Dit zijn de populairste babynamen in jouw gemeente

Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Marie of Louise voor een meisje, Louis voor een jongen: deze namen gaven West-Vlaamse ouders het voorbije decennium het meest aan hun pasgeboren kindjes. Dat blijkt uit de zopas vrijgegeven cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. “Toch willen steeds meer ouders een unieke naam, die ze vaak zelf construeren”, stelt Noël Maes, de expert in West-Vlaamse babynamen.

De kans is bijzonder groot dat je de voorbije tien jaar naar een babyborrel moest van een Louis, Louise of Marie. Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel kozen de West-Vlaamse ouders het voorbije decennium het meest voor die voornamen. “In de cijfers zie je een duidelijke trend: korte voornamen, die uit een of twee lettergrepen bestaan”, stelt Noël Maes, oud-hoofdredacteur van Krant van West-Vlaanderen en al bijna een kwarteeuw dé absolute kenner van West-Vlaamse babynamen.

“En je merkt ook dat het nog steeds klassieke namen zijn, of retronamen die weer hip worden. Zo noemde mijn neef onlangs zijn zoontje Hector. Dat is een naam die twintig jaar geleden niemand gekozen zou hebben. Er zijn modetrends. Rond 2000 was het allemaal Maxime wat de klok sloeg, rond 2004 kwam Milan – een echt nieuwe naam – op, na 2007 Mathis en de jongste jaren is Lucas zeer populair. Nu zie je de naam Arthur oprukken. Na x-aantal jaar zal de populairste naam wel eens veranderen, maar grote bokkensprongen zal je in de top tien nooit zien.”

Overgrote meerderheid van West-Vlaamse ouders kiest voor klassieke voornaam

Maar de grootste trend zie je in deze cijfers niet, stelt Noël Maes, die als oud-hoofdredacteur van Krant van West-Vlaanderen in 1996 aan de wieg stond van onze populaire jaarlijkse bijlage KWBeebee. “Nog steeds, en steeds meer, kiezen ouders voor een unieke voornaam. Een waarvan er maar één bestaat, die ze veelal zelf construeren. Bij mijn laatste overzicht bleek dat liefst 63 procent van de voornamen maar één keer voorkwam. Omgerekend betekent dat jaarlijks iets meer dan twee op tien kinderen een unieke voornaam krijgen. Daar zitten heel opvallende tussen, zoals Daïtjchiroo of Xiliyéénah.”

“Of worden traditionele namen op een totaal andere manier geschreven. Van ‘Mathis’ bestaan er zeker 24 varianten: van Matisse over Matis tot Mattisz en Mattiece. In mijn ogen zijn dat niet zulke gelukkige keuzes. Het wordt zo ingewikkeld dat die kinderen voor de rest van hun leven – of tot wanneer ze hun voornaam wijzigen – zullen moeten uitleggen hoe ze hun voornaam schrijven. De versoepeling van de wetgeving – vroeger moest je bij de burgerlijke stand bewijzen dat een naam al bestond – heeft de balans aan de andere kant doen overslaan, vrees ik. Maar desondanks kiest de overgrote meerderheid nog voor een klassieke voornaam.”

(Lees verder onder de tabellen)

Dit zijn de populairste babynamen in jouw gemeente

In zijn eigen overzichten voegt Noël Maes, in wiens bureau vier schappen vol met boeken over voornamen in de hele wereld staan, gelijkklinkende namen samen. De schrijfwijze is van minder belang. “Dan zou Lucas/Lukas de populairste naam van het voorbije decennium zijn, gevolgd door Leon/Léon. Louis en Lowie voeg ik dan weer niet samen, omdat die voor mij anders zijn. Ik denk dat ouders van Lowie zeer bewust voor een Vlaamse naam kozen. Alles is natuurlijk interpretatie.”

Verwaarloosbaar

Immigratie mag dan al een heet thema zijn, maar bij de babynamen is daar maar weinig van te merken. Typische allochtone voornamen, zoals pakweg Mohamed, Ibrahim of Youssef, komen amper voor. In de rangschikking van het voorbije decennium komt de eerste moslimnaam, Mohamed, maar op de 205de plaats. De voorbije tien jaar werden er amper 96 Mohameds geboren in West-Vlaanderen. Voornamen als Romy, Wolf, Fenna, Enora en Niene komen zelfs vaker voor.

Wat volgens Noël Maes ook minder speelt dan velen soms denken, is de impact van bekende mensen. “Na de successen van Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck zijn er amper meer Gella’s of Ulla’s geboren. Hetzelfde geldt voor Tia en Kim. Door de hype rond Eden Hazard zijn er wel wat Edens geboren, maar het gaat over een verwaarloosbaar aantal. Toch ben ik benieuwd wat de hype rond Remco Evenepoel teweeg zal brengen. In West-Vlaanderen was er in 2017 geen enkele Remco geboren. Een voornaam voor een kindje blijft een zeer persoonlijke keuze, waarover de mensen toch wel goed over moeten nadenken.”

Stijn en Charlot: “De populairste namen? Voor ons vooral de mooiste”

Papa Stijn Vandermeersch en mama Charlot Naert:
Papa Stijn Vandermeersch en mama Charlot Naert: “De namen Louis en Marie passen perfect bij elkaar”.© Davy Coghe

Met ‘Marie’ en ‘Louis’ gaven Stijn Vandermeersch en Charlot Naert hun twee kindjes de populairste voornamen van het afgelopen decennium. “We waren het er heel snel over eens”, klinkt het.

Welke naam geef je je kindje? Een belangrijke vraag voor toekomstige ouders, die soms tot flink wat animo kan zorgen. In de zoektocht naar een compromis moeten niet zelden boeken of zelfs apps voor soelaas zorgen. Echter niet bij Stijn Vandermeersch (34) en Charlot Naert (31) uit Moorslede. Heel snel waren beiden het eens. “Veel vroeger dan Stijn – zelfs nog voor we aan kinderen dachten – was ik al bezig met de vraag: als we ooit kindjes hebben, hoe zullen we ze noemen?”, vertelt Charlot.

“Je weet wel, een typische meisjesreactie. Vooral een naam voor een manneke vond ik zeer moeilijk. Dan kijk je rond: in kranten, op kaartjes in de kraamkliniek… Ik kwam de naam Louis tegen en die is in mijn hoofd blijven zitten. Bij elke andere jongensnaam die ik daarna nog hoorde, kreeg ik niet hetzelfde gevoel. En meteen vonden we elkaar daarin.” Stijn knikt. “Charlot heeft zeker het voortouw genomen. Ik was ruimer in mijn keuzes, maar als ik een naam echt niet graag hoorde, dan wilde ik wel een veto stellen… Maar over Louis waren we heel snel eens.”

Niet te ver zoeken

Maar het eerste kindje, geboren op 14 december 2015, werd… een meisje. “Heel even hebben we gedacht om te kiezen voor Louise, maar daar zijn we heel snel vanaf gestapt”, zegt Charlot. “Mocht het tweede kindje een jongetje zijn, konden we toch nog voor Louis gaan.” De keuze voor de meisjesnaam viel haast even snel op Marie. “Hoe we op die naam kwamen, weten we niet meer. We wilden wel sowieso iets simpel. Speciale namen als Shakira of Rihanna zijn ons ding niet. En onze kinderen noemen naar een wereldster of een voetballer: ook dat is onze meug niet.”

“Sommige ouders gaan ook heel ver in het zoeken naar een naam. Ze nemen bijvoorbeeld de eerste letters van hun voornamen om daar dan mee een naam te fabriceren. Marie zit in een klasje met meisjes van wie ze de iets moeilijkere naam nog niet kan uitspreken. Dat is jammer. Wij wilden het niet te moeilijk maken, niet te ver zoeken. En hoewel het blijkbaar een zeer populaire naam is, zit er in haar opvang of klasje geen andere kindjes met dezelfde naam.”

Geen Marie en Louise

Hun tweede kindje, geboren op 18 mei 2018, was wel een jongetje. De voornaam lag heel snel vast. “Mijn mama wist meteen dat het een Louis zou worden”, lacht Charlot. “Ze wist dat ik die naam erg graag hoorde. Even hebben we geprobeerd om onze omgeving nog op een verkeerd spoor te zetten en te zeggen dat we toch begonnen te twijfelen. (lacht) Wat als ons tweede kindje ook een dochtertje was? Ook dan zouden we niet meer voor Louise gekozen hebben. De combinatie Marie en Louise zou misschien té grappig zijn geweest.”

“Neen, als het een meisje was geweest, zou het Emma geweest zijn. Maar we zijn heel tevreden over onze keuze. De voornamen Louis en Marie passen perfect bij elkaar. Dat is ook de reactie die we telkens krijgen. En dat onze kindjes nu de populairste namen hebben? Voor ons zijn het vooral de mooiste.” (lacht)