Dolende hond Duifje doodgereden: “We hopen dat ze op slag dood was”

Tot groot verdriet van de vele vrijwilligers die haar probeerden te redden, raakte afgelopen nacht bekend dat zwerfhond Duifje gestorven is. De hond was al acht maanden op de dool en kwam enkele weken geleden in onze provincie terecht. Honderden West-Vlamingen hebben haar gespot, maar ze liet zich niet vangen. Het dier werd wellicht aangereden door een auto.

Duifje zag er erg mager en verwaarloosd uit.© gf
Duifje zag er erg mager en verwaarloosd uit.© gf

U zag haar misschien ook al op uw Facebooktijdlijn verschijnen, de magere bruin met witte hond die onze hele provincie leek door te trekken. Het dier was duidelijk al even op de dool. Het zag er vuil uit en was broodmager. Vrijwilligers vermoedden dat het ging over een Roemeense hond, die door Fransen werd geadopteerd en vervolgens ontsnapte. Ze zwierf immers maanden in Frankrijk rond voor ze de grens naar West-Vlaanderen overstak.

Opjagen

Tientallen vrijwilligers van vzw Franciscus Angels en vzw Verloren Pootjes probeerden Duifje de afgelopen maanden te vangen. Ze lieten zelfs speciale vangkooien aanrukken vanuit Limburg. “Maar helaas probeerden ook heel wat andere mensen haar te vangen. Ze bedoelden het goed, maar zo jaagden ze haar steeds verder weg van onze kooien”, aldus een bedrukte Anja Brems, voorzitter van vzw Franciscus Angels.

Anja deed daarover nog een oproep in onze krant , maar die heeft dus niet mogen baten. Vrijdagnacht kreeg ze een foto toegestuurd waarop Duifje doodstil aan de kant van de weg ligt. “Ze werd wellicht overreden door een auto. Ze kende de weg nochtans goed, anders had ze het nooit zo lang overleefd. Maar wellicht heeft de uitputting en honger haar parten gespeeld.”

Cremeren

“Ik kan alleen maar hopen dat ze op slag dood was. Onze vrijwilligers zijn er het hart van in. Sommigen onder hen sliepen de afgelopen week amper een paar uur, in de hoop Duifje in veiligheid te brengen. We hadden zelfs al een veilige plek voor haar gevonden in een gastgezin waar ze even op adem mocht komen.”

Anja en haar team trekken vandaag (zaterdag) richting de plaats waar Duifje voor het laatst gezien werd. “We hopen dat de technische dienst of zo het lijkje nog niet heeft meegenomen. Omdat er geen baasje naar voren kwam, willen we haar graag laten cremeren. We zouden het niet kunnen verdragen als ze ergens op een hoop gegooid wordt.”

Anja benadrukt nog eens dat het niet slim is om een zwerfhond zo maar te benaderen. De kans dat je hem bang maakt, of zelfs gebeten wordt, is immers groot. “Bel alsjeblieft gewoon naar een professional. Zo krijgt het dier de beste kansen”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.