Dolomietenpad Wandel op de Mandel heraangelegd; zone krijgt ook groot groenonderhoud

© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Wandel op de Mandel, de groene verbinding aan de Emelgemse kant van het kanaal, tussen de Dam en Ingelmunster, heeft een grote opsmukbeurt gekregen. Het groen kreeg er met onder meer de heraanplant van enkele bomen de nodige aandacht en het wandelpad werd heraangelegd. In de lockdown ontdekten heel wat Izegemnaren de charme van dit stukje groen. “En we hopen dat dit blijven zal zijn”, aldus Caroline Maertens, schepen van groen. En er komen straks ook nieuwe zitbanken.

“Concreet werden er enkele stormgevoelige wilgen en zieke essen gerooid, sommige bomen kregen een krooncorrectie en dood hout werd verwijderd. Op een aantal plaatsen blijft dood hout liggen, omdat er het erg nuttig is voor insecten en andere dieren”, aldus Caroline Maertens. “Takkenrillen (dubbele rij palen met daartussen takken, red.) zorgen er dan weer voor dat de groendienst eenvoudig hun takafval kwijt kan en dat bespaart op transportkosten. Bovendien jeunen insecten en kleine diertjes zich in zo’n takkenrillen.”

Voor specifieke onderhoudswerken werd een beroep gedaan op een externe aannemer, maar het dolomietenpad werd dankzij de technische dienst van de stad helemaal heraangelegd. De bovenste laag werd afgegraven en het pad kreeg een nieuwe laag dolomiet.

Enkele notenbomen langs het jaagpad moesten verdwijnen omdat ze te dicht bij de leiding van Fluxys groeiden. Het verdwijnen van deze bomen werd gecompenseerd door nieuwe aanplantingen tussen Emelgem kerk en Dam. Fluxys stond in voor de heraanplant van de notenbomen, de Izegemse stadsdiensten bebosten enkele open vlakten en plantten heel wat solitaire bomen.

Fietspad van Ingelmunster tot Kachtem

De stad zal straks ook banken en vuilnisbakken plaatsen, verspreid over de hele zone. Het plaatsen van de banken staat momenteel on hold omwille van de coronamaatregelen. “Verder staat ook nog de doortrekking van het fietspad op het programma. Dan zal het mogelijk zijn om vlak bij het water – dus boven het wandelpad – te fietsen van Ingelmunster, door Emelgem, langs de Dam tot aan de Sasbrug in Kachtem”, stipt burgemeester Bart Maertens ook aan.

De grond is eigendom van de waterwegen, maar het onderhoud is sinds enkele jaren in handen van de stad. “We willen dit goed beheren met oog voor de talrijke bezoekers en het verder ontwikkelen en in stand houden van waardevolle natuur”, besluit schepen Caroline Maertens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten