Donderdagmarkt ‘Kerekewere’ op Marktplein

© LO
Redactie KW

Op 5 november keert de donderdagmarkt terug naar de Nieuwe Markt. Er komt in de kerstperiode ook een schaatspiste en een kerstmarkt.

Onder de noemer ‘Kerekewere’ keert de wekelijkse markt na meer dan vier jaar terug naar het hart van de stad. De marktkramers nemen vanaf donderdag 5 november terug hun vertrouwde plaats in onder de kerktoren.

Na de vernieuwde Leieboorden in het voorjaar gaat de focus nu naar het hart van de stad en het nieuwe Marktplein. De werken vorderen goed en de afwerking van het marktplein komt nu heel dichtbij. Een eerste aanloop naar de Nieuwe Markt is de terugkeer van de donderdagmarkt op 5 november.

“We zijn blij dat we de meer dan 70 marktkramers terug kunnen verwelkomen in ons centrum. De wekelijkse markt is al decennialang een traditie in Harelbeke en lokt volk van ver buiten onze stadsgrenzen. Het is en blijft één van de grootste en meest bezochte markten van onze provincie en we zijn dan ook fier dat de markt terugkeert naar het vernieuwde Marktplein”, zegt schepen van Economie Kathleen Duchi.

“We weten dat veel inwoners smachten naar het einde van de werken en die zijn nu eindelijk ook in zicht. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan het marktplein zelf”, aldus schepen van Openbare werken Tijs Naert.

Ook om de coronaveiligheidsmaatregelen te respecteren is de terugkeer een goede zaak. “Op het nieuwe Marktplein creëren we verschillende in- en uitgangen waar stewards de bezoekers opwachten om ze te wijzen op de mondmaskerplicht en waar ze de handen kunnen ontsmetten. Uiteraard zorgen we qua animatie steeds voor coronaveilige acts zodat we én optimaal genieten van de nieuwe marktformule én de veiligheid te allen tijde bewaken”, geeft burgemeester Alain Top mee.

Wedstrijd

De handelaars krijgen een feestpakket van het handelscomité en kunnen zo de marktkramers welkom heten én marktbezoekers hun zaak laten opmerken. De terugkeer gaat gepaard met een wedstrijd die een kruisbestuiving is tussen de lokale handel en horeca enerzijds en de marktkramers anderzijds. Consumenten krijgen bij een aankoop bij een handels- of horecazaak een bon, die op een flyer, broodzak, bierkaartje of onderlegger staat, en kunnen die ingevuld deponeren in de wedstrijdurne op de eerste nieuwe marktdag op donderdag 5 november 2020. Daarbij maken ze kans op prachtige prijzen zoals een verblijf tussen de dieren in Paira Daiza, een elektrische fiets, een reischeque van 500 euro, abonnementen op Plopsaland of Bellewaerde en filmtickets.

Eerste wintermarkt

Dat het Marktplein het middelpunt van de beleving moet worden in Harelbeke wordt duidelijk met de komst van een ijspiste. “Tijdens de kerstvakantie vindt voor de allereerste keer een wintermarkt plaats op het plein met een ecologische schaatspiste voor kinderen. De chalets waarin onder andere plaats is voor een winterbar, worden ingevuld door de lokale handel, horeca en verenigingen. Opnieuw een unieke kans voor onze economie en het verenigingsleven”, verduidelijkt schepen van Evenementen Dominique Windels.

De feestelijke opening van de volledige site is pas voorziern in het voorjaar 2021, dit door de Covid-19-pandemie. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier