Dit heeft de Veiligheidsraad beslist: bezoek ontvangen en geen sportcompetitie tot 31 juli

© belga
Laurens Kindt

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanmorgen een aantal beslissingen genomen in de exit-strategie uit de coronacrisis. Belangrijkste conclusies: we mogen weer meer mensen zien en de winkels gaan maandag open.

Wat iedereen verwacht had, is ook zo beslist: alle winkels mogen vanaf maandag 11 mei weer open gaan. Maar daar zijn regels aan verbonden, zo waarschuwde premier Wilmès. “Eén klant per tien vierkante meter en dat voor maximaal dertig minuten. Het wordt sterk aangeraden dat elke klant een mondmasker draagt en in elk geval moet de anderhalvemeterregel gerespecteerd worden. Werkgevers moeten alles in het werk stellen om een veilige werkomgeving te voorzien voor hun werknemers. Het is essentieel dat de heropening van de winkels geen massa’s teweeg brengt. Doe je boodschappen bij voorkeur alleen en dicht bij je woon- of werkomgeving. Minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, mogen een begeleider meenemen. Excursies, toeristische uitstappen of samenscholingen blijven verboden. De lokale autoriteiten zullen hier blijven op toezien en indien nodig optreden. Mensen ouder dan 65, minder mobiele mensen en het verzorgend personeel moeten voorrang krijgen.”. Over openbare markten is nog geen beslissing genomen, die blijven dus vooralsnog dicht behalve op afgelegen plaatsen waar ze nodig zijn voor de voedselvoorziening.

Vier bezoekers toegelaten

Meer verrassing zat er in een beslissing over de sociale contacten die we mogen hebben. Die beslissing gaat zelfs al een dag vroeger in, op 10 mei dus en dat is niet toevallig Moederdag in het grootste deel van Vlaanderen. “Vanaf 10 mei zal elk gezin tot vier mensen mogen ontvangen, altijd dezelfde mensen en die mensen mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. U moet thuis ook fysieke afstand blijven bewaren. Hebt u een tuin of terras, spreek dan bij voorkeur daar af. Bezoek is niet toegestaan als één van de betrokkenen – de bezoekers of de leden van het gezin – ziek is. We vragen ook bijzondere aandacht voor oudere en kwetsbare mensen. Dit systeem moet het contact-tracing bevorderen. We beseffen dat dit niet hetzelfde is als je hele familie in de armen sluiten, maar meer kunnen we op dit moment niet doen. Controle hierop doen, is heel moeilijk. We rekenen dan ook op uw burgerzin en op uw verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen mogen vrij kiezen wie die vier mensen zijn maar het moeten dus altijd dezelfde mensen zijn en die mensen mogen ook niet ergens anders op bezoek gaan. Kies je voor vier vriendjes van je kinderen, dan mag dat bijvoorbeeld”, aldus premier Wilmès. Een barbecuetje voor Moederdag in beperkte kring: het kan, al wordt er niet meteen zomers weer voorspeld.

Geen sportwedstrijden tot 31 juli

Ook voor de sportwereld is er belangrijk nieuws. “Alle sportcompetities blijven geannuleerd tot en met 31 juli. Pas in een latere fase van de exit, fase 2, zullen we spreken over groepstrainingen bijvoorbeeld. Ook dan pas zullen we knopen doorhakken over zaken als kapsalons, schoonheidsinstituten, het aantal mensen bij plechtigheden zoals huwelijken of begrafenissen, het heropenen van culturele centra en ook de openbare markten”, aldus premier Wilmès. Waar de Nationale Veiligheidsraad ook nog geen beslissing over genomen heeft, is over de kleinere evenementen. Eerder werd al beslist dat massa-evenementen zoals Rock Werchter of de Gentse Feesten niet kunnen doorgaan, maar een specifieke definitie van wat een massa-evenement is, werd niet gegeven. Heel wat organisatoren van kleinere evenementen keken nochtans reikhalzend uit naar wat duidelijkheid op dat vlak.

Mondmasker aanbevolen

Premier Wilmès hamerde erop dat een aantal maatregelen moeten blijven nageleefd worden. “Verplaatsingen moeten beperkt blijven, blijf zoveel mogelijk thuis en telewerk blijft de norm. Als we deze nieuwe fase kunnen beginnen, komt dat omdat verschillende criteria gunstig zijn: het aantal ziekenhuisopnames per dag, het aantal bedden voor coronapatiënten dat afgenomen is tot één derde van de voorziene bedden en het testen & tracen. Wat het dragen van een mondmasker betreft, herinner ik u eraan dat dit verplicht is bij elke verplaatsing met het openbaar vervoer, al van in het station of aan de halte. Het is ook verplicht in luchthavens en op school voor iedereen – personeel of leerling – ouder dan 12 jaar. Het mondmasker is ook sterk aanbevolen in winkels en in elke situatie waarin de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden“, aldus premier Wilmès.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten