Dit heeft het Overlegcomité beslist: strenger toezien op telewerk en reizigers

©POOL OLIVIER MATTHYS BELGA
©POOL OLIVIER MATTHYS BELGA
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

“We moeten vermijden dat we in een derde golf terechtkomen.” Dat was de boodschap van premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité. Er komen geen versoepelingen, noch strengere maatregelen. “Maar we zullen strenger toekijken op de handhaving van de bestaande regels.” Zo moeten reizigers naar België voortaan een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Geen uniforme avondklok voor het hele land, geen verlenging van de kerstvakantie. Het Overlegcomité koos ervoor om de bestaande maatregelen te behouden, maar die vooral ook te handhaven. “Acht weken geleden waren we nog de slechtste leerling van Europa, nu zijn we bij de betere. We mogen onze voorsprong niet uit handen geven.”

Er komen strengere controles op het telewerk. “We zien dat er lakser wordt omgesprongen met die verplichting. Maar we mogen niet toelaten dat het virus overspringt tussen werk- en familiesituaties.”

Ook op het reizen zal strenger gecontroleerd worden. “Het is nog altijd een sterke aanbeveling om niet naar een rode zone te reizen”, benadrukt de premier. “Ons land doet het beter dan de meeste andere Europese landen. We mogen het virus niet importeren.”

Reizen

Niet-Belgische reizigers die langer dan 48 uur in ons land verblijven moeten vanaf Kerstmis een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Belgen die langer dan 48 uur in een rode zone verbleven en terugkeren naar België, zullen een covid-test ondergaan en moeten twee weken in quarantaine. Er zal ook strenger gecontroleerd worden op de passenger location forms aan de grenzen en in de luchthavens.

De premier zag in het feit dat de eerste vaccins al voor Nieuwjaar geleverd zullen worden, een teken van hoop. “Het zal nog tot na volgende zomer duren vooraleer iedereen kan gevaccineerd worden. 2021 wordt een overgangsjaar, maar wel een waarin we weer perspectief hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.