Diverse handelaars op Brugse kerstmarkt sluiten al hun containers definitief

De Brugse kerstmarkt kende een slecht openingsweekend. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vier van de twintig standhouders op de kerstmarkt op ‘t Zand in Brugge hebben er al na één weekend de brui aan gegeven. De anderen wachten tot na volgend weekend om al dan niet op te kramen. De reden? Een gebrek aan volk en problemen bij de CST-controles. Ondertussen heeft Brugge Plus aan advocaat onder de arm genomen om de fabrikant van de beruchte zwarte containers in gebreke te stellen. Nogal wat ‘kerststalletjes’ vertonen mankementen.

De Brugse kerstmarkt is dit jaar woelig gestart. Eerst was er de aantijging van oppositieraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA), die tijdens de gemeenteraad beweerde dat de metalen, zwarte containers al na een regenachtig weekend begonnen te roesten. Bovendien werd de slecht geventileerde, overdekte plastieken bol op de Markt, waar men even kan verpozen of iets kan drinken op een bankje al herdoopt in virusdome. En nu blijkt dat de vzw Brugge Plus een advocaat ingeschakeld heeft en de fabrikant aanklaagt wegens allerlei mankementen aan de containers.

Te duur?

Her en der wordt ook al geopperd dat Brugge veel te veel betaald heeft voor de containers, een ontwerp van Bunker 14 en Pieter Bostoen: 600.000 euro voor honderd stuks. Wie online surft, bemerkt snel dat gelijkaardige units op Nederlandse websites voor amper 2.600 euro per stuk verkocht worden. Maar burgemeester Dirk De fauw ontkent dat de stad ook een geding zal inspannen wegens de dure prijs.

Ook over de inplanting van de derde kerstmarkt in een hoekje op ‘t Zand woedt een felle discussie. Vier van de twintig standhouders hebben hun kraampjes al gesloten, omdat ze bijna niks verkocht hebben tijdens het natgeregende openingsweekend. “De rest wil voorlopig voortdoen, ik heb hen gevraagd om zeker nog het volgend weekend af te wachten”, zegt Dirk Vanhegen, de voorzitter van het Brugs Handelscentrum.

Koopjesdagen

Het BHC heeft in elk geval beloofd om het standgeld terug te betalen voor wie ermee ophoudt op ‘t Zand. Volgens Dirk Vanhegen is de locatie in die hoek niet ideaal, de controle op de CST-pasjes is niet sluitend, omdat er ook kramen naar buiten gericht zijn. Ook burgemeester Dirk De fauw vraagt de handelaars wat geduld: “Het openingsweekend met de vele regenbuien was geen goede waardemeter. Bovendien moeten de koopjesdagen nog beginnen, er zal de komende weken nog veel volk opdagen in Brugge.”

Gemeenteraadslid Nele Caus (N-VA) vindt de aanpak van de kerstmarkt op ‘t Zand amateuristisch: “Het stadsbestuur laat de handelaars in de steek. Men had dit op een veel beter voorbereide manier moeten organiseren.”

Ook Stefaan Sintobin (VB) noemt dit dossier een fraai staaltje van slecht bestuur: “Ik vraag het college om de verplichting van de coronapas terug af te schaffen, wel met behoud van de mondmaskerplicht en andere veiligheidsmaatregelen.”

Pol Van den Driessche (N-VA) heeft schriftelijke vragen verstuurd naar het stadsbestuur over de aankoop van de containers. Wordt ongetwijfeld vervolgd in de gemeenteraad van december.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.