https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Donorcentrum Rode Kruis aan station Brugge viert tiende verjaardag

Kathleen Vermote geeft bloed in het Brugse donorcentrum. © Davy Coghe
Piet De Ville

Het donorcentrum aan het stationsplein in Brugge is tien jaar jong. In die tien jaar werden 186.123 donaties van bloed, plasma en bloedplaatjes geleverd.

Het Rode Kruis van Brugge verhuisde tien jaar geleden haar bloedafnamecentrum van de Lieven Bauwensstraat – in het industrieterrein Waggelwater – naar een ruim en lichtrijk pand aan het stationsplein. Een goede zet want met het openbaar vervoer vlakbij en de uitgebreide parkeergelegenheid vinden donoren vlot de weg naar dit centrum.

In totaal zijn in Brugge de afgelopen 10 jaar 186.123 donaties gedaan. Daarvan waren er 59,9 % plasmadonaties, 30,6 % bloeddonaties en 9,5 % donaties van bloedplaatjes. “Bloed, plasma en bloedplaatjes geven, zit de inwoners van Brugge duidelijk in … het bloed. En we hebben iedereen hard nodig want de bloed- en plasmavoorraad is niet op het juiste peil”, zegt Rode Kruiswoordvoerder Jan Poté.

Nieuwe donoren welkom

“Dus een warme oproep om bloed of plasma te komen geven. Zowel actieve als nieuwe donoren zijn héél welkom. Het is een klein gebaar dat een grote impact kan hebben op iemands leven.”

In het donorcentrum in Brugge werken twaalf vaste krachten en twee vrijwilligers. Het is elke weekdag geopend van 8.30 tot 20 uur, met uitzondering van de vrijdag wanneer er om 14.30 uur wordt afgesloten. Het donorteam van het Rode Kruis Brugge houdt op zaterdag regelmatig opendeurdagen en trekt doorheen het jaar ook enkel keren naar grote manifestaties om bloed, plasma en bloedplaatjes in te zamelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.