Dit jaar al 133 auto’s getakeld voor markt op Mijnplein in Oostende

Stijn Vandenabeele van de dienst verkeershandhaving en Kevin Warnier van de wijkpolitie bij de signalisatie bij het oprijden van het Mijnplein. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Elke week opnieuw laten eigenaars hun wagen staan op het Oostendse Mijnplein als de markt op donderdag er neerstrijkt. De politie takelde er sinds begin dit jaar al 133 wagens met een triest hoogtepunt van 36 auto’s op 15 augustus. “Nochtans zijn de verkeersborden duidelijk”, klinkt het bij de politie.

Vorige week donderdag 15 augustus takelde de politie liefst 36 auto’s op het Mijnplein. Zes dagen per week is dat een betalende parking, maar op donderdag strijkt de wekelijkse markt er neer. Tussen middernacht en 14 uur ‘s middags mogen er dan geen wagens geparkeerd staan, maar die boodschap heeft nog niet iedereen begrepen.

“De donderdagmarkt in Oostende is een begrip. Als de marktkramers vaststellen dat hun standplaats ingenomen is door een geparkeerd voertuig, bellen ze onze interventiedienst”, zegt korpschef Philip Caestecker. “Dat gebeurt bijna wekelijks. We merken wel een duidelijke stijging van het aantal auto’s tijdens het toeristische seizoen.”

Meerdere talen

Sinds begin dit jaar takelde de politie 133 voertuigen op het Mijnplein op donderdagochtend. “Meestal auto’s van mensen die niet ingeschreven staan in Oostende. Maar ook Oostendenaars laten zich soms nog vangen. We stellen vast dat het soms om dezelfde overtreders gaat.”

Volgens de politie is er nochtans ingezet op duidelijke signalisatie rond het parkeren op het Mijnplein. “De borden staan in vier talen aan de verschillende ingangen van het Mijnplein. In eerste instantie proberen we op het moment van de vaststelling nog de eigenaar te verwittigen met de vraag de wagen zo snel mogelijk te verplaatsen. Nadien wordt een proces-verbaal opgesteld. Het voertuig wegslepen doen we pas in laatste instantie”, verduidelijkt de korpschef.

Voor het fout parkeren krijgen overtreders een GAS-boete van 58 euro. “Daar komen echter ook nog de sleepkosten bij, als de auto wordt getakeld. Tussen het openbaar bestuur en de takeldiensten zijn vaste tarieven afgesproken om een wildgroei te vermijden. Afhankelijk van het soort voertuig, van het tijdstip en van de uitgevoerde werken variëren de takelkosten tussen 60 en 250 euro. Daarnaast kunnen er wel nog bijkomende stallingskosten aangerekend worden.”

Vaak uiten mensen hun ongenoegen als ze ontdekken dat hun auto weggesleept werd. “Begrijpelijk, want leuk is dat niet. Naast de boete zijn er de bijkomende kosten en je moet ook je auto op gaan halen. We kunnen iedereen alleen maar aanraden om goed uit de doppen te kijken alvorens de wagen ergens achter te laten”, besluit de korpschef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier