Dominique Cool (N-VA) niet langer schepen van personeel in Langemark-Poelkapelle

Dominique Cool©Philippe Corneillie pco
Dominique Cool©Philippe Corneillie pco
Redactie KW

Schepen Dominique Cool (N-VA) heeft zijn bevoegdheid van personeelszaken neergelegd. Voorlopig neemt burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) die taak op zich.

In december nam burgemeester Lieven Vanbelleghem in de gemeenteraad het agendapunt personeel voor zijn rekening. De oppositie stelde zich daar geen vragen bij.

“N-VA wil deze bevoegdheid niet meer hebben. Ik ga de redenen daarvoor niet in de gazet zetten. Als daar een vraag overkomt in publieke zitting zal ik daar op antwoorden. Als je belemmerd wordt om op vlak van personeelszaken je ding te doen en je wordt na twee jaar niet gesteund, dan stopt het”, zei Dominique in een eerste reactie.

Wegen op beleid

“Ik heb besloten om de bevoegdheid terug te geven aan het schepencollege. Een schepencollege beslist in unanimiteit. Dus gaan we als N-VA nog steeds kunnen wegen op het personeelsbeleid. Als ik één voorbeeld mag nemen. Corona woedt. Ook voor het personeel van het wzc heeft dat gevolgen. Ik had niet het gevoel dat ik daar kon op wegen. Er werd een afstand gecreëerd tussen mij en het personeel. Wat het personeel bezield of beleefd heeft in coronatijden, ik kwam dat niet te weten”, aldus nog Cool.

200 mensen

Burgemeester Lieven Van Beleghem volgt hem voorlopig op. “Enige tijd terug werd ik gebeld door Dominique met de mededeling dat hij personeelszaken niet meer wou doen. Hij vond dat hij daarvoor niet voldoende ondersteuning kreeg. Ik heb daarvan akte genomen en respecteer dat besluit. Er is geen enkele schepen die taken moet doen tegen zijn gedacht. Dat is geen alledaags probleem omdat we in de formatiegesprekken van de coalitie afgesproken hadden dat N-VA het personeel onder zijn bevoegdheid zou nemen. Ik heb dan voorgesteld of Dominique met zijn partijgenoot Peter Vantomme geen bevoegdheden kon wisselen. Dat werd niet aanvaard. Ik neem nu tijdelijk de bevoegdheid op mij”, zegt Lieven Vanbelleghem.

Het lokaal bestuur telt 200 personeelsleden. “Het is niet mogelijk om alle medewerkers tevreden te stellen. Wij geen privéonderneming waar een HR het personeelsbeleid uitrolt. Een schepen heeft de taak om te besturen, niet om uit te voeren. Vaak zijn personeelsbeslissingen dagdagelijks beleid en een zaak van de algemeen directeur en de diensthoofden. Ik zal nu het wekelijkse overleg met de personeelsdienst opvolgen. Ons personeel is te belangrijk. Er zijn ook beslissingen genomen door het college dat het aantal niet mag uitbreiden. En dat moet het managementteam uitwerken. Met het schepencollege gaan we de bevoegdheidsproblemen aanpakken in het belang van onze organisatie”, besloot Vanbelleghem. (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.