Dit weekend start in Roeselare verkoop Spiltickets voor de najaarsprogrammatie

Spildirecteur Dirk Cornelis: "We gaan gretig gebruik maken van artiesten die zich hebben heruitgevonden." (Foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Cultuurhuis De Spil start op zaterdag 29 augustus met de ticketverkoop voor het nieuwe seizoen. Cultuurliefhebbers kunnen rekenen op een viertal voorstellingen per week. “We gaan rustig van start wat ons de mogelijkheid biedt om op elk moment extra zaken in te plannen”, aldus directeur Dirk Cornelis.

Op de vraag Oe ist? antwoordt Spildirecteur Dirk Cornelis met een diepe zucht.

Hij rondt net een zomervakantie af, waarin hij met zijn team enerzijds een coronaproof zomerprogramma in elkaar stak en ook nog eens een poging deed om een nieuw seizoen op te starten.

“Het was niet evident om iedereen mee te krijgen in dit nieuwe verhaal. Begrijpelijk want we moesten al een serieus tandje bijsteken om bij de start van de lockdown de schok te verwerken. Dan kwam er het uit het niets uitvinden van de zomerprogrammatie. En dan voorspelden heel wat mensen een tweede golf in september, wat ons aan het twijfelen bracht hoe zinvol een heropstart wel zou zijn.”

“Maar goed, we zijn er door geraakt. De Spil gaat weer van start maar wel met een aangepast, zeg maar fel ingekort programma. We hebben een najaarsprogrammatie opgesteld, waarin alle genres die we vroeger al presenteerden aan bod komen. Reken tot eind december toch op zo’n vijf à zes voorstellingen per genre, wat neerkomt op een viertal activiteiten per week. Dat is natuurlijk veel minder dan vroeger”, klinkt het.

Kleinschaliger

“Vooral de grotere zaken hebben we moeten schrappen. Een Bart Peeters krijg je niet als er maar 200 toeschouwers binnen mogen. Maar we hebben gelukkig kunnen putten uit een totaal nieuw aanbod dat we vroeger dan weer niet hadden. Heel wat artiesten en groepen hebben zich heruitgevonden en daar gaan we gretig van gebruik maken.”

“Ook het aantal kindervoorstellingen blijft op peil omdat we toch de herfstvakantieprogrammatie wilden laten doorgaan. Schoolvoorstellingen hebben we wel tot het eind van dit kalenderjaar moeten afgelasten. We moeten als Spil ook wat voor onszelf zorgen. Als code oranje opnieuw opduikt in de scholen, dan komen die klassen niet naar de geboekte voorstelling maar moeten wij het gezelschap betalen.”

Durven stap zetten

“We zijn hoopvol maar ook wel realistisch. Het ziet ernaar uit dat ook 2021 op cultureel gebied niet normaal zal verlopen. We hopen dat de cultuurliefhebbers zich over de schrik heen kunnen zetten en weer naar De Spil durven komen. De voorstellingen tijdens de zomer en de eerste voorstelling in de schouwburg vorige week maakten ons in elk geval blij. De bezoekers waren enthousiast, gingen mee in onze veiligheidsmaatregelen en waren opgetogen om zich eindelijk weer eens in de pluchen schouwburgzetels te kunnen neervlijen en zorgeloos van cultuur te genieten.”

“We zullen wel rekening moeten houden met enige terughoudendheid van onze klanten. We ondervinden dat mensen hun beslissing en ticketaankoop uitstellen tot enkele dagen of zelfs uren voor een voorstelling. Daarom verkopen we dit seizoen ook geen abonnementen.”

Tip…

“En we zullen heel erg kort op de bal moeten spelen. Een tip voor de cultuurliefhebber. Hou onze website, je mailbox, brievenbus en sociale media in het oog. Via die kanalen gaan we je, zeker vanaf oktober, bestoken met Spilnieuwtjes”, besluit Dirk Cornelis.

De losse ticketverkoop start op zaterdag 29 augustus zowel online, telefonisch (051-26.57.00) of aan de balie van cultuurcentrum De Spil.

De programmatie voor het najaar vind je chronologisch of per genre op de website. (BCR)

Info en tickets: www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier