Domein Doornhoek geeft zijn geheimen prijs tijdens Open Tuinen

Dirk Plaetevoet en zijn zoon Mattis stellen voor het eerst in jaren hun privétuin open voor het publiek.© (Foto PM)
Dirk Plaetevoet en zijn zoon Mattis stellen voor het eerst in jaren hun privétuin open voor het publiek.© (Foto PM)
Redactie KW

Liefhebbers van een flinke streep cultuur en natuur mogen zich in de handen wrijven. Voor het eerst in jaren stelt domein Doornhoek in de Warandestraat haar poorten open voor het grote publiek, in het kader van Open Tuinen Vlaanderen. “Doornhoek herbergt een belangrijk stuk Gistelse én nationale geschiedenis”, benadrukt eigenaar Dirk Plaetevoet.

Meer dan 140 tuinen in Vlaanderen nemen deel aan Open Tuinen. In onze regio kan je in Zandvoorde, Eernegem, Oudenburg en Snaaskerke terecht voor enkele groene pareltjes. En dus ook bij domein Doornhoek in de Gistelse Warandestraat 79-81, niet zo gek ver van de stedelijke begraafplaats. Het is intussen al drie jaar geleden dat de site open werd gesteld voor het publiek.

“Open Tuinen Vlaanderen mag je qua concept vergelijken met Open Monumentendag”, begint Dirk, samen met zijn vrouw Els Libbrecht al zo’n tien jaar eigenaar van het prachtige domein.

Hartvormige oprit

“Eigenlijk is dit een continu renovatieproject waarbij we de tuinen en gebouwen in hun oorspronkelijke staat willen herstellen. De huidige tuin is ongeveer 180 jaar geleden ontworpen. Het is een bijzondere combinatie van overgebleven geometrische structuurelementen uit de achttiende eeuw en de romantische invulling van de negentiende eeuw. Zo heeft de oprijlaan de vorm van een hart. Er zijn ook talrijke bomen en planten van vele jaren oud. Zo staat hier een rododendron van zo’n honderd jaar oud, maar ook beuken van ongeveer 120 tot 130 jaar. Een prachtige treurbeuk staat dan weer symbool voor de dood, een thema dat in de romantiek vaak werd belicht. En je hebt hier boomgaarden, diverse tuinkamers met een rozentuin en een stukje bos met paadjes waar je zelfs verloren kan in lopen.”

Adolf Hitler

Doornhoek kent een rijke geschiedenis. “Vooral in de negentiende eeuw is ze bewoond geweest door vooraanstaande Oost- en West-Vlaamse burgerij, die af en toe een voetnoot wisten te plaatsen bij de Belgische geschiedenis. Zo woonde hier Georges De Baets, voorzitter van het Grondwettelijk Hof, en de Oostendse reder John Bauwens, zeg maar de Jan De Nul van zijn tijd. Ook interessant: het domein werd zowel in de Eerste als Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Dat kan je vandaag nog zien: sommige soldaten kerfden hun namen in de beuken, indrukwekkend, hoor. Er is ook het gerucht – ik krijg het vooralsnog niet bevestigd – dat Adolf Hitler hier zou overnacht hebben na een bezoek aan de Atlantik Wall met vertrouweling Albert Speer. Wat wél zeker is, is dat hier hoge Duitse officieren verbleven.”

Twee kunstenaars

Speciaal voor Open Tuinen werkt domein Doornhoek samen met het Platform voor Actuele Kunst, dat kunstenaars Stéphanie Leblon (Gent) en Dirk Lamote (Oostende) wist te strikken. TVA)

Domein Doornhoek is te bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 juni van 10 tot 18 uur. De inkom bedraagt 3 euro. Meer info via 059/30.08.63 of www.tuinvandetoekomst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier