OVERZICHT Dit heeft het Overlegcomité beslist: met vier tot 22 uur op terras en in juni evenementen met 200 mensen, groen licht voor buitenplan

© EPA-EFE
© EPA-EFE
Philippe Verhaest

Vanaf zaterdag 8 mei mogen we met maximaal vier mensen aan één tafeltje tot 22 uur een terrasje doen. Evenementen mogen vanaf juni outdoor én indoor met maximaal 200 mensen en jeugdkampen krijgen eveneens groen licht. Dat heeft het Overlegcomité beslist.

Horeca

– Vanaf zaterdag 8 mei heropenen terrassen.

– Sluitingsuur op 22 uur.

– Maximaal met vier mensen aan één tafel, behalve wanneer je gezin meer leden telt.

Evenementen

– In mei enkel buiten maximaal vijftig mensen bij georganiseerde activiteiten.

– Mei en juni: zowel binnen als buiten maximaal 200 bezoekers, mits naleven van maatregelen en voorwaarden.

– Juli en augustus: nieuw Overlegcomité buigt zich daarover op 11 mei.

Jeugdkampen

– Groen licht voor de jeugdkampen.

– Er mogen maximaal 50 kinderen per kamp deelnemen.

– Overnachten is toegelaten.

De kogel is door de kerk. Zaterdag 8 mei kan de horecasector de spreekwoordelijke deuren van de terrassen openzwaaien, al moeten ze om 22 uur weer opkramen. In totaal mogen we opnieuw met vier mensen aan één tafeltje op café of restaurant, tenzij je gezin meer leden telt. Dan mag je met meer mensen per tafel aanschuiven. Er is geen maximumaantal aanwezigen per terras vastgelegd.

De beslissing is een compromis: vanuit politieke hoek werd 23 uur als sluitingsuur voorgesteld, de virologen wilden dan weer zo vroeg mogelijk stoppen. “Er moet altijd een veilige afstand zijn tussen de tafels en het bedienend personeel moet altijd een mondmasker dragen”, duidt premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. “En laat het duidelijk zijn: het gaat louter om zitplaatsen.”

Evenementen: in juni zowel binnen als buiten met 200

Ook de evenementensector krijgt wat perspectief. Voor juni wordt het voorstel van de expertengroep GEMS gevolgd om zowel binnen als buiten maximaal 200 bezoekers toe te laten, met het plafond op 75 procent van de CIRM-capaciteit – het protocol dat rekening houdt met de toegelaten densiteit en de afstand tussen toeschouwers. Een voorbeeld: als er in een zaal met een capaciteit van 200 personen een event wordt georganiseerd, mogen er 150 mensen binnen.

Bezoekers moeten wel een mondmasker dragen en voldoende afstand van elkaar houden. Er zijn ook een aantal voorwaarden aan de organisatie van de evenementen gekoppeld, zoals een vaccinatiegraad van 80 procent bij de mensen met comorbiditeit (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon, red.) en een maximum van 500 bezette bedden op intensieve zorg.

Zomermaanden: pas 11 mei beslissing

De zomermaanden juli en augustus worden pas op 11 mei besproken: daarover lagen de standpunten van de verschillende regeringen te ver uit elkaar. Voor mei verandert er niks: bij georganiseerde activiteiten, zoals culturele manifestaties, mogen buiten maximaal vijftig mensen aanwezig zijn. Binnen zijn enkel testevenementen mogelijk.

“We blijven tijdens mei en juni bijzonder voorzichtig en werken samen met de sector zelf, die een pak expertise heeft. Op 11 mei willen we perspectief geven dat verder gaat dan eind juni. Nu is het de juiste beslissing om perspectief te geven over de zaken waar we een klaar zicht over hebben”, aldus nog De Croo.

“We krijgen een stuk meer vrijheid, maar dat zorgt tegelijk voor een pak meer verantwoordelijkheid. We blijven kijken naar de bezettingsgraad van de intensieve zorgen en een goeie vaccinatiecampagne kan zorgen voor een solide basis voor een mooie zomer. Het vaccineren loopt voorlopig aan een goeie snelheid. Het buitenplan kan vanaf 8 mei in werking treden als we hetzelfde tempo aanhouden.”

 © BELGA
© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.