Dit jaar geen amateurtoneel bij Taterwater of Hoger Op

Voorzitter Taterwater Handzame Dries Uyttenhove en ondervoorzitster Hoger Op Kortemark Bianka Vandaele. © JDK
Redactie KW

De cultuursector krijgt klappen en daar kunnen ze ook op amateurniveau over meespreken. Hoe krijg je immers een toneelvoorstelling op poten gezet, als je je moet houden aan alle veiligheidsvoorschriften? Zowel toneelkring Hoger Op Kortemark als Theater Taterwater Handzame wachten een seizoen met spelen, in de hoop dat 2021 de toneelwereld wat beter gezind zal zijn.

“Wij hadden onze productie Daten voor dummies gepland in maart”, vertelt Taterwater-voorzitter Dries Uyttenhove. De lockdown stak daar op het allerlaatste moment een stokje voor. We besloten dan maar, zoals zovelen, onze voorstellingen uit te stellen tot in het najaar.”

“De vraag is echter wat er in oktober al mogelijk zal zijn. Zullen we al met 220 personen op een veilige manier van toneel kunnen genieten in onze vertrouwde Gildezaal? Ons gezelschap vond dan ook dat het beter was om de opvoeringen uit te stellen tot in maart 2021. De verkochte tickets blijven geldig”, geeft Dries mee.

Ontgoocheld

“Het is niet leuk voor onze collega’s van Taterwater”, treedt Hoger Op-ondervoorzitter Bianka Vandaele haar collega Dries bij. “Daarom besloten wij om helemaal niks op te starten. Normaal gezien beginnen wij met een aantal leesrepetities in mei, maar dat kon dus niet. We besloten dan maar om er niet meer aan te beginnen dit jaar.”

“We waren van plan om Prettige feestdagen te spelen. Het stuk was klaar, de spelers hadden allemaal toegezegd en toen kwam corona. Wij stellen ons stuk meteen uit naar november 2021. Onkosten en voorbereidingen voor onze productie vallen uiteindelijk nog heel erg mee, want we zaten nog in de beginfase. Onze spelers en medewerkers waren natuurlijk wel wat ontgoocheld, maar we konden op eenieders begrip rekenen”, zegt Bianka.

Herverkoop

“Al 14 jaar bezorgen we de mensen jaarlijks een aangename toneelavond”, geeft de voorzitter van Taterwater mee. “Rekenen op leuke, maar vooral veilige voorstellingen in oktober, was vooral speculeren en dat doen we liever niet. Ons stuk Daten voor dummies verplaatsen we naar vrijdag 19 maart, zaterdag 20 maart, zondag 21 maart, vrijdag 26 maart en zaterdag 27 maart 2021.”

“We willen ons publiek echter niet tekortdoen: als de nieuwe datum echt niet past, kunnen de tickets op zondag 13 december ingeruild worden voor een waardebon, die onbeperkt geldig blijft. Zondag 24 januari 2021 vindt de herverkoop plaats en bieden we de vrijgekomen kaarten opnieuw aan. Een moeilijke beslissing, maar we hopen dat ons trouwe publiek meestapt in het verhaal.”

Stil in de Beuk

“Wij hopen ook dat ons publiek ons niet zal vergeten nu we een jaartje niet spelen. We zullen ons 34ste seizoen niet snel vergeten. Het zal stil zijn in de Beuk in november. Geen decorbouw en geen bar klaarzetten, geen twee keer per week repeteren. We vroegen ons ook al af hoe we dat zouden moeten doen: een bar organiseren in veilige omstandigheden.”

We hebben wel zaterdag 21 november vastgelegd in de Beuk, want hoe dan ook willen we in de mate van het mogelijke iéts cultureels organiseren, kwestie van onze hobby niet helemaal uit het oog te verliezen.”

“Onze jaarlijkse barbecue in augustus moesten we ook al noodgedwongen inperken tot een kleinschaliger organisatie. Misschien zullen we toch ooit eens een toneelstuk moeten maken over dat coronabeestje”, aldus Bianka. (JDK)

Info: www.taterwater.be en www.hogeropkortemark.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier