Dit zijn de mensen van kringloopwinkel Kortrijk

Kassamedewerker Rosita De Cloet. © JA
Redactie KW

Of het nu gaat om het tweedehandsgehalte, het vinden van unieke stukken of gewoonweg om de prijs, kringloopwinkels winnen nog steeds aan populariteit. Tweedehands kopen maakt deel uit van ons shopgedrag. Een blik achter de schermen van Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen toont ons wie de sociale onderneming is die de charmante kringloopwinkels draaiende houdt.

Vorig jaar vierde Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen zijn twintigste verjaardag. Er zijn zes winkels in Avelgem, Beveren-Leie, Kortrijk, Wevelgem, Menen en Zwevegem. Vlak bij de Veemarkt is er De Bazaar waar kledij per kilo wordt verkocht. In juli verkasten de centrale diensten van Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen naar gebouwen langs de spoorweg in de Warande in Heule. Voor zowel mens als materiaal waren de gebouwen in de Markebekestraat in Marke te klein geworden.

Alles van textiel passeert in Heule voor het naar de kringloopwinkels gaat. Zo komt de zak met oude kleren die je tijdens een opruimactie in de container werpt bij de textielsortering terecht. Na een grondige controle reizen kleren en ander textiel naar de winkels voor verkoop. Ook alles van elektro moet eerst langs Heule passeren. Meubels leggen niet altijd dezelfde weg af. Afhankelijk van de ophaallocatie en de beschikbare plaats in de winkels, wordt een deel van het meubilair gestockeerd in de nieuwe magazijnen. Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen heeft 302 werknemers van wie er 113 mensen aan de slag zijn via het OCMW en er 30 personen via arbeidszorg een aangepast takenpakket hebben.

Op weg naar werk

In het magazijn is Dimitri Weinbender (43) aan het werk op de reachtruck die zich door de metershoge rekken beweegt. “Ik ben hier sinds december vorig jaar aan de slag volgens het artikel 60”, vertelt de magazijnier uit Georgië die in Rekkem woont. Artikel 60 is een tewerkstellingsmaatregel van het OCMW met als doel de persoon via een job opnieuw in het stelsel van sociale zekerheid te brengen en in de richting van de normale arbeidsmarkt te begeleiden. “Ik werk hier heel graag. Ik zou hier het liefste blijven werken maar ik denk er nog niet teveel over na, het is pas in juli 2018 dat mijn traject afloopt. Ik heb hier de kans gekregen om mijn attesten voor het rijden met de heftruck en de reachtruck te behalen.”

Dimitri Weinbender.
Dimitri Weinbender.© JA

Dimitri herinnert zich zijn eerste dag in de kringloopwinkel nog levendig. “De ontvangst was erg warm. Mijn collega’s zijn vriendelijk en we komen allemaal, ondanks de vele verschillen, goed overeen. Omdat ik alle voertuigen mag besturen, hebben ze me in elke afdeling wel eens nodig.” Dimitri spreekt verschillende talen, Frans leerde hij in Brussel waar hij ook leerde lassen. “Dimitri mag ook met de vrachtwagen rijden, hij heeft voldoende talenten om goed terecht te komen, mocht hij in de privésector aan de slag moeten”, zegt zijn werkleider Mathias Vermeersch.

“Het doel is om boven de individuele verschillen van de medewerkers te staan en elkaar te helpen”

Op weekdagen komt Dimitri met het openbaar vervoer werken maar op zaterdag lukt dat niet. “Dan ben ik helaas een uur onderweg met de fiets onderweg van Rekkem naar Heule” zegt Dimitri. Maar hij haalt zijn schouders op. “Het is zo, ik kan mijn collega’s toch niet in de steek laten?”

Had je werkleider Mathias Vermeersch (39) tijdens zijn studies maatschappelijk assistent gezegd dat hij ooit in een magazijn zou werken, hij had het niet geloofd. “Mocht ik een vacature moeten uitschrijven voor mijn job dan zouden sociale vaardigheden en de mogelijkheid om met een zeer diverse groep te werken bovenaan staan”, zegt hij. Al bijna drie jaar begeleidt Mathias zowel de vaste werknemers als de ‘instromers’ van de verschillende trajecten.

Werkleider magazijn Mathias Vermeersch.
Werkleider magazijn Mathias Vermeersch.© JA

“Ik ga op zoek naar de capaciteiten van elke medewerker om hen daarin te motiveren en opdrachten te zoeken die het beste in hen naar boven brengen. Door de grote verscheidenheid aan nationaliteiten, achtergronden en werktempo’s heb ik te maken met een zeer divers publiek. Bij sommigen is het vaak al voldoende om tot een dagelijkse structuur te komen, anderen kunnen veel meer aan. Het moeilijkste is om al die capaciteiten op elkaar af te stemmen en dat uit te leggen aan de groep. Het doel is om als groep boven die individuele verschillen te staan en elkaar te helpen.”

Rosita curiosa

Daarnaast moet Mathias zorgen dat het magazijn op orde blijft en houdt hij de in- en uitstroom van goederen in de gaten. “De kringloopwereld is erg boeiend, de diverse profielen die hier binnen komen en buiten stappen, zijn interessant voor iedereen die hier werkt. We hebben al veel levens zien passeren.”

Kassamedewerker Rosita De Cloet.
Kassamedewerker Rosita De Cloet.© JA

De kringloopwinkel van Kortrijk langs de Gentsesteenweg is ook de werkplek van Rosita De Cloet (56). De Wevelgemse is al elf jaar als vaste kassamedewerker in dienst. “Nadat ik ‘s morgens heb genoten van mijn kopje koffie, verzamelen we met de collega’s en overloopt chef Jan de planning van de dag. Meestal sta ik aan de infobalie en krijg ik nog een extra taak voor het geval het rustig is. Dan zegt hij dikwijls ‘Rosita curiosa’.” De afdeling met beeldjes, tinnen borden, glaswerk en decoratie is Rosita’s favoriet.

“Wat in het rek staat, moet juist staan”, zegt ze. “Kleur bij kleur en soort bij soort.” Maar op de eerste plaats is Rosita een echte verkoopster. Aan de infobalie regelt ze de leveringen en ophaling van meubels. “Mensen die met een bon van het OCMW langskomen, krijgen korting op het meubilair dat ze nodig hebben. Soms willen ze nog iets anders dat niet op hun lijstje staat. Dan heb ik het moeilijk, maar ik hou me aan de regels. Wanneer mensen om korting vragen, zeg ik soms lachend ‘de poten kunnen er wel van af’ en dat vinden de klanten wel leuk. Ook met de studenten die spullen verzamelen voor op kot kan ik het goed vinden.”

In de winkel in Kortrijk werken 55 mensen, van wie een deel via een tijdelijk traject. “Ik hecht me vlug aan mensen, waardoor het steeds weer moeilijk is om afscheid te nemen. Maar ik leer ook graag nieuwe collega’s kennen.”

Kansen en ontmoetingen

Terwijl Rosita, Dimitri, Mathias en hun collega’s ervoor zorgen dat oude spullen een nieuwe eigenaar vinden, blijkt niet alles in het kringloopverhaal tweedehands te zijn. Tussen al het materiële creëert de kringloop een verhaal van nieuwe ontmoetingen en nieuwe kansen. Nog tot 15 oktober krijgen studenten en leerkrachten 15 procent korting op hun aankopen in de kringloopwinkels. Niet lang daarna, op zaterdag 21 oktober, zetten de winkels hun deuren open tijdens de Dag van de Kringloopwinkel.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier