Documentaire over Oostendse animatiefilmer Raoul Servais op Canvas

Raoul Servais© Marc Loy
Raoul Servais© Marc Loy
Redactie KW

Vanavond brengt Canvas om 19 uur de documentaire ‘Raoul Servais: memoires van een ambachtsman’ op televisie.

De 93-jarige Oostendenaar Raoul Servais realiseerde ongeveer 20 animatiefilms als tekenaar, scenarist, regisseur of producent. Hij richtte als docent aan het KASK in Gent zijn eigen animatieafdeling op. Hij bedacht de Servaigrafie, een nieuwe animatiefilmtechniek en behaalde meer dan 50 internationale prijzen en onderscheidingen op filmfestivals. Daartoe hoort ook de Golden Palm in Cannes in 1979 voor zijn prent Harpya.

Tot vandaag blijft hij actief als schilder, tekenaar en schrijver. Vorig jaar werkte hij nog volop aan een filmscenario over een oorlogsvriendscap over een Frans en Duits soldaat. Zijn leven lang is de Oostendenaar, die in de polders van Leffinge woont een teder anarchist en pacifist die zijn overtuiging ook sterk in zijn werk laat meespelen.

Ondertussen is in Mu.ZEE, naast die van Ensor en Spilliaert, ook een volledige vleugel gewijd aan het leven en werk van deze ‘tovenaar van Oostende’.

In een interview met onze krant zei hij vorig jaar nog over de dood: “Ik ben er helemaal niet bang voor. Ik vind het alleen spijtig dat ik het leven achter me zal moeten laten. Ik leef ontzettend graag en hoop dat nog zo lang mogelijk vol te houden.” (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten