Dit jaar geen wielerdrieluik voor Wellevende Sportvrienden in Westrozebeke

(foto JCR)
Redactie KW

Dit jaar zal Westrozebeke het door de coronacrisis zonder zijn klassieke wielerdrieluik moeten stellen. De Belgische Wielerbond en Cycling Vlaanderen beslisten immers om alle wielerwedstrijden tot 31 juli niet te laten doorgaan.

Een ferme tegenvaller voor de organiserende wielerclub De Wellevende Sportvrienden. De Grote Prijs Raf Jonckheere, een wedstrijd voor elite met en zonder contract en beloften en het hoogtepunt van de driedaagse had net een uitstekende plaats op de wielerkalender. Grote gevolgen heeft de afgelasting van het drieluik niet. Volgend jaar vindt het drieluik zeker plaats.

“Onze wedstrijden zouden dit jaar plaatsvinden op 22, 26 en 27 juli”, vertelt voorzitter Werner Borry. “Op woensdag 22 juli zou onze wedstrijd voor elite zonder contract en beloften plaatsgrijpen, op zondag 26 juli stond de wedstrijd voor nieuwelingen gepland en op maandag 27 juli de Grote Prijs Raf Jonckheere.”

“Dit jaar had de Grote Prijs Raf Jonckheere een uitstekende plaats op de wielerkalender”, pikt persverantwoordelijke Freddy Desseyne in. “Door de Olympische Spelen zou de Ronde van Frankrijk een week eerder afgelopen zijn dan normaal het geval is. Ook de Ronde van Wallonië, die voor ons elk jaar een concurrent is, zou een week eerder afgelopen zijn waardoor we hoopten een pak meer renners dan vorig jaar te mogen verwelkomen.”

Later dit jaar is geen optie

“Vorig jaar kregen we slechts 45 renners aan de start”, weet secretaris Freddy Dewulf. “In 2018 was er geen concurrentie van de Ronde van Wallonië en toen mochten we 105 renners verwelkomen. Voor dit jaar waren er overigens al verschillende ploegen ingeschreven.”

“We hopen volgend seizoen uiteraard ook een goed plaatsje op de kalender te hebben maar momenteel hebben we daar nog geen zicht op. De Olympische Spelen werden verplaatst naar volgend jaar waardoor de Ronde van Frankrijk misschien ook een week vroeger zal afgelopen zijn. Hopelijk is dat ook het geval voor de Ronde van Wallonië en hebben we opnieuw een gelijkaardig mooi plaatsje op de kalender als dit jaar het geval zou zijn.”

De wedstrijd verplaatsen naar later op het jaar is volgens De Wellevende Sportvrienden geen optie. “De kalender oogt later dit jaar heel druk”, weet Werner Borry. “Bovendien moeten we dan nog op zoek naar sponsoring. De meeste winkels en bedrijven zijn nog maar net open waardoor het moeilijk valt om bij hen om sponsoring te vragen.”

“Waarschijnlijk zouden we ook met veiligheidsmaatregelen rekening moeten houden”, stelt Freddy Desseyne. “Het zou onmogelijk zijn om de social distancing te handhaven. We kunnen niet aan elke nadar een seingever plaatsen om de mensen niet te dicht bij elkaar te laten komen.”

“We hopen volgend seizoen uiteraard ook een goed plaatsje op de kalender te hebben”

“Voor deze editie stonden overigens ook een aantal nieuwigheden op het programma”, gaat Freddy Dewulf verder. “Het vorig jaar opgerichte subcomité dat ons nog iets meer financiële armslag moet geven had een aantal nieuwe zaken gepland.”

“Vorig jaar organiseerden we tijdens de Grote Prijs Raf Jonckheere een Kwaremont pop-upbar op de Zeugeberg”, legt Jimmy Huyghe van het subcomité uit. “Ook dit jaar zou dat het geval zijn.”

Bergklassement op Zeugeberg

“Dit jaar zou er op de Zeugeberg ook een bergklassement opgemaakt worden met bijhorende bergtrui voor de winnaar van het klassement.”

“Verder hadden we ook een VIP-café gepland voor 150 man. Die zouden de hele namiddag van een natje en een droogje voorzien worden en zouden met een VIP-bus ook naar de Zeugeberg gebracht worden. Die nieuwigheden gaan niet verloren en zullen bij de volgende editie ingevoerd worden.”

Het wegvallen van het wielerdrieluik heeft geen grote gevolgen. “Volgend jaar gaat het wielerdrieluik zeker door”, stelt Werner Borry. “De wedstrijd voor elite zonder contract en beloften vindt op 21 juli plaats, die voor nieuwelingen op 25 juli en de Grote Prijs Raf Jonckheere op 26 juli.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier