Dodelijke droogte in Zimbabwe: natuurfotografe uit Oostduinkerke probeert olifanten te redden

© (Foto MVQ)
Redactie KW

Zimbabwe wordt momenteel getroffen door een uitzonderlijke droogte. Natuurfotografe Carole Deschuymere is ter plekke en doet alles wat ze kan om de getroffen olifanten en andere wilde dieren te redden. “Maar alleen lukt het niet, we hebben financiële steun nodig.”

Afrika is zowat de tweede thuis van Carole Deschuymere uit Oostduinkerke, een gelauwerd natuurfotografe die ook unieke wildlife-safari’s naar haar geliefde continent begeleidt en organiseert. Haar passie en liefde voor de magische aantrekkingskracht van die fascinerende natuur, de wilde dieren in hun natuurlijke habitat wil ze delen met zoveel mogelijk mensen. Eind september vertrok ze opnieuw heel enthousiast naar Afrika, naar Mana Pools in Zimbabwe. Maar bij haar aankomst in Mana Pools werd er een domper op haar enthousiasme gezet.

De regio kampt met een enorme droogte. “De regen die broodnodig is, blijft uit” laat Carole weten. “De ‘pools’ staan zo goed als droog. In het overstromingsgebied vinden dieren niks te eten. Olifanten, buffels en andere dieren komen vast te zitten in de modder. We proberen hen eruit te trekken, maar zelfs als dat lukt, zijn ze te zwak om op hun poten te staan. Zo hebben we er ook alles aan gedaan om een jong olifantje te redden, maar dat is niet gelukt… Het is gewoon uitgedroogd onder de brandende zon, hoewel wij water over het beestje bleven gieten en zelfs een tent over het diertje hadden geplaatst”, aldus Carole, die op haar Facebookpagina filmpjes en foto’s van de situatie ter plekke deelt.

Carolehttps://www.facebook.com/carole.deschuymerehttps://www.facebook.comFacebook1893

Geplaatst door Carole Deschuymere op Dinsdag 22 oktober 2019

video1.0https://www.facebook.com/carole.deschuymere/videos/10220407279076299/500

“De situatie hier is hartverscheurend. Olifantenmoeders hebben niet genoeg melk om hun jongen te voeden. We proberen zelf voor hooi te zorgen, brengen water aan, en we hebben al enkele buffels en koedoes kunnen redden, maar het is vechten tegen de bierkaai. De situatie wordt hier alleen maar erger. Daarom doe ik een dringende oproep voor donaties. Alle beetjes helpen, en zelfs het kleinste bedrag is welkom!”

“Giften kan je storten via www.vawz.org/donate. VAWZ (Veterinarians for Animal Welfare in Zimbabwe) in het Verenigd Koninkrijk is een organisatie van ervaren dierenartsen die er alles aan doen om het dierenwelzijn in Zimbabwe te verbeteren. Zij helpen alle dieren in nood, zowel wilde dieren als huis- en boerderijdieren.”

Een vroeger interview met Carole over haar passie voor Afrika kan je hier lezen.

(MVQ/SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier