Dit keer wél met water: simulatiebeelden tonen nieuwe omgeving Onze-Lieve-Vrouwekerk

Een toekomstbeeld van de waterpartij vlak bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. © Stad Kortrijk/Michel Desvigne
Olaf Verhaeghe

Een klein halfjaar na het erfgoedstormpje over de heraanleg van het historisch hart in Kortrijk zijn de nieuwe beelden van de omgeving aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk klaar. Het stadsbestuur en de ontwerper moesten opnieuw naar de tekentafel onder druk van erfgoedorganisaties. Het Guldensporengrachtje dat eerst zou verdwijnen, krijgt nu een centrale plek in het nieuwe ontwerp.

“Een sterker ontwerp dat de historische elementen nog meer tot zijn recht zal laten komen.” Met die woorden kondigt het Kortrijkse stadsbestuur de eerste simulatiebeelden van het nieuwe ontwerp voor de omgeving van Onze-Lieve-Vrouwekerk aan. Dat ontwerp had de jongste maanden echter heel wat voeten in de aarde. Bij de eerste voorstelling van het voorontwerp in mei dit jaar botsten de plannen op heel wat verzet.

Verzet van erfgoedfans

Verschillende erfgoedorganisaties als SOS Patrimonium en Archeologie Zuid-West-Vlaanderen maakten zich luidop zorgen over het verdwijnen van de waterpartij en de toekomstplannen voor de historische muur rond de kerk. Het water verwijst immers naar de Guldensporengeschiedenis van de stad. Ook de Kortrijkse gemeenteraad roerde zich en sprak over ‘een historische vergissing om de gracht te dempen’.

Betrokken schepenen Wout Maddens (Team Burgemeester, Bouwen en Wonen), Axel Weydts (Vooruit, Mobiliteit en Openbare Werken) en Axel Ronse (N-VA, Cultuur) hoorden de alarmkreten en gingen opnieuw rond de tafel zitten. De Franse ontwerper Michel Desvigne kreeg na overleg de opdracht een nieuw ontwerp te maken, dit keer wél met water.

Er komt zelfs méér water dan er vandaag is: ook aan de Artillerietoren is een gracht voorzien.
Er komt zelfs méér water dan er vandaag is: ook aan de Artillerietoren is een gracht voorzien. © Stad Kortrijk/Michel Desvigne

De eerste beelden van dat nieuwe ontwerp tonen alvast dat hij daarin met verve is geslaagd. Niet alleen de huidige gracht aan de zuidkant van de kerk wordt behouden, er komt ook een grote waterpartij bij, aan de kant van de Artillerietoren. Aan het einde van de rit zal er drie keer meer water in de omgeving zijn dan vandaag het geval is.

Geschiedenis

“Door de gebouwen van Sint-Vincentius deels te slopen kan er ook aan die kant van de kerk een waterpartij worden aangelegd”, duidt schepen Wout Maddens. “Ook de historische muur tussen de Artillerietoren en de Groeningestraat wordt zichtbaar gemaakt. Zo wordt de militaire geschiedenis van de kerk nog meer voelbaar.” Ook schepen Axel Weydts is overtuigd van het succes van het tweede ontwerp. “Dit wordt echt een pareltje met méér groen en méér water in het historische hart van de stad. Dat is goed voor de beleving, maar ook voor de biodiversiteit en de waterhuishouding.”

Zo liggen het water en de historische muur er vandaag bij.
Zo liggen het water en de historische muur er vandaag bij. © Stad Kortrijk

Cultuurschepen Axel Ronse juicht dan weer vooral de aandacht voor de Guldensporenslag toe. “Dit vernieuwde ontwerp zorgt dat de geschiedenis van 1302 nog meer voelbaar wordt in ons stadsweefsel. Gecombineerd met de museumbeleving die de Onze-Lieve-Vrouwekerk vanaf 11 juli 2022 krijgt, wordt het dé site om een beter inzicht te krijgen op de unieke geschiedenis van deze plek.”

In het najaar zal het definitieve ontwerp voor de site vorm krijgen. De werken in de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk moeten begin 2022 van start gaan. In de loop van 2023 moet alles afgewerkt raken. Meer beelden en informatie over de heraanleg vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier