Doorgebroken dijk in Oostkerke bijna weer hersteld

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De werkzaamheden om de eind vorig jaar doorgebroken middendijk tussen Leopold- en Schipdonkkanaal te herstellen zijn bijna achter de rug. De rijweg aan de landdijk, die ook beschadigd raakte, wordt in de loop van volgende week weer toegankelijk voor het verkeer.

Er wordt hard gewerkt langs het Leopold- en Schipdonkkanaal in Oostkerke, nabij de Dudzelebrug; in de volksmond beter bekend als ‘Zelzate-brug’. Helemaal op het einde van het voorbij jaar 2018 brak daar de middendijk door over een breedte van zo’n dertig meter. Ook de landdijk aan de kant van de rijweg langs de Leopoldvaart raakte door de plotse hoeveelheid doorgebroken water ernstig beschadigd. Niet enkel de dijk op zich kreeg het te verduren, maar ook de rijweg erbij. Deze weg is dan ook al weken niet meer toegankelijk voor het verkeerd. Maar is er beterschap op komst, vernemen we bij Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

“De werkzaamheden om alles te herstellen zijn onmiddellijk begonnen, de maandag na de dijkbreuk en ze hebben eigenlijk nooit stil gelegen. Eerst werden met behulp van duikers de in het water gevallen bomen en andere zaken verwijderd en nu zijn de door ons aangestelde aannemers al enkele dagen bezig met het opnieuw opbouwen van de middendijk. Vrachtwagens voeren breuksteen en ‘vette grond’ aan die vervolgens met een kraan in de opening wordt geplaatst”, zegt de woordvoerster van De Vlaamse Waterweg.

“Onder de bovenste lagen grond wordt ook een speciaal doek geplaatst om alles goed bij elkaar te houden. We schatten dat de middendijk eind volgende week zeker weer volledig dicht zal zijn. En dan worden er ook nog metalen netten gezet op het talud om alles nog beter te verstevigen. Voor wat terug openstellen van de rijweg aan de kant Leopoldvaart betreft, daarover moeten we nog afspreken met het agentschap wegen en verkeer. Maandag moet daar meer duidelijkheid over komen maar het ziet er toch naar uit dat deze rijweg in de loop van volgende week terug toegankelijk zal zijn voor het verkeer. De definitieve herstelling van het wegdek is mogelijk voor later in het jaar maar er zullen dus tijdelijke maatregelen genomen worden opdat het verkeer spoedig terug door kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier