Dit weekend gluren bij 15 kunstenaars

Bij 15 kunstenaars, verdeeld over vijf locaties, zal kunnen genoten worden van een breed scala aan kunstvormen. (foto Jan)
Redactie KW

Door het wegvallen van ‘Buren bij Kunstenaars’ sloegen vorig jaar in oktober zeven kunstenaars, onder impuls van Marc Vanhecke, de handen in elkaar voor het organiseren van het beperktere ‘Gluren bij Kunstenaars’. Door het succes werd besloten om het dit jaar opnieuw te organiseren. Nu sprongen 15 kunstenaars op de kar.

Tot 2019 ging 16 jaar lang telkens midden oktober in West-Vlaanderen ‘Buren bij Kunstenaars’ door. Vorig jaar werd echter besloten dit event niet meer te organiseren. Onder impuls van Pittemnaar Marc Vanhecke sloegen vorig jaar zeven kunstenaars uit de regio Tielt de handen in elkaar voor ‘Gluren bij Kunstenaars’. Ondanks corona was dit een dermate groot succes dat er niet getwijfeld werd om dit evenement opnieuw te organiseren. “Ikzelf heb vorig jaar heel wat bezoekers over de vloer gehad en ik hoorde dat de anderen ook tevreden waren. Toen ik voorstelde om ook dit jaar te organiseren, was iedereen meteen enthousiast”, vertelt Marc. “Daarom gaat op 16 en 17 oktober de tweede editie van onze kunstroute door.”

Meer deelnemers

“Waar er vorig jaar zeven locaties waren, is het aantal locaties dit keer beperkt tot vijf, waardoor de route wat korter is qua afstand en zelfs perfect met de fiets zou kunnen gedaan worden”, vertelt Nelly Defour, echtgenote van Marc en voortrekker van het evenement. “Anderzijds is het wel zo dat het aantal deelnemers gestegen is tot vijftien. Dit heeft ervoor gezorgd dat je tijdens de kunstroute kan genieten van een brede waaier aan disciplines.”

Op diverse locaties wordt een kunstwerk verloot onder bezoekers

“De eerste locatie is in de Gentstraat 8 in Ingelmunster, waar drie kunstenaars hun kunnen tonen. Er is allereerst Petra Gyssels met haar keramiek: “Werken met klei is een inspirerende ontdekkingsreis die begint tussen de handen.” Daarnaast is er Liselot Henderyckx met haar ‘eigenzinnige sieraden’ in polymeerklei. De derde op deze locatie is Janty met zijn abstracte en figuratieve schilderijen.”

“Voor de tweede locatie komen we in de H. Verrieststraat 18 in Meulebeke terecht, waar Heidi Dejonghe haar keramiek tentoonstelt. Zij kreeg zo’n 25 jaar geleden de smaak te pakken. Naast haar stellen ook vader Steven en dochter Margo Vermeulen tentoon. Steven maakt figuratieve schilderijen, waarbij hij gebruik maakt van meer dan alleen verf. Dochter Margo volgt de opleiding plastische vorming en zoekt nog wat haar weg in de verschillende kunstvormen.”

Kleiatelier

“Tielt is de derde locatie en daar kan de bezoeker terecht in atelier Keramos in de Felix D’Hoopstraat 26, waar niet minder dan negen kunstenaars hun werken tentoonstellen. Conny Debruyne, Chris De Clercq, Lily De Deurwaerder, Marie-Joseph De Meyere, Jan Gobyn, Els Vancoillie, Marie-Louise Vandevelde, Hendrik Van Walleghem en Boudewijn Windels zijn allen met klei actief.”

“Ten slotte hebben we nog twee locaties in Pittem. Bij L’Ombre in de Moortelmeers 3 stelt het fotografenduo Studio Cas & Car zijn mooiste foto’s tentoon. De laatste locatie is de galerie van Marc in de Muizelaarstraat 22. Marc probeert met zijn beelden altijd ‘iets te doen’, er net dat ietsje extra in te steken. Voor de route moet je geen bepaalde volgorde aanhouden, maar kan je om het even waar starten. Alle informatie is gebundeld in een praktische flyer, die je bij de deelnemende kunstenaars kan krijgen. Als klap op de vuurpijl wordt op de diverse locaties ook nog een kunstwerk verloot onder de bezoekers.” (JG)

De gratis kunstroute vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 oktober, telkens van 10 tot 19 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.