Donderdag 13 december wordt Berghe’s avond in Werken

Christine Morreel is de weduwe van Marc Vandenberghe en runt de zaak momenteel alleen. © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Op donderdag 13 december is het precies een jaar geleden dat Marc Vandenberghe overleed. Marc was niet alleen de uitbater van Wijnhandel Sint-Antonius, hij was ook whiskykenner en -ambassadeur. A capellagroep Septem Viri – kind aan huis bij Marc Vandenberghe – besloot daarom elk jaar zijn overlijdensdatum te herdenken. En dat doen ze helemaal in de geest van Marc: met muziek, drank en lekkere hapjes. De opbrengst van deze avond gaat trouwens naar Palliatieve Zorg De Mantel.

Donderdag 13 december is het precies een jaar geleden dat Marc Vandenberghe de strijd verloor tegen pancreaskanker. Hij werd 60 jaar. Marc runde op het Werkenplein café Sint-Antonius en zijn wijn- en whiskyhandel The Famous Whiskyshop. Marc, van opleiding kok, was een expert in fijne wijnen en whisky’s. In 2009 werd hij nog uitgeroepen tot Whisky Ambassador for Belgium.

Zijn weduwe Christine Morreel kijkt terug op het voorbije jaar waarbij ze het café zonder haar man moest runnen, maar ook de whiskyhandel verderzetten. “Marc en ik hebben de laatste maanden nog veel kunnen bespreken”, gaat Christine van start. “Alles is gebleven zoals het was, ik heb enkel een extra sluitingsdag ingelast. Op die manier kan ik meteen ook makkelijker mijn ouders, die al op leeftijd zijn, bezoeken.”

De Mantel

“Voor de whiskyhandel krijg ik veel steun van de whiskyvrienden van Marc, vooral van Filip Verleye uit Koekelare, door wie Marc destijds trouwens met whisky is begonnen. Ondertussen zoek ik zelf ook wel een en ander op, ik leer veel bij. Verder heb ik veel ‘verstrooiing’ dankzij dokter Jen Maes en zijn familie. Hen ben ik ook heel dankbaar”, aldus Christine. “Dat belet natuurlijk niet dat ik ‘s nachts soms wel eens durf te piekeren, maar – en tot mijn verbazing – is het afgelopen jaar voorbij gevlogen. Veel steun heb ik ook van de palliatieve zorg De Mantel gehad en ook van de mannen van Septem Viri. Toen die met het idee kwamen om iets te doen rond de overlijdensdatum van Marc, was meteen duidelijk dat de opbrengst naar De Mantel zou gaan“, besluit Christine.

Concert

Marc stond heel positief in het leven en blikt er heel tevreden op terug. “Ik druk mijn leven dan ook niet uit in jaren die ik heb bereikt. Het belangrijkste voor mij zijn de dingen die ik verwezenlijkt heb. De wijn en de whisky hebben me op veel plaatsen in de wereld gebracht. Ja, ik heb een rijk leven gehad”, getuigde hij voor zijn overlijden in deze krant.

“Toen we na de uitvaart van Marc, door Christine werden gevraagd voor een glas – zoals Marc het ook wilde -, besloten we met Septem Viri om Marc elk jaar op zijn overlijdensdatum te herdenken”, getuigt Bart Van Synghel van Septem Viri. “De keren dat we met Septem Viri daar binnen vielen en hij nog iets uit zijn culinaire mouw schudde, zijn legendarisch.”

“We herinneren ons ook nog levendig hoe Marc, niet zo heel lang voor zijn overlijden, een actie op het getouw zette voor Kom op tegen Kanker. Hij verkocht dan een fenomenaal aantal flessen drank waarvan hij de winstmarge schonk aan Kortemark Komt Op Tegen Kanker.”

“Maar ook muziek lag Marc nauw aan het hart. Een leuke anekdote: enkele jaren geleden gingen we naar een concert kijken in Heist-op-den-Berg. We hadden tickets geboekt voor alle mensen van Septem Viri, maar jammer genoeg moesten er twee mensen verstek geven. Marc was kandidaat om mee te gaan. Onderweg zorgde hij ervoor dat we ‘opgewekt’ ter plaatse verschenen. Achteraf dronken we nog iets in het cafetaria van het plaatselijk cultureel centrum”, herinnert Bart zich.

Muziek en tafelen

“Zoals het wel meer gebeurt, begon Septem Viri een liedje te zingen ‘tussen pot en pint’, in dit geval zongen we ‘Happy together’. We waren al aan de tweede strofe, toen iemand van ons Marc in de gaten kreeg. Marc zat gewoon het ‘pom-pom-pom’-gedeelte van de bassen mee te zingen, alsof hij het ontbrekende lid van Septem Viri was. Je moest het gezien hebben. Marc met zijn imposante figuur op een veel te klein stoeltje zat daar met ons mee te zingen. Za-lig!“, glimlacht Bart. “Op 13 december plannen we daarom enkele ‘kleine’ dingen, helemaal in de geest van Marc: dus muziek, drank en tafelen.”

Op donderdag 13 december om 19 uur geeft Septem Viri een concert in de stemmige Sint-Martinuskerk van Werken. Daarna is er in het café en de winkel van Marc een aperitiefje en zorgt de foodtruck van Wim Casteleyn voor een hapje en een dessert. Een all-in kaart (concert, drank en hapjes) voor deze avond kost 33 euro, een (steun)kaart voor het concert 10 euro, kaarten zijn te koop bij Wijnhandel Sint-Antonius, Werkenplein 2 in Werken, tel. 051 56 64 50. De opbrengst is ten voordele van Palliatieve Zorg De Mantel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier