Alexander De Croo bevestigt dat ons land in niveau 4 zit. "Het verschil met maart-april, is dat het virus heel dichtbij is. Het ziekenhuispersoneel staat onder druk. We strijden een ongelijke strijd tegen een virus dat zoveel mogelijk mensen wil besmetten."

Dit zijn de nieuwe maatregelen die vanaf maandag ingevoerd worden.

Horeca gaat vier weken dicht

De horecazaken in ons land zullen vier weken de deuren moeten sluiten. De maatregel zou na twee weken geëvalueerd worden. Take-away blijft toegestaan, tot 22 uur 's avonds. Er komen steunmaatregelen voor de horeca en de RSZ wordt kwijtgescholden. Rouwmaaltijden mogen nog tot maximum veertig mensen.

Nachtklok van middernacht tot vijf uur in heel het land

Er komt in heel het land een nachtklok van middernacht tot vijf uur. Alcohol verkopen wordt verboden vanaf 20 uur. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur.

Nauwe contacten beperkt tot één persoon

Iedereen mag vanaf maandag maar één nauw contact, een zogenaamd knuffelcontact, meer hebben voor de volgende vier weken. Thuis mag je vier mensen uitnodigen, met de nodige afstand. Die moeten dezelfde blijven voor twee weken.

Telewerken wordt de norm

Wie thuis kan werken, moet dat ook verplicht doen. Dat moet ervoor zorgen dat het aantal mensen op het openbaar vervoer sterk daalt en dat er geen besmetting op het werk kan opgelopen worden. Wie geen telewerk kan doen, moet dat in de meest veilige omstandigheden kunnen doen.

Evenementen beperkt

Activiteiten die niet onder protocollen vallen, mogen maximaal 40 personen tellen. De bestaande protocollen in sport en cultuur blijven voorlopig gelden, maar worden allemaal herbekeken en aangepast naar de huidige omstandigheden. Dat wordt in de komende week gedaan.

Geen kerstmarkten

Kerstmarkten worden de komende maand verboden. "Daar wordt al eens een glas gedronken en gaat het er al snel erg gezellig aan toe", verklaart minister Frank Vandenbroucke. "Kleine dorpskermissen kunnen wel nog. Ook voedingsmarkten zijn nog toegelaten."

Alexander De Croo bevestigt dat ons land in niveau 4 zit. "Het verschil met maart-april, is dat het virus heel dichtbij is. Het ziekenhuispersoneel staat onder druk. We strijden een ongelijke strijd tegen een virus dat zoveel mogelijk mensen wil besmetten."Dit zijn de nieuwe maatregelen die vanaf maandag ingevoerd worden.De horecazaken in ons land zullen vier weken de deuren moeten sluiten. De maatregel zou na twee weken geëvalueerd worden. Take-away blijft toegestaan, tot 22 uur 's avonds. Er komen steunmaatregelen voor de horeca en de RSZ wordt kwijtgescholden. Rouwmaaltijden mogen nog tot maximum veertig mensen.Er komt in heel het land een nachtklok van middernacht tot vijf uur. Alcohol verkopen wordt verboden vanaf 20 uur. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur.Iedereen mag vanaf maandag maar één nauw contact, een zogenaamd knuffelcontact, meer hebben voor de volgende vier weken. Thuis mag je vier mensen uitnodigen, met de nodige afstand. Die moeten dezelfde blijven voor twee weken.Wie thuis kan werken, moet dat ook verplicht doen. Dat moet ervoor zorgen dat het aantal mensen op het openbaar vervoer sterk daalt en dat er geen besmetting op het werk kan opgelopen worden. Wie geen telewerk kan doen, moet dat in de meest veilige omstandigheden kunnen doen.Activiteiten die niet onder protocollen vallen, mogen maximaal 40 personen tellen. De bestaande protocollen in sport en cultuur blijven voorlopig gelden, maar worden allemaal herbekeken en aangepast naar de huidige omstandigheden. Dat wordt in de komende week gedaan.Kerstmarkten worden de komende maand verboden. "Daar wordt al eens een glas gedronken en gaat het er al snel erg gezellig aan toe", verklaart minister Frank Vandenbroucke. "Kleine dorpskermissen kunnen wel nog. Ook voedingsmarkten zijn nog toegelaten."