Dorine en Rik uit Deerlijk volgden Stijn Devolder ruim twaalf jaar lang: “Op hoogtepunt meer dan 1.000 leden”

Dorine Vanhee en Rik Desmet bij Stijn Devolder, enkele dagen voor het laatste supportersfeest. © MVD
Redactie KW

Superfans Rik Desmet en Dorine Vanhee uit de Boudewijnlaan in Deerlijk zijn er op zaterdagavond 16 november zeker bij tijdens het laatste supportersfeest van intussen ex-renner Stijn Devolder. Een slotfeest dat opnieuw door de dynamische supportersclub van Stijn in het buurthuis van Sint-Lodewijk wordt georganiseerd. “Wij zijn al vele jaren trouwe supporters van onze Deerlijkenaar, maar genieten ook van de koers als Stijn er niet bij is.”

Rik en Dorine zijn geboren en getogen Deerlijkenaren, met roots in respectievelijk de Waregemstraat en Schoolstraat, zelf graag met de fiets rijden. “Wij vernamen dat Stijn vandaag een toerke doet op de fiets en wij doen straks hetzelfde. Wij planden vele jaren onze vakantie in de streek waar de Ronde van Frankrijk voorbijkwam en beleefden er mooie momenten. Voor het eerst in 1998 als Pantani alleen aankwam op Les Deux Alpes. Hij heeft toen ook de Ronde gewonnen en pronkte in Parijs in het geel.”

Als koersliefhebbers werden Rik en Dorine lid van de supportersclub van Stijn Devolder. Het bestuur organiseerde in juni 2007 een busreis naar Ronse voor het Belgisch kampioenschap bij de profs.”Stijn reed toen bij de ploeg die gesponsord werd door Discovery en had, mee omdat dit een buitenlandse formatie was, weinig ploegmaats in de wedstrijd”, dixit Rik. “We hadden met de supporters een eigen ‘hoofdkwartier’ op een boerderij langs het parcours”, vult Dorine aan. “Stijn was geen echte favoriet voor de titel, maar toch deed hij het op een schitterende manier. Wij wandelden langs het parcours en hoorden het grote nieuws dat Stijn op weg was naar zijn eerste grote zege. Als gekken renden wij naar de aankomstlijn om te roepen en te juichen. Een uurtje later kwam Stijn ons groeten op de boerderij. Een moment om nooit te vergeten. En wij waren erbij!”

Weinigen zullen zijn zege in de Ronde van Vlaanderen kunnen evenaren

‘s Avonds in Sint Lodewijk was er een groot feest voor de vele supporters. “Als we aan de Gilde (buurthuis Sint-Lodewijk) aankwamen was er grote vreugde. De lokaaluitbater moest inderhaast vaten bier bestellen en op een zondagavond aan hapjes, drankjes en zelfs een frietkot zien te geraken. Maar het lukte en het werd een feestje tot in de late uurtjes. Stijn vertelde op de televisie dat hij nog in Sellewie verwacht werd en hij hield woord.” Bij de plaatselijke bloemist liet de burgemeester een extra bloemenruiker bestellen en deze was versierd met de driekleur. Stijn kwam rond 22 uur aan in Sellewie en hij baande zicht een weg door de mensenmassa.

Vijftien jaar Tour

Ook op de titelstrijd in Leuven en La Roche waren de supporters Rik en Dorine erbij. “Het waren mooie momenten met Stijn als kampioen. We houden van de koers, ook als Stijn er niet bij is. In de regio wonen wij nog steeds de meeste koersen bij. De Ronde van Frankrijk is top en zeker als wij onderweg onze Stijn konden zien. In 2008 gaf Stijn op tijdens de Ronde en we bleven toch de ritten volgen. In totaal waren we zo’n vijftien jaar te zien in de Tour”, aldus Rik. “Het hoogtepunt in de carrière van Stijn Devolder? We vinden de zege in de Ronde van Vlaanderen van 2008, met de driekleur, nog steeds het hoogtepunt. Weinigen deden het hem voor en weinigen zullen het hem nadoen. Stijn was niet de winnaar van veel koersen maar jij won belangrijke wedstrijden heeft een zeer mooi palmares. Weinig beroepsrenners kunnen zoiets voorleggen.”

Zelfde bestuur

“We hebben de club zien groeien en bloeien met op het hoogtepunt meer dan duizend leden. Wij zagen het vele werk dat het bestuur verzette. Steeds maar organiseren en de supporters er zoveel mogelijk bij betrekken. Chapeau, echt gemeend en wij hebben er veel waardering voor. Bovendien bleven al die jaren dezelfde mensen aan het roer van de club.”

“Tijdens de vele aanwezigheden op de koersen, vooral in de ronden, leerden wij veel mensen kennen. Renners, mensen uit de omgeving van de renners en ook journalisten. Dirk Demol kennen wij bijvoorbeeld zeer goed. De contacten kwamen er meteen voor of na de wedstrijden en door de ervaring wisten wij waar de renners het best te benaderen waren.”

“Zaterdag vanaf 19 uur staat het laatste feest met Stijn en de supporters op het programma. We maakten alle feesten mee. Eerst in de Toverfluit, daarna een paar keer in de sporthal en sinds vele jaren in het buurthuis van Sint-Lodewijk. Wij zullen er opnieuw van genieten. Stijn heeft ons mooie dagen bezorgd. Bedankt aan hem en ook aan het bestuur van de supportersclub.” (Marc Vergote)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier