DJ Blvckprint staat voor zomer zonder shows: “Draai ik straks met een mondmasker aan?”

Tom Vansteeland, alias DJ Blvckprint. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Een zomer zonder festivals, loungebars en andere feestjes: dat betekent ook voor de vele dj’s van dit land een stevige aderlating. Voor Tom Vansteeland, beter bekend als Blvckprint, moest 2020 het jaar van de bevestiging worden. “Wat na de zomer? Zullen de mensen dan weer onbezorgd durven feesten?”

Roeselarenaar Tom Vansteeland (27) timmert al sinds zijn zestiende aan zijn dj-carrière en de laatste jaren loopt het steeds beter. Onder de noemer Blvckprint palmt hij steeds meer podia op festivals in en stijgt hij jaar na jaar in de Belgian DJ Top 100, waar hij nu de 36ste stek bekleedt.

Maar dan brak het coronavirus uit… “Mijn bestaan als dj staat sindsdien helemaal on hold“, zicht Tom. “Van april tot augustus stonden al 40 optredens in mijn agenda genoteerd, maar die zijn nu uiteraard allemaal geannuleerd. Het zouden er in normale omstandigheden ongetwijfeld nog een pak meer geweest zijn. 2020 is op dat vlak een compleet verloren jaar.”

Twee keer Tomorrowland

Het lijstje met boekingen voor de zomermaanden oogde veelbelovend. Een tweede passage op Tomorrowland, Land of Love in Torhout, een eigen podium op Dreambeats in Kortemark, een stek op de main stage van Hype-o-Dream… “Ik keek er enorm naar uit, maar nu sta ik werkloos langs de zijlijn. Net als mijn vele collega’s. Gelukkig heb ik nog mijn job bij MediaMarkt in Roeselare, waar ik parttime op de dienst na verkoop werk. De winkel is nu uiteraard ook gesloten, maar ik heb via die weg nog een uitkering. Veel andere dj’s moeten fulltime van hun optredens leven. Die kleine zekerheid zorgt wel voor een pak minder stress.”

“Net voor de coronacrisis uitbrak, richtte ik nog mijn eigen boekingskantoor op. ‘Mijn’ 14 dj’s kan ik nu jammer genoeg geen opdrachten geven” – Tom Vansteeland

Sinds februari runt Tom ook zijn eigen boekingskantoor: Blvck Agency. Ondertussen heeft hij 14 dj’s onder zijn vleugels. “Net voor de coronacrisis wild om zich begon te slaan”, zucht hij. “We proberen zo creatief mogelijk met de huidige situatie om te gaan en organiseren livestreams via sociale media. Zo heb ikzelf als een ‘strijkplank-‘ en ‘wasrekset’ gedaan”, glimlacht Tom. “Leuk om doen, maar het brengt natuurlijk geen geld in het laatje. Het zorgt er wel voor dat je als dj op de radar blijft. Om toch wat inkomsten te genereren, willen we van onze dj’s online ook merchandise verkopen. Daar leggen we nu de laatste hand aan.”

Dit beeld zal deze zomer niet te zien zijn: Blvckprint die een volle festivalweide opzweept.
Dit beeld zal deze zomer niet te zien zijn: Blvckprint die een volle festivalweide opzweept.© FB Tom Vansteeland

Uitkijken naar eerste dj-set

Tom kijkt ook met lede ogen naar wat de hele festivalsector nu overkomt. “Het is een regelrechte ramp. Wat met de podiumbouwers, de mensen die op het terrein voor catering zorgen… We zien wel een enorme solidariteit en hopelijk komen we deze enorme klap te boven.”

“Ik vraag me wel af hoe de wereld er straks zal uit zien. Zullen de mensen na de zomer nog onbezorgd durven feesten? Zal ik straks mijn sets afwerken met een mondmaskertje op? Zal de dansende menigte plastic handschoenen dragen? En zullen er nog feestvierders opdagen? We weten het niet. Je merkt aan alles dat de mensen terecht bang zijn van het coronavirus. Helemaal zoals vroeger zal het wellicht nooit worden… Maar mijn eerste dj-set na dit hele verschrikkelijke verhaal moet en zal een bom worden. Daar zal ik ongelooflijk van genieten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier