Dood trouwe deelnemer overschaduwt jubileumeditie Tweedaagse

Een sfeerbeeld van de Tweedaagse. © BB
Redactie KW

Met 6.029 deelnemers had de jubileumeditie van de Internationale Tweedaagse van Vlaanderen in Blankenberge vorig weekend één groot wandelfeest moeten zijn. Het evenement werd helaas overschaduwd door het plotse overlijden van trouwe deelnemer Rik Beynen uit Tienen (70). “We hebben een minuut stilte gehouden. Het overlijden kwam hard aan bij deelnemers en organisatie. Rik wilde absoluut een vijfde medaille halen. Die hebben we aan zijn familie geschonken”, getuigt voorzitster Vera De Waegenaere (65).

De Tweedaagse Voettocht in Blankenberge stond dit jaar garant voor afstanden van 7, 15, 24, 42 en zelfs 50 kilometer, dit speciaal naar aanleiding van de vijftigste editie van het populaire wandelevenement. Tientallen wandelclubs en 6.029 wandelaars uit liefst 33 verschillende landen, een record, waren op de afspraak.

Zaterdag ging het vanuit Blankenberge richting De Haan en Zuienkerke, op zondag werd koers gezet richting Zeebrugge en Knokke-Heist. Felle windstoten en regenbuien hielden de deelnemers niet tegen, integendeel. “Geoefende wandelaars zijn voorbereid op slecht weer. De sfeer was enkel positief”, vertelt Vera De Waegenaere, voorzitster van de vzw Internationale Tweedaagse Blankenberge.

Hartfalen

Maar rond 11 uur zaterdag sloeg die sfeer om. In de duinen in Wenduine, vlakbij de Wrakhoutbrug, zakte een deelnemer ineen in het bijzijn van zijn familie. Rik Beynen (70) uit Tienen was nog maar net begonnen met wandelen, toen zijn hart het begaf. De politieman op rust, al jaren tweedeverblijver in Blankenberge, was een fervent en getraind wandelaar en nam voor het zoveelste jaar op rij deel aan de Tweedaagse. Verscheidene reanimatiepogingen, onder meer door een Proper Strand Loper die net in de buurt was en daarna door de artsen van het mug-team, mochten niet baten.

De betreurde Rik Beynen.
De betreurde Rik Beynen.© GF

“Het overlijden van Rik was een enorme domper. Er was geen verband tussen het hartfalen en het wandelen, aangezien Rik nog maar net gestart was. Maar toch, de deelnemers en de voltallige organisatie reageerden zwaar aangeslagen. Onze gedachten gingen meteen uit naar zijn familie”, vertelt de voorzitster.

Minuut stilte

“Op de receptie zaterdagavond is een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Rik. Hij wilde zo graag een vijfde medaille van de molens. Elk jaar is er een medaille te verdienen bij een bepaalde passage en Rik had er al enkele veroverd. We hebben de medaille van Rik aan zijn familie geschonken”, zegt De Waegenaere.

Tweede thuis

Ook Luc Henau (74), stichter van de Tweedaagse, reageert aangeslagen. “Blankenberge was de tweede thuis van Rik. Hij had hier een grote vriendenkring”, zegt Henau, ook nog steeds een fervent wandelaar. “Ouderen krijgen vaak te horen dat ze meer moeten bewegen, want wandelen is de remedie tegen ouderdomskwaaltjes. Maar een hartstilstand kan iedereen treffen, ook jonge sporters. Dat het in ons vijftigjarig bestaan nog maar de tweede keer is dat er iemand overlijdt, geeft aan hoe uitzonderlijk dit is.”

Voorzitster Vera De Waegenaere.
Voorzitster Vera De Waegenaere.© BB

Op zondag stonden dezelfde wandelafstanden op het programma, uitgezonderd de 50 kilometer. De deelnemers maakten er ondanks het slechte nieuws toch nog een succesvol evenement van. Over de twee dagen gespreid kwamen in totaal 9.890 deelnemers aan de start, onder wie 6.029 unieke personen. 454 wandelaars stelden hun benen op de proef met 50 kilometer op zaterdag. Sommigen daarvan gingen de dag nadien gewoon nog eens voor de 42 kilometer.

(BB/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier