Dit besliste het Overlegcomité: geen publiek meer bij sport en pretparken moeten dicht

Het Overlegcomité heeft vrijdagochtend nieuwe maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus aangekondigd. Vooral voor cultuur, sport en andere vrijetijdsbestedingen is de impact groot. Zo is publiek niet langer toegelaten in voetbalstadions, moeten pretparken sluiten en komt er een maximum van 200 aanwezigen in concertzalen, theaters en bioscopen. In het jeugdwerk wordt buitenspelen voor +12-jarigen verplicht.

© EPA-EFE

Donderdagavond kwam het Overlegcomité, met naast de federale topministers ook vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen, digitaal samen. Om 9 uur vrijdagochtend gaven premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaven op een persconferentie tekst en uitleg gegeven bij strengere maatregelen voor onder meer sport en cultuur.

“De slechte cijfers zetten zich door. Vorige week waren zeven provincies in alarmniveau vier, vandaag zijn dat negen van de tien. Enkel Limburg zit nog in niveau drie”, begon premier Alexander De Croo de uiteenzetting. “Vorige week hebben we al belangrijke inperkingen doorgevoerd, altijd met één doel: het aantal niet noodzakelijke contacten zoveel mogelijk beperken en vermijden. Wat we daarmee willen doen is een schutkring aanleggen rond onze zorgverleners en ziekenhuizen, scholen, bedrijven en ons mentaal welzijn.”

Geen publiek meer in stadions

Vandaag gaan de federale en deelstaatregeringen nog een stap verder, met zoals aangekondigd nieuwe maatregelen voor de sport-, jeugd-, evenementen- en cultuurwereld.

https://twitter.com/CrisiscenterBE/status/1319552226642284544CrisisCenter Belgiumhttps://twitter.com/CrisiscenterBE
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Zo moet het profvoetbal het voortaan opnieuw zonder publiek in de stadions zal moeten doen. Het Vlaamse voorstel sprak initieel van een halvering van het aantal aanwezigen bij sportwedstrijden, maar het Overlegcomité ging dus verder. Professionele sportwedstrijden kunnen blijven plaatsvinden, zowel indoor als outdoor, zij het altijd zonder publiek. “We trekken de lijn van de Ronde van Vlaanderen door”, aldus Jan Jambon. De wedstrijd tussen KV Kortrijk en Anderlecht die vrijdagavond gepland stond, moet dus achter gesloten deuren worden gespeeld.

Daarnaast worden ook alle amateurcompetities voor wie ouder is dan 18 jaar, stilgelegd. De amateurs kunnen wel blijven trainen. Wedstrijden en trainingen voor jeugd blijven toegelaten, zij het met maximum één gezinslid in het publiek. Bij alle indoorsporten moet de afstand van anderhalve meter gewaarborgd kunnen worden. Zwembaden blijven wel volledig open.

Eén op de vijf studenten

Aan het lager en secundair onderwijs verandert vrijdag niets. Voor het hoger onderwijs wordt de bezettingsgraad tot maximaal 20 procent in de aula’s en leslokalen herleid. Ook het dragen van een mondmasker is verplicht. Voor de eerstejaarsstudenten geldt echter een uitzondering: voor hen geldt een bezettingsgraad tot vijftig procent.

Maximum 200 aanwezigen voor cultuur

Culturele en andere evenementen kunnen blijven plaatsvinden. Wanneer de afstandsregel van anderhalve meter tussen bubbels gerespecteerd kan worden, geldt een beperking van maximaal 200 aanwezigen. Een mondmasker dragen is verplicht, het aanbieden van eten en drinken blijft verboden.

De uitzonderingsmaatregel om boven 200 aanwezigen te gaan, wordt tijdelijk opgeschort. Dat betekent dat grote zalen en theaters ook beperkt zijn tot 200 mensen. Volgens minister-president Jan Jambon is het de bedoeling om die uitzondering na 19 november wel terug te brengen.

Jambon benadrukte wel dat de regeringen “niet zomaar 200 mensen toelaten”. Er geldt immers een heel aantal omkaderingsmaatregelen. In die omstandigheden kan een grote zaal tot 200 mensen ontvangen, maar in een kleine zaal is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. “De bijkomende maatregelen moeten vervuld zijn”, luidde het.

Andere evenementen binnen, zoals huwelijken en begrafenissen, zijn beperkt tot maximaal 40 mensen. Voor buitenevenementen geldt een maximum van 400 aanwezigen.

Openbaar vervoer

De capaciteit van het openbaar wordt verder geoptimaliseerd om een overvloed aan mensen op dezelfde bus of tram te vermijden.

Buitenspel verplicht

Jeugdactiviteiten zoals de werking van jeugdbewegingen en kampen kunnen plaatsvinden, zij het met aangescherpte regels. Voor +12-jarigen zijn buitenactiviteiten voortaan verplicht, mét een mondmasker. Voor -12-jarigen is buitenspel sterk aangeraden.

Uitstappen of kampen met beperkte overnachtingen zijn niet mogelijk voor wie ouder is dan 12 jaar. Maar hier geldt wel een opmerkelijke uitzondering. De groep 12- tot 14-jarigen kunnen wel blijvens lapen als het om minstens vier opeenvolgende nachten gaat. “Op die manier hebben de kinderen amper externe contacten en vormen ze één hechte groep”, duidt minister-president Jambon.

Pretparken moeten sluiten

Een laatste maatregel geldt voor pretparken en dierentuinen. Die eerste moeten zeker een maand de deuren sluiten. Dierentuinen kunnen wel openblijven, al moeten daar de indoorruimtes zoals aquariums worden afgesloten. Het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.

Ploeg van 11 miljoen

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen vanaf dit weekend al ingaan, na publicatie van het Ministerieel Besluit. De beperkingen gelden al zeker één maand, tot 19 november. “Maar hoelang dit alles geldt, hangt enkel af van ons gedrag. Er is geen enkele wet of regel die dit virus kan stoppen. De enige die dat kunnen, zijn wij. Door allemaal samen aan één zeel te trekken, met één ploeg van 11 miljoen solidaire Belgen”, benadrukte premier De Croo.

“Enkel wij allemaal samen kunnen dit virus verslaan. Dit worden moeilijke dagen, moeilijke weken, moeilijke maanden. Elk van ons zal ooit in ons leven kwetsbaar zijn. Als u zelf voldoende sterk staat, kan uw schouder er zijn om anderen te steunen. Het klinkt groots, maar het gaat om kleine dingen. Iemand eens opbellen, boodschappen brengen, gewoon wat extra tijd maken: het kan een groot verschil maken. Wees voorzichtig, beperk uw contacten, denk aan uzelf en anderen, maar denk vooral aan zorgverleners.”

Intussen daalt het mentaal welbevinden bij de bevolking tot het niveau van tijdens de vorige lockdownperiode. Dat blijkt uit de coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Bij alle bevolkingsgroepen en in alle provincies gaat het de verkeerde richting uit, maar wie werkt in het onderwijs en de gezondheidszorg heeft het nu extra moeilijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.