Doet gemeente Zonnebeke een bod op de Sint-Lucasschool?

De Sint-Lucasschool in Zonnebeke typeert de dorpskern.© ZB
De Sint-Lucasschool in Zonnebeke typeert de dorpskern.© ZB
Redactie KW

De Sint-Lucasschool in het centrum van Zonnebeke staat te koop. Eigenaar vzw OLV Van Thuyne zet het gebouw dat uit 1922 dateert nu te koop. De gemeente krijgt een week de kans om een bod uit te brengen.

De vzw Onze Lieve Vrouw Van Thuyne die pas enkele jaren eigenaar is van het schoolgebouw, besliste het pand te verkopen. De gemeente krijgt de eerste kans om een bod uit te brengen. “We krijgen inderdaad die kans”, zegt schepen van Financiën Koen Meersseman (# team8980). “We hebben al verschillende gesprekken gevoerd. Een beslissing is er nog niet gevallen. Maandag zal daarover gesproken worden in het schepencollege, een standpunt is er voorlopig nog niet. Wel is het zo dat het gebouw niet in goede staat is, en dat bij een eventuele aankoop werken zullen moeten worden uitgevoerd.”

Parel van de dorpskern

Oppositiepartij N-VA dringt aan op een aankoop. “Om dit gebouw te redden van mogelijke projectontwikkelaars die mogelijk met minder respect met dit erfgoed zouden omgaan, roepen wij de gemeente op om de school te kopen en te restaureren”, stelt Koen Descheemaeker. “We weten dat hiervoor geen budget voorzien is in het meerjarenplan. Als oppositie willen wij echter op een constructieve manier meehelpen om een creatieve oplossing uit te dokteren om toch de aankoop te laten plaatsvinden. Zonnebeke is het zichzelf verplicht om als erkende erfgoedgemeente dit heel waardevol gebouw intact te houden. Met de nodige renovatie kan het de parel worden in de dorpskern.”

Het was pastoor Lammens die destijds de bouwheer was van de Sint-Lucasschool. De plannen waren geïnspireerd op de stijl van het vooroorlogse gemeentehuis met trapgevels en een spits torentje. Dit complex omvatte aan beide zijden een brede inrijpoort, ruime werkplaats en drie klaslokalen. Het was de bedoeling van pastoor Lammens om de kinderen van Zonnebeke te laten studeren in de eigen gemeente. De lessen gingen van start in oktober 1922.

Emblemen

In de voorgevel zijn de emblemen ingewerkt met betrekking tot het onderwijs dat er gegeven werd zoals schilderspalet, hamer, beitel en winkelhaak. Door de opkomst van het VTI in Ieper was de school een kort leven beschoren en later gaf het gebouw onderdak aan de vrije bibliotheek. Toen die verdween kreeg de koninklijke fanfare Sint Cecilia van Zonnebeke er onderdak.

Het andere gedeelte werd gebruikt als vergaderlokaal, later nog door de vrije basisschool de Wijzer en ook een afdeling van de academie Ieper had er tijdelijk onderdak. Al jaren vormt de Sint-Lucasschool het gezicht van de Zonnebeekse dorpskern en de school staat ook als waardevol erfgoed in het register opgemaakt door CO7. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier