Dominique Coopman houdt van het Broeders Maristenpark: “Een stukje van mijn leven”

In het Park Broeders Maristen en de vroegere school werd de basis gelegd voor het engagement van Dominique. © foto Jan
Redactie KW

Op de vraag aan Dominique Coopman wat zijn favoriete plekje in Pittem is, volgde zonder dralen het antwoord: het park Broeders Maristen. Niet alleen liep hij er destijds school bij de broeders, een deel van zijn latere leven werd ook bepaald door het vroegere schoolterrein.

“Ik ben bij de broeders maristen naar school geweest van 1971 tot 1974. Ik volgde er niet alleen de lessen, het was ook voor een stuk mijn thuis, want ik was er intern. Ik heb er dus geslapen, gepoetst, afgewassen, geleefd en gesport. De grot, de vijver die we samen met de broeders nog met de hand uitgebaggerd hebben of het park, alles roept bij mij herinneringen op.”

“In 1993 werden het schoolgebouw en klooster, waar ik in gedachten nog perfect kan rondlopen, gesloopt om plaats te maken voor appartementen, winkels en huizen. Alleen het gebouw waar nu de bibliotheek en de zaal Broeders Maristen gevestigd zijn is blijven bestaan. Daar waren vroeger op het gelijkvloers klaslokalen en de huidige bovenzaal is de vroegere studiezaal.”

“Ik mag toch wel zeggen dat de basis voor mijn latere engagement daar gelegd is, ook nadat ik er als student vertrok. Zo ben ik er een aantal jaren voorzitter geweest van de jong-oud-leerlingenbond en hielp er mee het Juvexke het verenigingsblad samen te stellen. Ik was er ook animator bij Pimisko, de speelpleinwerking die door de broeders ingericht werd en die na 1993 door de gemeente overgenomen werd.”

Trouwreceptie

“Waar nu de parking van de Carrefour is, was destijds een openluchtzwembad, waar ik een tijdje redder (en ijsjesverkoper) ben geweest. Naar dit zwembad kwam de Pittemse jeugd overigens in het weekend ook zwemmen. Bij de broeders was ook de verbondsleiding van de (V)KAJ, waar ik lid van was. Wanneer mijn vrouw en ik getrouwd zijn, was de receptie zelfs in de tuin van de school.”

“Je mag gerust stellen dat de broeders voor een stuk het sociale leven bepaald hebben in Pittem en dat de Broederschool en de bijbehorende terreinen niet enkel een school waren, maar ook een sociale ontmoetingsplaats. Ook nu nog behoudt het park Broeders Maristen voor mij zijn aantrekkingskracht. Wanneer ik ga fietsen of wandelen passeer ik er vaak op weg naar huis. Ik kan er nog altijd tot rust komen.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier