Dit jaar geen jubileumeditie voor Rally van Staden: “Alle mogelijkheden bekeken”

(foto JCR)
Redactie KW

AMCS, de Automobielclub Staden, ziet de jubileumeditie van de Rally van Staden aan zijn neus voorbijgaan. Omwille van de coronacrisis besliste AMCS al half mei om de wedstrijd te annuleren. Ter gelegenheid van de tiende editie had het bestuur een aantal zaken gepland die het gebeuren nog aantrekkelijker zouden maken. Die worden nu gereserveerd voor 15 augustus 2021.

“AMCS organiseerde aanvankelijk kartwedstrijden”, vertelt voorzitter Janot Vangeenberghe. “Die werden in Houthulst ingericht omdat het toenmalige gemeentebestuur geen toestemming gaf voor de organisatie op grondgebied Staden. De wedstrijden bleken een succes en na een paar Houthulstse edities konden de kartraces toch doorgaan in het Stadense centrum. Een aantal AMCS-leden bleken behoorlijk rally-minded zodat er na een tijd overgeschakeld werd naar de organisatie van een rallysprint, een wedstrijd waarbij er een klassementsproef moet afgehaspeld worden. Nadien werd overgestapt op het inrichten van een short rally, die twee klassementsproeven omvat. Dit jaar zouden we voor de tiende keer een volwaardige rally inrichten. Die bestaat uit vier boucles van drie klassementsproeven.”

Snijers en Tsjoen

“Ter gelegenheid van die jubileumeditie hadden we een paar concepten in petto om de rally nog aantrekkelijker te maken”, gaat Janot verder, “Zo hadden we piloten gecontacteerd die het Belgisch kampioenschap rijden met de vraag of ze aan onze jubileumeditie wilden deelnemen. Een aantal van die piloten hadden vorig jaar overigens al de weg naar Staden gevonden. We kregen toen Patrick Snijers, Peter Tsjoen en Sébastien Bedoret aan de start.” De jubileumeditie komt er door corona dit jaar dus niet.

“Hopelijk volgend jaar enkele Belgische toppiloten op onze jubileumeditie”

“We beslisten al half mei om de wedstrijd die steeds op 15 augustus doorgaat niet te laten plaatsvinden”, legt de voorzitter uit. “Toen kregen we te horen dat er geen massa-evenementen mochten plaatsvinden tot eind augustus. Vraag daarbij is wat een massa-evenement is. Rock Werchter en Tomorrowland lokken 100.000 mensen. Zijn wij dat ook met onze 3.000 toeschouwers? We hebben goed drie weken met het idee gespeeld om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Zo was er de gedachte om elke toeschouwer een gratis mondmasker te schenken. Dat zou zeker een meerwaarde geweest zijn naar het publiek toe. Grootste probleem is evenwel het servicepark waar de social distancing niet gegarandeerd kan worden. Elk rallyteam bestaat uit twee man die elk vijf à zes monteurs meebrengen. Een klein rekensommetje leert dat je in het park al vlug aan goed 960 man zit bij deelname van 120 teams. Daar zijn dan nog de supporters niet meegeteld die er al eens een kijkje komen nemen. We hebben samen met het gemeentebestuur alle mogelijkheden bekeken. Uiteindelijk hebben we in overleg met burgemeester Francesco Vanderjeugd en Philip Bucket, de preventieadviseur van de gemeente, beslist om de wedstrijd niet te laten doorgaan. Overigens wens ik het gemeentebestuur te danken voor hun schitterende werk. Ze hebben ons heel goed begeleid en hielden ons constant van alles op de hoogte.”

beperkt verlies

“Normaal doen we in maart onze sponsorronde”, gaat Janot verder. “Dit keer deden we die niet. Het zou immers niet respectvol zijn om sponsoring te vragen op het moment dat handelaars en bedrijven te lijden hadden onder de coronacrisis. We hadden kunnen beslissen om ons kasgeld aan te spreken en het te besteden aan de organisatie van de wedstrijd. Dat houdt echter risico’s in. Je kan immers moeilijk inschatten hoe de situatie zal evolueren. Als je dan de week voor de wedstrijd te horen krijgt dat je toch niet mag organiseren, dan ben je natuurlijk je geld kwijt. Nu is ons verliest beperkt tot de stickers die we lieten maken als publiciteit voor de wedstrijd. Volgend jaar hopen we op 15 augustus alvast tal van Belgische toppiloten op onze jubileumeditie te mogen verwelkomen.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier