Dit heeft het overlegcomité beslist: “Maatregelen van de laatste kans”

Het overlegcomité stelde de nieuwe maatregelen voor. © belga
Bram Ryckaert

De verschillende regeringen hebben nieuwe maatregelen ingevoerd door de stijgende coronacijfers. Wat hebben ze beslist? Je leest het hier.

– Geen regel van vier meer binnenshuis. Je mag één persoon uitnodigen en dat is ook je knuffelcontact. Buiten geldt de regel van vier wél nog, met mondmasker en afstand.

Niet-essentiële winkels moeten dicht. Je kan wel aankopen laten bezorgen en afhalen. Warenhuizen blijven wel open, hamsteren is niét nodig. “Wie dat wel doet, stelt zich asociaal op”, zegt premier De Croo. Er komt een evaluatie op 1 december.

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten hun activiteiten een maand stopzetten.

– De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november.

– De restaurants en bars in hotels moeten sluiten. Maaltijden mag je enkel nuttigen in de kamer.

Telewerk is verplicht. Wanneer dat niet mogelijk is, is een mondmasker verplicht.

– Er mogen nog 15 mensen aanwezig zijn bij begrafenissen, zonder rouwtafel.

Vakantieparken zullen vanaf 3 november gesloten zijn. Tot die datum zijn indooractiviteiten (zwembaden, restaurants en bars) ook daar gesloten.

– Na de herfstvakantie is er weer contactonderwijs in de basisscholen en eerste graad middelbaar. In de tweede en derde graad van het secundair onderwijs geldt maximum 50 procent contactonderwijs. In het hoger onderwijs geldt tot eind dit jaar afstandsonderwijs. Het eerste jaar mag voor een deel contactonderwijs krijgen. Deeltijds kunstonderwijs: -12 jaar kan 100 procent naar academie, 12 jaar en ouder moet in kleine groepen (max. 4 leerlingen).

De strengere maatregelen gaan zondagnacht in en zullen tot 13 december gelden. Voor de winkels komt een evaluatie op 1 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier