Door Jan Wuytens krijgt superfan Jenny Vergote tranen in de ogen

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Jenny Vergote (70) woont in Zedelgem. Ze komt uit een muzikale familie uit Moeskroen. De passie voor muziek kreeg ze dus met de papfles in de mond mee. Jenny is al 49 jaar gelukkig getrouwd met Johny Martele. Ze hebben twee zonen Kurt en Koen en drie lieve kleinkinderen. Jenny heeft één grote hobby, namelijk superfan zijn van Jan Wuytens.

Jan wié? Inderdaad, niet iedereen zal deze artiest kennen, vandaar toch even deze introductie. Jan Wuytens zag het levenslicht in 1981 in Roeselare. Hij groeide op in het landelijke Oostnieuwkerke. Hij speelt piano, accordeon en orgel. Jan was koster-organist in Roeselare, Oostnieuwkerke en Passendale. Zijn koor Fortisimo blijft hij wel uitbouwen. Als zanger-keyboardspeler speelt hij op heel wat evenementen en feestelijkheden. Pas vorige week bracht Jan een nieuwe full-cd Jij bent veel meer… uit, waarop een waaier aan zelfgeschreven teksten en muziek prijkt. Een album dat een perfecte vertaling is van hoe Jan zelf in elkaar steekt. Enerzijds uitbundig, maar tegelijk ook kwetsbaar. Iedere tekst en elke noot kan worden gereflecteerd op een ander leven.

Door Jan Wuytens krijgt superfan Jenny Vergote tranen in de ogen

Jenny, hoe lang ben je al fan van Jan Wuytens? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Op 12 december 2011 ging ik naar een optreden in ‘t Molentje in Ingelmunster. Daar trad onder andere ook Jan op. Ik was direct verkocht voor zijn warme stem. Ik bewonderde Jan onmiddellijk en ik vond het zelfs erg dat hij zijn mooi jasje op dat vuile podium moest leggen. Tijdens de pauze kon ik niet vlug genoeg bij Jan en bij zijn lieve vrouw Charlotte zijn om een foto met zijn gegevens in ontvangst te kunnen nemen. Toen al was ik er immers van overtuigd dat Jan een grote zanger zou worden. In Jan vond ik ook een stukje van mijn vader terug. Als kind zat ik naast mijn vader aan zijn vleugelpiano, die hij zelf in elkaar had gestoken. Toen ik Jan het liedje You Never Walk Alone hoorde zingen, besefte ik maar al te goed wat ik al die jaren had moeten missen. Dat liedje wordt nu nog altijd met zoveel emotie gezongen, waardoor ik nog altijd traantjes in mijn ogen krijg bij het horen van deze song.”

Ben je een fanatieke fan ? Bezit je ook gadgets ?

Door Jan Wuytens krijgt superfan Jenny Vergote tranen in de ogen

“Ik volg Jan zo veel mogelijk. Ik maak nu zelfs deel uit van zijn team, dat bestaat uit een beperkt aantal mensen die er zijn voor Jan en hem helpen waar nodig. Ik mis heel weinig van zijn optredens. Kan ik toch één keer niet gaan, dan ben ik volgens mijn goede vriendin Mady – ook een grote fan van Jan – een tijdje niet aan te spreken (lacht). Dankzij mijn beste vrienden Noël en Marie-Christine kan ik Jan op de voet volgen. We beleefden samen al heel wat mooie concerten en optredens. In die bijna vijf jaar van fan-zijn maakte ik al zeker 500 optredens van Jan Wuytens mee. Een serieus aantal hé, maar de muziek van Jan maakt mij gelukkig. Het geeft mij kracht in het leven.”

Door Jan Wuytens krijgt superfan Jenny Vergote tranen in de ogen

Maakte je al speciale anekdotes mee ?

“Anekdotes niet, mooie momenten wel meer dan genoeg. Zoals in ‘t Perron in Ieper, het optreden met het York University Choir en het James Miltenberger Jazz-ensemble, het Kusttheater-concert in ‘t Colisee in Blankenberge met zijn zevenkoppig orkest, het concert Den Groote Oorlog, de Poppy’s Kamerconcerten in Passendale, het concert in de bovenste bol met panoramisch uitzicht van het Atomium in Brussel… Dat blijven kippenvelmomenten!”

Door Jan Wuytens krijgt superfan Jenny Vergote tranen in de ogen

“Wat me ook bijblijft is het nummer Dagboek van mijn jeugd en het moment dat ik zijn liveoptreden rond die single mocht meemaken. Ook zijn eerste videoclip Jij is een herinnering voor altijd. Jan is ook nog vaak te zien aan de zijde van Wendy Van Wanten bij Ment TV, want begin dit jaar brachten ze samen een duet uit. En sinds vorige week heeft hij zijn eigen full-cd. Ik ben er nu al gek van! Vooral van de muziek, maar toch ook een beetje van Jan zelf hoor”, glimlacht Jenny.

(PADI)