Dit jaar geen Vastenkruisweg tijdens de Goede Week in Veurne

Door de maatregelen vindt er dit jaar geen Vastenkruisweg plaats. © (foto JTV)
Redactie KW

De Vastenkruisweg in Veurne wordt dit jaar afgelast. Normaal zou die nog plaatsvinden op Witte Donderdag 9 en Goede Vrijdag 10 april, maar daar steken de coronamaatregelen dus een stokje voor.

De Vastenkruisweg tijdens de Goede week (Witte Donderdag en Goede Vrijdag) wordt altijd druk bijgewoond. Jonge en minder jonge gelovigen stappen dan al biddend door de stille straten van Veurne. In deze coronatijden is dat niet aangeraden en dus wordt beslist om deze af te gelasten.

De openbare vastenkruisweg van Veurne werd voor het eerst ingericht in 1626 door Jacob Clou, Norbertijn van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hij gebruikte daarbij bezinningsteksten van de hand van Michiel Zachmoorter, landsdeken van Deinze. Deze teksten werden voorgelezen bij de kruisweg in Akkergem bij Gent, die Jacob Clou in 1625 had leren kennen. Samen met enkele vrienden had hij eraan deel genomen, hoewel hij ernstig ziek was. Eens de kruisweg voorbij, had hij zich genezen gevoeld en zich voorgenomen, ook zo’n bezinningstocht te organiseren te Veurne.

Verering

In 1637 stichtte Jacob Clou de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Dit broederschap gaf hij als opdracht de verering voor het lijden van Christus en in het bijzonder het in stand houden van de kruisweg. Zo komt het, dat deze 17de-eeuwse bezinning over de passie nog altijd bestaat. Daarbij worden nog altijd bij elke statie in de kerken en de straten van Veurne deze oud-Vlaamse bezinningsteksten voorgelezen.

De kruisweg vindt plaats op vrijdag en begint om 20 uur stipt in de St.-Niklaaskerk. Daar worden de teksten bij de eerste twee staties voorgelezen. Nadien verlaten de deelnemers deze kerk en stappen door de centrumstraten van Veurne, waar de volgende staties zijn opgehangen. Bij elke statie houdt de tocht halt voor een bezinning over de voorgestelde lijdensscène in 17de eeuws Nederlands. De kruisweg eindigt omstreeks 21.20 uur in de Sint-Walburgakerk.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier