Donatella Willemyns uit Handzame gaat voor kroontje Miss België

Donatella wil alle kansen grijpen die haar geboden worden. (foto JD)© (foto JD)
Donatella wil alle kansen grijpen die haar geboden worden. (foto JD)© (foto JD)
Redactie KW

Miss België 2021 moest eigenlijk al in januari gekroond worden, maar corona zorgt voor wat uitstel. Ook het programma zal anders dan anders verlopen – neen, geen missen onder de Egyptische zon – en de kandidates zullen bijgevolg dus in eigen land op trip moeten. Maar één ding is zeker: één van de 33 kandidaat-missen komt uit Handzame en luistert naar de naam Donatella.

“Het kan cliché klinken, maar mijn mama schreef me in voor Miss België”, aldus Donatella Willemyns (20). Ze woont met haar ouders Colin Willemyns en Sylvie Vandevelde en haar zus Olivia in de Staatsbaan. “Tijdens de meest recente Miss West-Vlaanderenverkiezing verzilverde ik een plekje in de nationale preselectie. Dit nieuw avontuur is welgekomen voor mij, dit is een kans die je maar één keer in je leven krijgt. Op 9 januari kreeg ik het verlossende bericht dat ik bij de 33 finalistes was. Miss België 2021 wordt geen programma zoals anders, aangezien corona de normale gang van zaken tegenhoudt. Zo trekken we niet op missenreis naar Egypte, maar blijven we in eigen land. De organisatie doet in elk geval haar uiterste best om er iets moois van te maken. Alles hangt ook af van de versoepelingen die er misschien zitten aan te komen. Zo hadden we al een coronaproof fotoshoot met de andere kandidates, weliswaar niet allemaal samen. De contacten met de andere meisjes zijn hartelijk, maar het is natuurlijk niet zoals het zou moeten zijn, in normale omstandigheden.”

Modellencarrière

“Ik werk al twee jaar als kapster bij Haircrew Barbershop in Torhout, maar momenteel ben ik wegens corona technisch werkloos. Het is afwachten wanneer de deuren daar weer open kunnen gaan. Maar ik blijf kapster. Ik heb het geluk een diploma en vast werk te hebben. Veel meisjes die deelnemen, zijn nog volop bezig met studeren. Natuurlijk heb ik een goed gesprek gehad met mijn baas over mijn eventuele afwezigheid op het werk tijdens de voorbereidingen naar de finaledag toe. Momenteel is dat geen probleem door corona, maar geef mij toch maar de normale gang van zaken. Stel dat ik zou winnen, dan zou ik natuurlijk alles op alles zetten gedurende dat Miss-jaar. Met mijn ervaring kan ik zeker de draad weer opnemen als kapster na één jaar. Iedereen droomt natuurlijk van een modellencarrière, ik ook, maar voor mij is het alvast geslaagd: ik haalde de finale.”

“Voor mij is het nu al geslaagd”

“Nu komt het erop aan om zover mogelijk te geraken in de wedstrijd en alle kansen te grijpen die geboden worden”, vervolgt de Miss België-kandidate. “Ik krijg vaak vragen over mijn naam. Mijn mama hoorde graag Italiaanse namen en 20 jaar geleden werd ik genoemd naar Donatella Versace, de Italiaanse modeontwerpster. Mij zus heet trouwens Olivia, ook een mooie Italiaanse naam. Mensen vragen mij soms hoe ik het klaarspeelde om in de finale te geraken. Ik denk dat mijn communicatieve vaardigheid daar een grote rol bij speelde. Als kapster praat ik ook dag in, dag uit met allerlei mensen. Ik weet altijd wat zeggen en ik hou mij er ook aan om met iedereen te praten en contact te maken met iedereen die mijn pad kruist.”

Positief blijven

“Als kandidaat-Miss ben ik natuurlijk ook actief op sociale media. Ik ben alvast heel blij dat ik heel wat positieve commentaren krijg. Sinds mijn deelname aan Miss België heb ik al 2.000 volgers. Natuurlijk werpt het coronavirus een beetje een schaduw over de hele kiescampagne. Mijn mama werkt als thuisverpleegster, dus dat houdt me in deze coronatijden best wel met de voeten op de grond. Ik wil vooral de boodschap geven aan de buitenwereld dat we positief moeten blijven in deze barre tijden. Ik weet zeker dat we hier allemaal uitgeraken, maar daarvoor moeten we allen aan hetzelfde zeel trekken en ons aan de opgelegde maatregelen houden.” (Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.