Doorgroeihuis in Oostende verhuist naar tijdelijke locatie in Nieuwpoortsesteenweg

Het Doorgroeihuis, de daklozenopvang in Oostende, verhuist op vrijdag 12 maart naar een leegstaand pand aan de Nieuwpoortsesteenweg.© Gillian Lowyck
Het Doorgroeihuis, de daklozenopvang in Oostende, verhuist op vrijdag 12 maart naar een leegstaand pand aan de Nieuwpoortsesteenweg.© Gillian Lowyck
Gillian Lowyck

Het Doorgroeihuis, de daklozenopvang in Oostende, moet opnieuw verhuizen. De vaste locatie in de Overvloedstraat is namelijk niet coronaveilig, waardoor men een nieuwe oplossing moet zoeken. Na twee locaties in de Torhoutsesteenweg en de Vuurtorenwijk, strijkt de opvang nu neer in de Nieuwpoortsesteenweg.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de werking rond dak- en thuisloosheid in Oostende. De vaste locatie van het Doorgroeihuis in de Overvloedstraat heeft een te beperkte capaciteit om iedereen coronaveilig op te vangen. Daarom werd de afgelopen maanden uitgeweken naar tijdelijke locaties.

Eerst naar een pand in de Torhoutsesteenweg, en later naar de sportchalets op de Vuurtorenwijk. “Die worden nu opnieuw in gebruik genomen, dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie”, vertelt bevoegd schepen Natacha Waldmann (Groen).

Vroegere assistentiewoningen Ambrozijn

VZW Sint-Monica bood een oplossing aan door een leegstaand pand aan de Nieuwpoortsesteenweg in Mariakerke ter beschikking te stellen van de werking van het Doorgroeihuis. Het gaat over de vroegere assistentiewoningen Ambrozijn.

“Het pand van Ambrozijn is aan renovatie toe. De markt voor serviceflats is momenteel sterk verzadigd, waardoor onze vzw besliste om het pand te verkopen”, vertelt directeur van Sint-Monica Françoise Van Hoorebeke. “Voor de 16 bewoners die er tot vorige zomer woonden, konden we intussen een passend verblijf vinden. In de tussentijd gaan wij graag in op de vraag van de stad om de locatie tijdelijk ter beschikking te stellen voor de werking van het Doorgroeihuis.”

Overnachting voor minstens 20 mensen

Het momenteel leegstaand gebouw beschikt over 16 afsluitbare entiteiten waar minstens 20 mensen kunnen overnachten. Er is bovendien nog reservecapaciteit. Daarnaast is er een ontvangstruimte, een bureel en een afgesloten buitenruimte. Het Doorgroeihuis kan er nu, met onmiddellijke ingang, terecht.

De verhuis is op vrijdag 12 maart gepland. De buurtbewoners worden geïnformeerd met een bewonersbrief en met vragen kunnen ze altijd bij het team van het Doorgroeihuis terecht. De tijdelijke stek is voorlopig voorzien tot november, maar dat hangt af van de coronamaatregelen.

Er blijft veel vraag naar opvang, zegt coördinator dak- en thuisloosheid Ludo Van Gheluwe. “Vorig jaar waren er 239 individuele aanmeldingen. Onze 20 slaapplaatsen zijn heel vaak volzet. Het gebeurt regelmatig dat we mensen op de wachtlijst moeten zetten.” Vorig jaar kon de daklozenwerking ook 53 mensen naar een huis begeleiden.

Locatie voorzien voor quarantaine

Het aantal besmettingen valt bij de daklozenwerking heel goed mee. “We hebben weet van één iemand, maar van onze vaste groep is er tot nu toe niemand positief getest. We hebben hier wel een plan voor opgemaakt, en een locatie voorzien voor quarantaine. Hout vasthouden”, lacht Ludo. “Wat de vaccinaties bij de dak- en thuislozen betreft: al onze welzijnswerkers gaan dit actief opvolgen.”

Ludo doet terwijl nog een oproep naar vrijwilligers. “Omdat we in deze locatie met verschillende verdiepingen zitten, kunnen we wel nog wat extra mensen gebruiken. Voel je je geroepen, laat zeker iets weten via doorgroeihuis@oostende.be.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.