Dit jaar geen Lourdestrekking aan Macieberggrot in Oostkamp

foto PH
Redactie KW

Met pijn in het hart deelt Regine Vanhecke, verantwoordelijke van de Vrienden van Lourdes, mee dat er dit jaar geen Lourdesreizen worden uitgeloot. Normaal gebeurt dat aan de Mariagrot op de Maciebergwijk. “Om alle risico’s op besmetting met het coronavirus voor onze medewerkers bij het bezorgen van de lidkaarten te vermijden, hebben we besloten dit jaar geen Lourdestrekking te houden”, vertelt Regine.

“We vernemen ook dat er dit jaar hoogst waarschijnlijk geen bedevaarten naar Lourdes zullen georganiseerd worden. Daarom zal de regeling van wie in het verleden een Lourdesreis won, ook met één jaar worden verlengd. De lidkaarten die reeds bezorgd werden aan de leden in Ruddervoorde blijven wel geldig. De strookjes ervan worden bewaard voor de trekking volgend jaar. We hopen dan op betere omstandigheden zodat de eucharistieviering en de trekking aan de Macieberggrot zal kunnen plaatsvinden op vrijdag 7 mei 2021. Normaal zou het dit jaar mijn 25ste jaar als voorzitter geweest zijn”, besluit Régine.

“Omdat het aantal kopers van een lidkaart van vijf euro en het aantal ijveraars elk jaar wat achteruitgaat, konden we vorig jaar maar tien reizen aanbieden. Ooit zijn het er nog 19 geweest.

Van alle tijden

“Is een bedevaart naar Lourdes dan nog iets van deze tijd?”, vroegen we aan deken Luc Deschodt (75), die binnenkort Oostkamp verlaat. “Ik denk dat Lourdes van alle tijden is”, vertelt hij, “Omdat je er iets op het spoor komt van diepe overtuiging, overgave en ongelooflijke warme menselijkheid. Lourdes raakt de mens in zijn broosheid en kwetsbaarheid en buigt die om naar innerlijke weerbaarheid en kracht. Omheen die kwetsbare mensen in Lourdes is er ook een enorm netwerk van vrijwilligers. Die dragen Lourdes. Dit alles samen is op zich al een wonderbaar gebeuren.”

“Heb je die eerste aflevering gezien van twee tinten grijs? Hoe Pascal Braeckman en Jan Van Eyken een vrijwilligersopdracht aanvaarden in Lourdes en hoewel ze niet gelovig zijn, toch geraakt worden door wat er gebeurt bij mensen. Lourdes is ook een verhaal van heel veel eenvoud. Kijk naar de figuur van Bernadette. Ze was een arm en broos meisje. Juist daarom dat zieke en mensen met beperkingen er zich thuis voelen en ze krijgen er ook een ereplaats! Terecht! En dit maakt Lourdes echt groot!”

Mensen worden bevrijd

“En wat de wetenschappelijke waarde van die mirakelen betreft… daar heb ik weinig boodschap aan. De boodschap is dat Lourdes een ‘teken’ is van een andere wereld. Het wonder (mirakel) is dat mensen er herboren worden, bevrijd, genezen (van binnen en daardoor vaak ook van buiten) . Lourdes is een ‘gezegende’ plek!”, aldus deken Luc Deschodt. (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier