https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Dom foutje’ van buren resulteert in afgebroken huis én 5 jaar lijdensweg voor Anthony (30) uit Houthulst

Het huis van Anthony werd onbewoonbaar verklaard en zo ziet hij zijn investering in rook opgaan. Hij dreigt nu ook leegstandskosten te moeten betalen. © JH
Redactie KW

Een dom foutje bij funderingswerken van zijn buren zorgt al vijf jaar voor een ongeziene lijdensweg voor aannemer Anthony Delforce (30) uit Houthulst. Die was halverwege zijn eigen verbouwingen, maar moest het huis destijds half slopen. “Het proces duurt nu al 5 jaar en al die tijd mocht ik geen steen verleggen. Met als gevolg dat mijn huis nu onbewoonbaar werd verklaard en móet gesloopt worden”, zucht Anthony.

Eind 2015 kocht de jonge aannemer Anthony Delforce een rijhuis aan in de Terreststraat in Houthulst. De bedoeling was er zijn eigen project van te maken: het huis in zijn vrije tijd helemaal opkalefateren en verkopen. Op 28 oktober 2016 was hij halfweg die renovatie. Een buur, eveneens een aannemer, had het beschermd arbeidershuisje naast dat van Anthony gekocht en was op de plaats tussen de twee huizen funderingswerken aan het uitvoeren, om er een overkapping te plaatsen. Dat deed hij ‘op de oude manier om geen trillingen te veroorzaken’ door een 110 centimeter diepe sleuf te graven en vol te storten met beton, en niet door een betonplaat. Dat mislukte want zowat heel de gevel van het huis van Anthony zakte in. Het begin van een reeds vijf jaar durende lijdensweg.

Proces van 260.000 euro

“Al vijf jaar lang heb ik geen steen kunnen verleggen in mijn eigen huis”, zucht Anthony. “Terwijl ik alles wel elke maand afbetaal. Dat komt door het proces dat maar blijft aanslepen. Mijn buur stelt dat het niet zijn schuld is maar van een onderaannemer die hij schijnbaar niet kent. Daardoor wil zijn verzekeraar niet tussenkomen. Mijn advocaat werkt al vijf jaar op de zaak maar het gaat niet vooruit. Er werd berekend dat mij dit intussen al meer dan 100.000 euro kost. Aan advocaat- en proceskosten maar ook aan verloren huur die ik zou innen mocht ik het intussen al jaren kunnen huren of verkopen. En de tienduizenden euro’s die ik al in de renovatie stak en dus voor niets was. Ook de sloop die voor de veiligheid moest gebeuren na de fout werd nog niet betaald. Het is enorm frustrerend.”

Overnamebod maar geen geld

Intussen werd het huis zelfs onbewoonbaar verklaard en ziet Anthony zijn investering in rook opgaan. Hij dreigt nu ook leegstandskosten te moeten betalen. “Omdat het proces intussen veel te duur werd voor mijn buur deed hij het voorstel om mijn huis dan maar te kopen”, vervolgt Anthony. “Ik aanvaardde zijn bod. Alles werd geregeld bij de notaris en het compromis werd getekend. Alleen: hij kreeg blijkbaar geen lening. En dus zijn we terug naar af. Om dat aan te vechten zou ik opnieuw moeten procederen. Het is zo een eindeloze lijdensweg geworden. En dat terwijl buurtbewoners blijven denken dat alles in orde komt met de verzekering: niets van”, zucht Anthony. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten