“Door ontvoeringen in België beland”

Naast de taal ondervond Luz Corcega ook moeite met het fietsen, maar ondertussen is de Venezolaanse verantwoordelijk voor fietslessen bij Werkplus. © HDV
Redactie KW

In 2002 verhuisden de Venezolaanse Luz Corcega, haar Waregemse echtgenoot Patrick en hun twee kinderen noodgedwongen naar België. De gevaarlijke politieke situatie in het Zuid-Amerikaanse land, na twee staatsgrepen tegen president Hugo Chávez, was de concrete aanleiding voor hun migratie. “We hoorden niks anders dan verhalen over ontvoeringen van kinderen. We beseften dat het zo niet verder kon.”

In Waregem wonen iets meer dan 38.000 mensen van 82 nationaliteiten samen. Naar aanleiding van het multiculturele toneelstuk Ezelsbrug, dat op 8 mei in CC De Schakel vertoond werd, gaan we langs bij enkele Waregemnaars die in het buitenland opgroeiden en op latere leeftijd Nederlands leerden.

“Met al die verhalen over ontvoerde kinderen werd Patrick steeds ongeruster als ik alleen op pad ging met de kinderen”, begint Luz het verhaal. Daarom besliste het koppel om naar Waregem te trekken, waar Patrick opgroeide en zijn ouders nog altijd woonden. Ondertussen zijn we meer dan vijftien jaar verder, woont en werkt Luz nog altijd in België en zijn haar kinderen en zijzelf volledig ingeburgerd in ons land.

Niet dat er geen aanpassingsproblemen waren, want als Spaanstalige had Luz het moeilijk met onze taal. “De uitspraak was voor mij moeilijk. Met dialect begrijpen heb ik nog altijd moeite. Daarbij komt ook nog dat de woordvolgorde compleet anders is dan het Spaans”, zegt ze. Ook met samengestelde woorden heeft Luz het soms lastig, vaak tot grote hilariteit van haar dochter Bianca. “Om de één of de andere reden ben ik altijd geneigd om containerglas te zeggen tegen een glascontainer. Ik weet ook niet waarom”, lacht ze.

“Het is hier veel gezelliger in de zomer en iedereen is goedgezinder”

Luz leerde onze taal door een anderhalf jaar les te volgen aan het CVO, in combinatie met lessen dictie in de Desselgemse afdeling van de Kunstacademie. Nu probeert Luz haar Nederlands te verfijnen op haar werk, maar thuis wordt er nog regelmatig Spaans gesproken. “Met mijn kinderen en man spreek ik Spaans, maar zij spreken onderling dan weer Nederlands. Het is soms wat ingewikkeld, zeker voor de Vlaamse vriend van Bianca.”

Alhoewel ze vastbesloten is om hier te blijven wonen, heeft Luz het soms nog lastig met het weer. “In Venezuela heeft niemand het voor regen. Op de weinige dagen dat het regent, blijft iedereen weg van zijn werk. Patrick bracht me eens naar mijn werk op een regenachtige dag, tot grote verbijstering van de ploegbaas. Ik was de enige aanwezige die dag.” Luz vindt dat de Vlamingen meer gesloten zijn in de winter. “Het is hier veel gezelliger in de zomer, dan is iedereen precies goedgezinder.”

Niet fietsen

Nog een leuk weetje: Luz kon niet fietsen. “Ik heb het hier moeten leren, want ik kan niet autorijden en moet op mijn werk geraken.” Om het onder de knie te krijgen, oefende ze dagelijks. “Het moet een grappig beeld geweest zijn, iemand die elke middag toertjes deed op de Expo-parking. Het hielp, ik ben nu verantwoordelijk voor de fietslessen bij Werkplus.”

(PNW)

Bio

Privé: Luz Corcega is 54 jaar en werd geboren in Caracas, Venezuela. Ze is getrouwd met Patrick Roos en ze hebben samen twee kinderen: Bianca (24) en Brian (22). In 2002 kwam Luz naar België en tegenwoordig woont het gezin in de Beiaardstraat.

Loopbaan: Ze studeerde boekhouding in Venezuela en werkte daar als bankbediende en auditor. Sinds 2005 is ze werkbegeleidster bij Werkplus.

Vrije tijd: Luz houdt van wandelen en geocaching. Ze is ook een grote sportliefhebber: van wielrennen en ze is fan van voetbalclub SV Zulte Waregem.

Luz over…

Venezuela: “In 2011 is mijn moeder gestorven en sindsdien zijn we niet meer in Venezuela geweest. Ik ben ook eerlijk gezegd niet meer van plan om nog af te reizen, want het is er de laatste jaren alsmaar gevaarlijker geworden. Dat is erg spijtig, want het is een prachtig land. Ook mijn broer, die een lichte beperking heeft, woont nog in Venezuela, maar het is er gewoonweg te onveilig”, meent Luz over haar moederland.

Waregem: “We leven hier echt heel graag! Patricks ouders woonden hier toen wij nog in Venezuela leefden en daarom zijn we ons in Waregem komen vestigen. Het is een immens groot voordeel dat alles hier dichtbij is, want ik kan nog altijd niet met de auto rijden. Ik kan gelukkig wel met de fiets of desnoods te voet naar mijn werkplek gaan.”

Nederlands: “Het Nederlands is een mooie maar moeilijke taal. Als mensen de moeite doen om Algemeen Nederlands te spreken, vind ik het echt een prachtige taal. Daarom ben ik ook geen fan van dialecten. Soms wijst mijn dochter mij erop dat er toch wat Vlaams dialect binnensluipt in mijn taal. Daar moet ik echt op letten van haar, want ze vindt dat mijn poging tot dialect geforceerd overkomt. (lacht) In ieder geval krijg ik regelmatig complimenten voor mijn Nederlands, hoewel ik nog altijd wat moeilijkheden heb”, aldus de Venezolaanse.

Cultuur: “Met de kinderen keek ik vroeger veel naar Ketnet-programma’s zoals W817 en Spring. Ook de dagelijkse VTM-soap Familie ben ik beginnen te volgen en dat doe ik nu nog altijd. Toen ik hier net woonde, kon ik geen afleveringen van FC De Kampioenen verdragen. Ondertussen apprecieer ik de serie al wat meer, waarschijnlijk omdat ik de moppen nu wel begrijp. Net zoals veel Vlamingen ben ik ook een grote fan van het wielrennen. Vooral Tom Boonen zag ik graag bezig, spijtig dat hij gestopt is!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier