Donald Trump-cartoon van Torhoutenaar O-Sekoer oogst lof in Portugal

Johan Sabbe

Luc Descheemaeker (62), de bekende Torhoutse cartoonist O-Sekoer, is op z’n zachtst gezegd geen fan van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vindt de man egoïstisch en zelfingenomen. Laat dat nu in het Engels ‘selfish’ heten en Luc maakt er een schitterende cartoon van. Met Trump die als vis een selfie neemt. De Torhoutenaar oogst er in het Portugese Caldas da Rainha alvast lof voor.

De selfish stelt als Trump-karikatuur een diepzeehengelvis voor, waarbij aan het uiteinde van de hengel het lichtorgaan vervangen is door een smartphone. “Mijn selfie-vis met het profiel van de Amerikaanse president Trump doorklieft de duistere diepte op zoek naar likes“, lacht Luc Descheemaeker. “Ik ben er tot mijn vreugde mee genomineerd voor een van de hoofdprijzen van de prestigieuze wedstrijd World Press Cartoon 2018 in Caldas da Rainha, een kleine badstad tussen Lissabon en Porto in Portugal.

“Deze Trump-cartoon vind ik het toppunt van narcisme”

World Press Cartoon is aan zijn dertiende editie toe en de grote prijzenpot wordt verdeeld over drie categorieën: cartoons, karikaturen en politieke cartoons. Mijn selfish is bij de karikaturen ondergebracht. Van de inzendingen wordt verwacht dat ze in een krant of op een nieuwssite gepubliceerd zijn. Mijn cartoon verscheen in mei vorig jaar op de Deense site van het dagblad Jyllands-Posten.”

Minstens 1.000 euro

De redactie van de Deense krant was erg lovend over de creatie van de Torhoutenaar. “Van Trump is het moeilijk om goede satiretekeningen te maken, omdat hij in vele opzichten een stuk satire van zichzelf is”, zo luidde de commentaar. “Maar op deze tekening slaagt O-Sekoer erin om een portret te tonen van de president in confrontatie met de traditionele mediakanalen en zijn overdreven gebruik van Twitter. Als je net zo chagrijnig bent als Trump, is het gemakkelijk voor een tijdschrift om een ruwe karikatuur te maken, maar het is moeilijker om een grappige te maken. Hij is als politicus én mens net zo glibberig als een stuk zeep in het water.”

Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer : succesrijk in Portugal.
Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer : succesrijk in Portugal.© Foto JS

Luc kan zich perfect in de Deense analyse vinden. “Ik vind deze cartoon het toppunt van narcisme”, zegt hij. “De selfie-vis of egoïstische selfish, zwemmend in zijn eigen bekrompen wereld, alleen met zijn smartphone in de buurt. Ik ben uitgenodigd naar de prijsuitreiking van de wedstrijd in Caldas da Rainha in het weekend van zaterdag 2 juni. Ik krijg mijn reis en verblijf voor twee personen betaald en mijn nominatie brengt minstens de derde prijs op, goed voor 1.000 euro. In het beste geval vang ik met mijn Trump-vis de grootste vis van het internationale festival, met name 10.000 euro.”

Ook Egypte en Kroatië

Luc heeft nog meer goed nieuws uit de cartoonwereld. “Er wacht mij, in samenwerking met de Belgische en Egyptische ambassade, een groepstentoonstelling met tien Vlaamse cartoonisten in de Egyptische hoofdstad Caïro”, zegt hij. “Dat zal halfweg april het geval zijn. Intussen ben ik begonnen met de voorbereidingen op mijn persoonlijke tentoonstelling eind juni in het Kroatische Sisak, waar ik uitgenodigd ben als lid van de internationale jury voor het jaarlijkse cartoonfestival dat daar plaatsheeft.”

Luc is veertig jaar leraar geweest aan het Sint-Jozefsinstituut (college) in de Scholengroep Sint-Rembert. Sinds 2016 is hij met pensioen. En dus heeft hij nu extra tijd en ruimte voor zijn cartoons.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.