Door winterkou extra plaatsen voor dak- en thuislozen in Oostende

Redactie KW

Oostende voorziet in dit koude winterweer extra plaatsen voor dak- en thuislozen. Er zijn drie verschillende locaties voorzien, vertelt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). “We gaan ook de straat op om mensen op te zoeken die anders buiten zouden slapen.”

In deze barre kou zijn de leefomstandigheden voor dak- en thuislozen bijzonder moeilijk. Daarom doet de stad Oostende via het Doorgroeihuis extra inspanningen om opvang te realiseren. “We laten niemand achter in Oostende en breiden daarom tijdelijk onze opvangcapaciteit uit. Tegelijk gaan we ook de straat op om mensen actief op te zoeken en hulp te bieden”, aldus schepen Waldmann.

“De bittere winterkou van de voorbije en de komende dagen zet bij ons een aantal noodprocedures in gang. Naast de werking van het Doorgroeihuis, die op dit moment doorgaat in de sportchalets aan de Spuikom, worden nu ook een aantal noodopvangplaatsen geopend in de Overvloedstraat, waar de daklozenopvang normaal plaatsvindt. Tot slot huren we in de winter ook een pand in de Golvenstraat van sociale huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard. Dat dient normaal als extra capaciteit indien nodig, maar houden we nu achter de hand voor mensen die in quarantaine zouden moeten.”

Van 20 naar 31 plaatsen

“Dit weekend was de normale capaciteit van 20 plaatsen nog niet benut. Vrijdag en zondag waren er telkens drie plaatsen over. Door de uitbreiding beschikken we momenteel over 31 plaatsen”, zegt Natacha Waldmann. “De Overvloedstraat zullen we deze week normaal nodig hebben, de Golvenstraat voorlopig niet – tenzij we inderdaad mensen moeten opvangen die in quarantaine moeten.”

“Die extra capaciteit is nu nodig om zeker te zijn dat niemand op straat hoeft te slapen. Straathoekwerkers zijn de laatste dagen de straat op gegaan om mensen zonder vaste woonplaats te motiveren om gebruik te maken van het extra aanbod. Heel wat mensen gaan hierop in, en momenteel zien we ook dat we op alle vragen kunnen antwoorden. Tijdens deze pandemie dienen heel wat maatregelen te worden nageleefd, wat de werking van het Doorgroeihuis extra complex maakt. Maar dankzij de inzet van het team en de vele inspanningen verloopt de werking nu al enkele maanden goed.”

Dagopvang

Bijkomend worden ook de uren van de dagopvang voor dak- en thuislozen uitgebreid. Dit initiatief van CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en het Doorgroeihuis is een tijdelijke oplossing om hen ook overdag opvang aan te bieden tijdens deze coronatijd, waarin de reguliere plaatsen waar men terecht kan beperkt zijn. De dagopvang biedt een oplossing van 10 tot 17 uur.

“Mensen zonder een dak boven het hoofd in deze barre periode warmte en veiligheid kunnen bieden is essentieel. Het is voor ons als lokaal bestuur ook een bijkomende mogelijkheid om deze erg kwetsbare mensen verder te begeleiden en te ondersteunen in deze moeilijke coronatijden” aldus nog schepen Waldmann.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.