus geïnvesteerd in het team. Het behalen van deze titel maakt me vooral gelukkig voor hen. Zij hebben me een beetje gepusht om Sense of Beauty in te schrijven. ‘Jij verdient dat’, zeiden ze vaak. Toen we bij de tien besten waren was dat voor mij al een hele overwinning. Het team is er echt voor gegaan, dag en nacht hebben we ervoor gewerkt en er naartoe geleefd.”

Wist je als kind al dat je mensen wou verzorgen?

“Ik wilde al van jongs af voor de opleiding schoonheidszorgen gaan maar die sector was toen nog niet zo gekend. Omdat ik ook niet uit een nest van zelfstandigen kom, moest ik eerst mijn studies boekhouden afmaken. Ik heb dat gedaan en ben meteen beginnen werken om daarnaast in avondschool schoonheidszorgen te studeren. Na drie jaar heb ik mijn job in boekhouden en verzekeringen opgezegd. Ik heb drie maanden onbetaald stage gelopen in een schoonheidsinstituut om daarna op mijn eentje een zaak te beginnen. Ik wist wel vrij vroeg wat ik wilde, ja.”

Welke talenten heeft een goede schoonheidsspecialiste en zaakvoerster?

“Als kind speelde ik graag met poppen. Kleertjes aan, kleertjes uit, in bad en verzorgen. Ik was zelf ook heel netjes. Mijn moeder zei altijd dat ik een week in een wit kleedje mocht rondlopen en buiten spelen en dat ik nog niet vuil zou worden. Dat maakt van mij natuurlijk wel een perfectionist, wat ook nodig is als je dit werk goed wil doen. Maar dat perfectionisme gaat maar tot een bepaald niveau. Evengoed ben ik een bourgondiër en kan ik oprecht genieten. En lachen natuurlijk, dat is het gezondste. Een glimlach van een klant op een slechte dag maakt veel goed.”

Dorine Vierstraete.
Dorine Vierstraete.© Kurt De Schuytener

“Onze poes Romeo wordt hier nog het meest van iedereen gemasseerd”

Wie zijn jouw voorbeelden?

“Ik kijk altijd op naar vrouwen die carrière maken. Zoals Nathalie Meskens bijvoorbeeld, wat die allemaal doet, het lijkt alsof zij tot alles in staat is. Maar ook Pascale Naessens en Sandra Bekkari zijn vrouwen die ik bewonder. En als ik een straffe madam mag noemen van dichtbij, dan denk ik aan Lieve Byttebier. Hoe zij de uitdaging van het nieuwe lunchrestaurant aanpakt samen met de hele familie is fantastisch. Want het gaat er niet alleen om dat je het durft, je moet ook slagen. Karoline Verhelle van K de Karo is ook zo iemand, een echte duizendpoot. In Kortrijk zijn er veel voorbeelden om naar op te kijken.”

Wat doe je om te ontspannen?

“Veel bewegen. Iedereen heeft dat nodig om los te kunnen laten. Mijn man Filip is een fervent fietser. Ik heb zelf ook een sportfiets maar die blijft meestal op stal. Hij zei altijd dat ik me voor mijn zestigste geen elektrische fiets mocht aanschaffen maar om met hem mee te kunnen op de hellingen heb ik er toch een gekocht. Toen elektrische fietsen nog niet zo populair waren, vond hij het niet leuk dat ik hem omhoog voorbij reed terwijl anderen mensen dat zagen. ‘Het is een elektrische fiets’, riep hij dan luidkeels (lacht).”

Neem je bewust tijd om het werk ‘thuis’ te laten?

“Tot drie jaar geleden had ik geen hobby’s. Dertig jaar heb ik zes op zeven gewerkt en stond alles in functie van de zaak. Sinds drie jaar zijn we ook op maandag gesloten en neem ik ‘s avonds bewust tijd voor sport. Vroeger ging ik waterskiën en deed ik zelfs keurturnen op hoog niveau. Nu vind je me dikwijls in de yogales en gaan we op weekend met de motorhome om er veel te wandelen en te fietsen. Gezonde voeding is ook een belangrijk aspect, zelfs tijdens onze drukke dagen. Op zaterdagavond maak ik het thuis liever gezellig dan op stap te gaan. Zo ben ik op zondag fris uitgeslapen voor een mooie dag.”

Hoe komt het dat wellness steeds belangrijker wordt?

“Vroeger hadden mensen het druk en wat stress, de dag van vandaag is die hoeveelheid stress verdriedubbeld. Iedereen moet onthaasten, niet alleen vrouwen, maar ook mannen en jongeren. En rust alleen is niet voldoende. Er is ook contactarmoede, er is nood aan elkaar eens vastnemen, aan een knuffel. Ook al communiceren we door middel van de sociale media voortdurend met elkaar, je voelt dat er een tekort is aan echt contact. Dat is meteen ook het succes van wellness. Daarbij komt dat mensen nu meer kiezen voor us time als koppel of met vrienden in plaats van voor me time, vandaar dat ook al onze cabines zijn voorzien op duo’s.”

“Van alles wat je nodig hebt, vind je in Kortrijk wel iets dat goed is”

Zou je opnieuw voor Kortrijk kiezen om te wonen en te werken?

“Zeker en al helemaal voor deze centrale en rustige locatie. Toen ik nog in Gullegem woonde en werkte, kon je me voor al het andere hier vinden. Kortrijk is geen grote stad maar het is ook geen dorp. In Gent, Brussel of Antwerpen zou ik me nooit helemaal thuis voelen. Van alles wat je nodig hebt, vind je hier wel iets dat goed is. Mensen kennen elkaar maar weten daarom niet alles van je hele leven. Dat is ook wat ik aan mijn klanten zeg. ‘Doe je rugzak maar uit, we stoppen die hier even in de kast en geniet’. Het is aan ons om dat te bieden.”

Dorine Vierstraete:
© Kurt De Schuytener

Wat maakt deze plek bijzonder?

“Toen ik in het Begijnhof woonde, heb ik het Overbekeplein ontdekt. Niettegenstaande de zware werken aan het plein zou ik er meteen opnieuw voor kiezen. Het is hier zalig. Op zaterdagen is het soms op de koppen lopen in de Lange Steenstraat en hier is het zoveel rustiger. Voor het salon met ons terras is dat ideaal. Het is een place-to-be, om naar toe te komen en na de vernieuwing zal het nog honderd keer beter zijn. Voor mezelf is het ook fantastisch. Ik kan enorm genieten van stilte, niets om me heen dat de rust verstoort, zalig.”

Waar droom je van?

“Dat ik op deze manier verder kan gaan en verder mag innoveren. Toen ik in 1984 begon, was ik een van de eersten met een zonnebank met gezichtsbruiner en dat draaide goed. Ik was bij de pioniers met permanente make-up en Hot Stone massages en nu ook met suikerontharing. In de toekomst hoop ik wat meer verantwoordelijkheden door te kunnen geven aan het team zodat we zelf meer tijd hebben om te genieten.”

Romeo de poes is ook geen onbekende in stad.

“Romeo wordt hier nog het meest van iedereen gemasseerd. De klanten zijn gek op hem en hij kan zich in alle hoekjes nestelen. Ook in de rest van Kortrijk is hij ondertussen vrij goed gekend. Hij gaat soms winkelen bij de andere handelaars op het plein, bij Oxford is hij eens wakker geworden in de etalage. Hij is zelfs ooit eens in Gent beland. Hij was tot aan de Brooklyn gegaan, ze hadden hem opgegeven als verloren poes en een meisje had hem tijdelijk meegenomen naar huis in Gent en hem al omgedoopt tot Herman.”

Heb je iets met de Leie?

“Wandelen, lopen of fietsen langs de Leie is super. Bar Amorse en het strandje zijn ook heerlijk. Het water is hier dichterbij dan je zou denken. Ik ga heel vaak te voet van hieruit naar de Leie en ik stap dan verder om te sporten in De Kien of zelfs helemaal tot in Kuurne op bezoek bij een vriendin. En ook al verklaren ze mij soms gek, ik vind dat zalig.”

Dorine Vierstrate (56) keerde na een tussenperiode in Gullegem in 2000 terug naar Kortrijk. Samen met haar partner Filip Vanderschelden en de achtjarige kat Romeo woont ze op het Overbekeplein. Dorine volgde Handel richting Boekhouden aan O.L.V. van Bijstand in Kortrijk. In avondschool aan Syntra-West studeerde ze schoonheidszorgen en pedicure. Tot op vandaag schoolt ze zich nog steeds bij. Dorine werkte drie jaar voor een boekhoudings- en verzekeringskantoor. In 1984 startte met haar eigen instituut in Gullegem. Sinds 2004 heeft ze haar wellness- en schoonheidssalon Sense of Beauty. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en callanetics, gaat ze fietsen en wandelen.

Shoppen

“Ik ben nooit een echte shopper geweest. Wanneer mijn man voorstelt om te gaan winkelen vind ik altijd wel een uitweg om het niet te moeten doen. Ik weet wat ik wil, daarom blijf ik ook nooit lang in een winkel. Maximum een kwartier later sta ik alweer buiten met wat ik moet hebben. Enkele adresjes waar ze mijn manier van shoppen kennen zijn Pure in de Voorstraat, Si Jolie in de Sint-Maartenskerkstraat of schoenen Deltour in de Korte Steenstraat.”

Reizen

“Drie jaar geleden kochten we een motorhome. Ik hou van stilte en van natuur, dat is waar ik me thuis voel. Vanaf maart proberen we er geregeld op uit te trekken. Nederland is een aangenaam land maar het kan ook richting Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gaan, of de Ardennen, de kust of een wielerwedstrijd. Ter plaatse wandelen en fietsen we veel en houden we een gezellige barbecue of gaan we op restaurant. We houden ervan steeds op andere plekken te komen en mensen te ontmoeten. Ontdekken is heel belangrijk.”

Shoppen

“Ik ben nooit een echte shopper geweest. Wanneer mijn man voorstelt om te gaan winkelen vind ik altijd wel een uitweg om het niet te moeten doen. Ik weet wat ik wil, daarom blijf ik ook nooit lang in een winkel. Maximum een kwartier later sta ik alweer buiten met wat ik moet hebben. Enkele adresjes waar ze mijn manier van shoppen kennen zijn Pure in de Voorstraat, Si Jolie in de Sint-Maartenskerkstraat of schoenen Deltour in de Korte Steenstraat.”

Leuke plekjes

“Ik ben gewoon verliefd op deze pittoreske hoek: het Overbekeplein, het Vandaleplein, het Sint-Maartenskerkhof. Tot 2008 heb ik in het Begijnhof gewoond, heerlijk rustig en toch midden in de stad en met een park. Het Huis van de Grootjuffrouw is nu ook een meerwaarde en de Houtmarkt is mooi geworden. Van hieruit wandel ik dikwijls naar de Leie en verder langs het water.”

Reizen

“Drie jaar geleden kochten we een motorhome. Ik hou van stilte en van natuur, dat is waar ik me thuis voel. Vanaf maart proberen we er geregeld op uit te trekken. Nederland is een aangenaam land maar het kan ook richting Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gaan, of de Ardennen, de kust of een wielerwedstrijd. Ter plaatse wandelen en fietsen we veel en houden we een gezellige barbecue of gaan we op restaurant. We houden ervan steeds op andere plekken te komen en mensen te ontmoeten. Ontdekken is heel belangrijk.”

Shoppen

“Ik ben nooit een echte shopper geweest. Wanneer mijn man voorstelt om te gaan winkelen vind ik altijd wel een uitweg om het niet te moeten doen. Ik weet wat ik wil, daarom blijf ik ook nooit lang in een winkel. Maximum een kwartier later sta ik alweer buiten met wat ik moet hebben. Enkele adresjes waar ze mijn manier van shoppen kennen zijn Pure in de Voorstraat, Si Jolie in de Sint-Maartenskerkstraat of schoenen Deltour in de Korte Steenstraat.”

Lekker eten

“Een gloednieuw adres: La Cantine op het Vandaleplein. Je kan er erg lekker en gezond eten in een huiselijke sfeer. Alles zit juist en is tot in de puntjes, tot en met de koffie, verzorgd. Ik zou er elke middag kunnen gaan eten. In gezelschap trekken we graag naar Gastrobar Gust hier om de hoek op het Sint-Maartenskerkhof. Je krijgt er heerlijke tapas terwijl je een glaasje drinkt. Samen met het personeel gaan we er op tijd en stond eens brainstormen. Het terras van Café Rouge is de ideale plek om na het werk te genieten van de rust. En bij K de Karo in de Sint-Jansstraat wordt het eten met veel liefde gemaakt en geserveerd.”

Leuke plekjes

“Ik ben gewoon verliefd op deze pittoreske hoek: het Overbekeplein, het Vandaleplein, het Sint-Maartenskerkhof. Tot 2008 heb ik in het Begijnhof gewoond, heerlijk rustig en toch midden in de stad en met een park. Het Huis van de Grootjuffrouw is nu ook een meerwaarde en de Houtmarkt is mooi geworden. Van hieruit wandel ik dikwijls naar de Leie en verder langs het water.”

Reizen

“Drie jaar geleden kochten we een motorhome. Ik hou van stilte en van natuur, dat is waar ik me thuis voel. Vanaf maart proberen we er geregeld op uit te trekken. Nederland is een aangenaam land maar het kan ook richting Cap Gris-Nez of Cap Blanc-Nez gaan, of de Ardennen, de kust of een wielerwedstrijd. Ter plaatse wandelen en fietsen we veel en houden we een gezellige barbecue of gaan we op restaurant. We houden ervan steeds op andere plekken te komen en mensen te ontmoeten. Ontdekken is heel belangrijk.”

Shoppen

“Ik ben nooit een echte shopper geweest. Wanneer mijn man voorstelt om te gaan winkelen vind ik altijd wel een uitweg om het niet te moeten doen. Ik weet wat ik wil, daarom blijf ik ook nooit lang in een winkel. Maximum een kwartier later sta ik alweer buiten met wat ik moet hebben. Enkele adresjes waar ze mijn manier van shoppen kennen zijn Pure in de Voorstraat, Si Jolie in de Sint-Maartenskerkstraat of schoenen Deltour in de Korte Steenstraat.”