Dj Robert Falcon: “Voor mijn nieuwe release werk ik samen met Mark With a K, super toch”

Robert Falcon, samen met PADI. © (Foto FODI)
Redactie KW

Op zondag 9 juli staat dj/producer Robert Falcon op het podium van Beachland in Blankenberge. Op vrijdag 28 juli mag hij draaien op Tommorowland in Boom. Eén dag later speelt hij een set op de UNITE With Tomorrowland in Dubai. Maar er is nog meer goed nieuws, want Robert Falcon bundelt zijn krachten met hard dance-legende Mark With a K voor Warrior. Daarnaast draait Robert eveneens in China. Inderdaad, op zaterdag 1 juli is dj Falcon voor de allereerste keer te gast in China.

Tijdens een gezellige meet & greet in ‘t Excuus in Ingelmunster vertelde Robert Falcon (22) uit Lier hoe het voor hem allemaal is begonnen. “Ik was veertien jaar toen ik thuis plaatjes begon te draaien. Later begon ik zelf muziek te maken. Ik bleef mijn eigen muziek naar muzieksamenstellers van radiozenders en producers sturen, zonder dat er respons op kwam. Ik hield echter daar niet mee op. Ik moest volharden tot er uiteindelijk iemand bereid was gevonden om naar mijn plaat te luisteren en deze dan ook begon te draaien.”

Nu spelen ook al andere dj’s – buiten bv. REHAB – je tracks. Wie zijn de grote namen uit de dj-wereld die jouw support geven ?

Robert : “Toen ik begon, waren dat Dimitri Vegas & Like Mike. Zij speelden mijn tracks toch veel in hun radioshows op MNM. Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, Hardwell.. Ik kreeg praktisch van iedereen een antwoord dat ze het wilden spelen, maar toch zit ik nog iedere week voor mijn computer om online de live shows te volgen of ze mijn tracks dan ook effectief spelen en om te zien wie ik nog vlug een mailtje moet sturen om eraan te herinneren dat ik een nieuwe release heb. Trouwens, groot nieuws : drie maanden geleden kon ik eindelijk bij het label van Hardwell tekenen voor een cd. Voorheen waren de honderden nummers die ik instuurde net niet goed genoeg voor hen, maar deze keer wel en dat zelfs voor hun festival EP. Vier platen die de dj’s en hijzelf heel de zomer spelen. Als teaser, eerst zonder de uitvoerder te vermelden en dan moesten de mensen raden wie de uitvoerder is, later kwam de naam vrij van de artiest…”

Door de support van grote namen val je steeds meer op, ook bij grote festivalorganisatoren overal ter wereld, waardoor je management vier weken geleden mocht aankondigen dat je op Tomorrowland in Boom en daarna in Dubai mag optreden. Wat verwacht je daarvan ?

Robert : “Super hé !Het zal voor mezelf heel druk zijn, maar ik kijk er enorm naar uit. Dit zal wel het allergrootste zijn dat ik al in ‘t buitenland heb gedaan. Er staan veel artiesten op de affiche. Ik ga altijd met iedereen praten, ik blijf mij altijd aan iedereen voorstellen, ik blijf mijn naam dus herhalen, zodat die blijft hangen bij collega’s-dj’s en ook bij andere mensen uit het dancemilieu.”.

Robert arriveerde voor de gezellige meet & greet.
Robert arriveerde voor de gezellige meet & greet.© (Foto FODI)

Ik begrijp dat je wilt meegeven aan jonge dj’s dat de aanhouder wint. Dat je niet mag opgeven, geen schaamte mag hebben, overtuigd moet blijven van wat je doet, blijven aandringen…

Robert : “Inderdaad, je moet er blijven voor gaan. En je eigen stijl, je eigen muziek kiezen en niet noodzakelijk doen wat iedereen doet.”

Recent is er een tweede release van je uitgekomen bij Spinning Records, het grootste dance-label ter wereld, samen met de Chinese dj Carta. Wat kan je daarover vertellen ?

Robert : “We brachten de track Love Shouldn’t Be So Hard uit bij Spinnin’ Records. Ze zagen iets zitten in een samenwerking en daar ben ik zeker en vast blij mee. Ik zette de clip online en ik kreeg meteen een pak views. In ‘t begin is het fantastisch wanneer je tien views achter je naam krijgt en je denkt direct : ik ben goed bezig ! Nu is het al schrikken hoeveel mensen mij wereldwijd kennen en mijn clips al hebben bekeken. Ik hecht wel veel belang aan de comments, volg dat op, terwijl andere mensen dan weer zeggen dat ik mij dat niet te hard mag aantrekken. Het kan ook eens negatief zijn, maar dat neem ik dan wel erbij.”

Wat is voor jou de ultieme droom als dj ?

Robert : “Iedere week ergens mogen gaan spelen waar ook ter wereld. Ik ben al op veel plaatsen geweest, die vooraf mijn droom waren maar het zou de max zijn om vaste optredens te hebben in diverse landen en daar ook een hit te scoren. Niet dat ik mij daarop vastpin, want voor hetzelfde geld komt dat nooit voor. Het vreemde is wel dat je soms in landen zoals in Bali wordt opgemerkt en dat ze daar meer je nummers draaien dan in België.”

De dj aan het werk.
De dj aan het werk.© (Foto FODI)

Soms eens enkele landen op waar je al bent geweest ? Landen die gek zijn van je nummers ?

Robert : “In bijvoorbeeld India werk ik samen met een dj, die daar een grote fanbase heeft. Ik benaderde die dj door naar hem te twitteren en hij zag een samenwerking direct zitten. Ik speelde al op een groots festival – te vergelijken met Tomorrowland – in India. Ik speelde ook al in Duitsland, Brazilië, Mexico, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk. Er is ook een duidelijk verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. Op feesten in Vlaanderen moet ik veel commerciëler spelen. In Wallonië gaan de mensen – net zoals in India – meer mee in nieuwe muziek. In India dansen de mensen zomaar. Er kan een vrachtwagen over straat rijden, met boxen waaruit muziek weergalmt en dan beginnen de mensen direct te dansen.”

Kan je van je muziek al leven of werk je nog bv. in de Colruyt (met alle respect) ?

Robert (glimlacht) : “Op dit moment leef ik van mijn muziek. Ik investeer ook veel, ik moet dus ook vaak wat kunnen releasen. Ik weet ook niet of dat blijft lukken en of ik volgend jaar nog wordt geboekt. Er is ook druk mee gemoeid. Zit er wat meer tijd tussen twee releasen, dan denken de fans al dat je niet meer aan het werken bent. Nu heb ik nog nummers staan tot in oktober, maar ik moet ook al denken wat ik daarna zal brengen. Ik mag niet stil vallen, ik moet blijven uitbrengen. Eens je één stap achteruit zet, is het moeilijk om terug vooruit te geraken.”

De dj aan het werk.
De dj aan het werk.© (Foto FODI)

Speel je in iedere Vlaamse gemeente of ben je al te duur voor bepaalde organisatoren ?

Robert : “Enkele weken geleden speelde ik nog in een school in Roeselare. Ik speel op diverse festivals in Vlaanderen, waaronder ook op Beachland in Blankenberge.”

Je staat op Tomorrowland. Krijg je nu plots meer aanvragen voor optredens of andere projecten ?

Robert : “Ja veel… mijn fanbase is plots veel groter geworden. Mensen van zelfs uit de Filippijnen horen mijn nummers en vragen wanneer ik eens afkom. Ik zou dat natuurlijk wel willen, maar dat hangt niet van mezelf af. Daarvoor moet er daar iets worden georganiseerd en moet je ook worden gevraagd door die organisatie. In India maakte ik ook een straf verhaal mee. Mensen uit India hadden via mijn Facebook gezien dat ik in een bepaald hotel in India verbleef. Ze informeerden via mijn Facebook hoelang ik daar nog was. Toen ik wilde uitchecken, stonden twee mensen in de lobby en ze spraken mij aan voor een foto. Ze maakten zich bekend als de personen die mij hadden gecontacteerd. We begonnen te praten. Toen het tijd was om een taxi te nemen, zeiden ze dat het niet nodig was, dat dit te duur was en dat ze ons wel zelf zouden brengen naar de luchthaven.”

Durfde je daarop in te gaan ?

Robert : “Ik zou dat normaal gezien nooit doen, maar mijn kameraad en ik zeiden toch ja en we stapten in hun auto. En ze reden wel degelijk met ons naar de luchthaven (lacht). Tot op heden volgen die twee mensen mij nog altijd. Ze vragen regelmatig hoe het met mij gaat, stel je voor uit India.”

Ben je al populairder in het buitenland dan in België ?

Robert : “In Vlaanderen is het heel moeilijk om opgemerkt te worden. Ik vind dat het in Vlaanderen vooral draait om de plaats waar je speelt en wat je speelt, welke muziek je maakt. In het buitenland zetten ze je gewoon op ieder festival. Hier kent men de buitenlandse artiesten door de radio en dan komen die vanuit het buitenland naar hier optreden. Ik moet het ook een beetje hebben van mijn buitenlandse optredens, die mij bekender maken in Vlaanderen. Met dank ook aan Tomorrowland.”

Een leuk kiekje : Robert, samen met Christine Maes, Laura Buyse en Nathalie Mattan.
Een leuk kiekje : Robert, samen met Christine Maes, Laura Buyse en Nathalie Mattan.© (Foto FODI)

Moet je een speciale voorbereiding doen voor Tomorrowland ?

Robert : “Ik weet wel dat mensen zeggen dat alles vooraf is opgenomen en dat men maar op play moet drukken. De waarheid ? Moest het zo zijn, dan zou ik het ook zeggen. Ikzelf heb zo’n werkwijze nog nooit gezien en ik heb het ook nog nooit gedaan. Ik ga wel telkens enkele sets voorbereiden. Het is precies zoals naar je werk gaan, want er mag niets mis lopen. Ik heb een mapje waarin nummers zitten die ik overal kan draaien. Ik noem dat mijn reservebestand (lacht). Het zijn nummers die altijd aanslaan en waar iedereen zeker op meezingt, voor het geval ik eens geen reactie krijg van het publiek. Ik wissel uiteindelijk bekende nummers af met eigen nummers. Dan valt het niet op van Tiens, ik ken daar geen enkel nummer van, wa speelt diene ?” Slaat het niet aan, dan schakel ik vlug over. Je moet altijd proberen van het volk voor je podium te houden. Niets is erger dan wanneer je moet vaststellen dat het publiek wegloopt van voor je stage. Ik probeer altijd te eindigen met een volle stage.”

Maakte je al mee dat gillende meisjes je opzoeken of eens met je willen slapen ?

Robert (lacht) : “Dat is nog niet zo hoor ! Ik poseer met fans voor een foto, maar ik ben nog geen echte superster. Ik ben maar een gewone dj, zoals er zovelen zijn. Mijn fanbase blijft wel groeien en dus is er meer aandacht voor mezelf door fans, maar het blijft nog altijd normaal. Ik ga ook niet zweven, zeker niet.”

We sluiten altijd af met het laatste nieuws. Vertel eens het laatste nieuws rond Robert Falcon ?

Robert : “Voor mijn nieuwe release pak ik uit met stevige beats en ik kan daarvoor rekenen op de expertise van een ware hard dance-legende. Warrior is een collab met niemand minder dan Mark With a K, al bijna 2 decennia dé Belgische referentie in de hard dance in binnen- en buitenland. Mark en ik brengen twee versies uit van Warrior, één hard dance versie voor de festivals en gespecialiseerde radiozenders, één meer future bass gerichte radio edit, waarmee we mikken op airplay bij de commerciële stations. Komend weekend staan Mark en ik op het Sunrise Festival in de Lilse Bergen. Op zaterdag 1 juli draai ik voor het eerst in China, namelijk in een club in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei. Verder blijf ik bezig met andere projecten. Vorige week bracht ik ook de eerste single uit van het DJ-duo Mabryx (met o.a. Maxime Vermeiren) uit op mijn eigen label Black Planet Recordings.”

Robert geeft uitleg aan de jeugdige dj Lander Deplancke uit Ingelmunster.
Robert geeft uitleg aan de jeugdige dj Lander Deplancke uit Ingelmunster.© (Foto FODI)

https://www.youtube.com/watch?v=Cvfcu3mPnIo

(PADI – Foto FODI)

Info en tickets voor Robert zijn optreden op West-Vlaamse bodem : www.beachland.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.