Dit besliste het Overlegcomité: horeca ook binnen tot 23.30 uur, geen quarantaine voor wie volledig gevaccineerd is

Olaf Verhaeghe

De geplande versoepelingen van woensdag 9 juni krijgen groen licht en worden zelfs nog wat uitgebreid. Zo zullen horecazaken ook binnen open mogen blijven tot 23.30 uur. Wie vanuit een rode zone naar ons land reist, moet met een bewijs van volledige vaccinatie niet in quarantaine. Grote festivals kunnen vanaf 13 augustus met maximaal 75.000 bezoekers. Dat heeft het Overlegcomité vrijdagmiddag beslist.

Vijf dagen voor het Zomerplan en de vele versoepelingen van de coronamaatregelen ingaan , zat het Overlegcomité opnieuw samen. Dat de geplande versoepelingen kunnen ingaan, is een zekerheid. De vooropgestelde voorwaarden op vlak van vaccinatie en de diensten intensieve zorgen werden eerder al gehaald. De federale topministers en de vertegenwoordigers van de federale regering verzamelden vrijdagmiddag wel nog om 14 uur. Enerzijds om de puntjes definitief op de i te zetten voor de regels vanaf 9 juni, anderzijds om de voorwaarden voor het reizen naar ons land vast te leggen.

“We hebben vooral vooruit gekeken naar een zomer. Dat we dat kunnen, met minder zorgen, hebben we te danken aan de collectieve inspanning”, aldus eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). “Aan het feit dat mensen zich massaal laten vaccineren en aan het feit dat we massaal de veiligheidsregels blijven volgen. De cijfers laten toe om vanaf 9 juni de eerste stap van het Zomerplan te nemen.”

Horeca binnen en buiten tot 23.30 uur

Opvallend is wel dat de heropening van de binnenhoreca vanaf volgende week woensdag nog iets ruimer gaat dan initieel gepland. Op de persconferentie na het vorige Overlegcomité zei premier De Croo nog dat de binnenruimtes van cafés en restaurants om 22 uur zouden moeten sluiten, terwijl op de terrasjes tot 23.30 uur klanten mochten zitten.

De Vlaamse regering drong bij monde van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) de voorbije dagen luidop en meermaals aan op een gelijkschakeling van het sluitingsuur voor de binnen- en buitenhoreca. “Dat is beter en vooral ook duidelijker”, klonk het. Ook de Franstaligen liberale van MR voerden de forcing over het sluitingsuur.

Uiteindelijk vond het Overlegcomité een akkoord: vanaf woensdag moeten de tafels binnen én buiten ten laatste om 23.30 uur leeg zijn. Openen ‘s morgens mag trouwens drie uur vroeger, om 5 uur in plaats van om 8 uur. Vooral de hoteluitbaters hadden daar om gevraagd om zo ontbijten vlotter te kunnen regelen.

Het aantal mensen met wie je samen aan een tafeltje mag zitten, verandert voorlopig niet. Dat blijft op maximum vier. Is je gezin of huishouden groter, dan is het zoals bekend wel toegestaan om met meer dan vier aan dezelfde tafel te zitten.

Volledige vaccinatie? Geen quarantaine

De belangrijkste beslissingen van het Overlegcomité hebben echter te maken met het vrij en veilig reizen deze zomer. De eerste regel blijft dat mensen die terugkeren uit een groene of oranje zone geen rekening moeten houden met quarantainemaatregelen.

Voor mensen die vanuit een rode zone naar België willen reizen of terugkeren van vakantie in zo’n rood gebied, gelden voorwaarden op vlak van vaccinatie. Het Europees digitaal covid-certificaat zal je toelaten om te reizen zonder verdere quarantaine- of testverplichtingen. Wie zeker twee weken eerder een tweede dosis van het vaccin kreeg, moet dus geen coronatest ondergaan en moet niet in quarantaine. Voor wie dat niet het geval is, blijft een negatieve coronatest of een bewijs van immuniteit wel verplicht.

Die regel geldt ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had eerder geijverd om de testing voor kinderen vanaf 6 jaar te verplichten, maar hij kon zich uiteindelijk vinden in de grensleeftijd van 12 jaar. Vooral Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) had zich met zijn collega’s van de andere deelstaten tegen die jonge leeftijd verzet.

 © AP
© AP

Premier De Croo stelt wel dat er voor de mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, twee gratis PCR-testen ter beschikking worden gesteld. Wie die testen zal afnemen en waar dat kan of moet gebeuren, is nog niet bekend. Minister Vandenbroucke verzekerde bij VRT NWS dat er voldoende afname- en analysecapaciteit zal zijn. De test zal op de dag van terugkeer of maximaal twee dagen later moeten worden afgenomen.

Wel werd een zogenaamde ‘noodrem’ ingebouwd om de verspreiding van gevaarlijke varianten te beperken. Het gaat om eventueel aan te duiden hoogrisicozones. Ook wie al gevaccineerd is, zal zich in dat geval aan quarantainemaatregelen moeten houden.

Voor reizen náár het buitenland gelden uiteraard de voorwaarden van de vakantiebestemming. De meeste Europese landen gaven al te kennen een gelijkaardige aanpak als de Belgische te verkiezen. Dat betekent dus dat volledige vaccinatie of een negatieve test nodig zal zijn om een vakantieland binnen te raken. Op de website van Buitenlandse Zaken staat opgelijst welke de exacte regels voor elk land zijn.

Festivals vanaf 13 augustus met maximaal 75.000

Voor grote muziekfestivals en andere evenementen die vanaf 13 augustus georganiseerd worden, legt het Overlegcomité een maximum van 75.000 bezoekers op. Die ruime limiet komt bovenop de eerder gestelde voorwaarden zoals een vaccinatiebewijs of negatieve test bij het betreden van het (festival)terrein. Concreet gaat het om evenementen als Pukkelpop, Tomorrowland en de Grote Prijs van België Formule 1 in Spa-Franchorchamps.

Tien basisregels

1. Laat u vaccineren

2. Handhygiëne, hoest- en nieshygiëne blijven belangrijk

3. Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact op met de arts

4. Wie nog niet gevaccineerd is, test jezelf

5. Buiten is het veiliger dan binnen

6. Kies voor kleinere groepen

7. Als u in gezelschap bent, waar iedereen volledig gevaccineerd is mag dat zonder mondmasker

8. Heb aandacht voor ventileren

9. Probeer zoveel mogelijk een veilige afstand te houden

10. Als u reist, gebruik dan het coronacertificaat en volg de regels in het land van uw vakantie.

Volgende week vrijdag staat al een nieuw Overlegcomité gepland. Dan worden de regels die vanaf 1 juli ingaan verder verfijnd.