Dirk Vanluchene uit Meulebeke neemt afscheid van brandweer met ongewone interventie

Dirk Vanluchene nam het reptiel zelf mee naar huis.© GS
Dirk Vanluchene nam het reptiel zelf mee naar huis.© GS
Redactie KW

Na 45 jaar dienst neemt de 64-jarige Dirk Vanluchene straks afscheid van de brandweer. Als een van zijn laatste interventies moest de Meulebeekse brandweeradjudant in de Overdevestraat een Chinese rattenslang gaan vangen.

Eigenaars van een woning in de Overdevestraat in Meulebeke keken onlangs vreemd op toen ze aan het werken waren bij hun recent gekocht huis. Door het gras in de tuin zagen ze plots een roodkleurige slang van wel 70 centimeter kruipen. “Het ging gelukkig om een ongevaarlijke Chinese rattenslang”, zegt brandweeradjudant Dirk Vanluchene, voor wie het een van zijn laatste interventies was.

Kameraadschap

De politie hoefde zich geen zorgen te maken over wat er met het dier moest gebeuren. Vanluchene nam het reptiel zelf mee naar huis, waar hij het voorlopig in een terrarium zal houden tot er een oplossing is. Voor de adjudant werd het een van zijn laatste opvallende interventies. De Meulebekenaar werd op maandag 19 april 64 jaar en vroeg zijn eervol ontslag aan bij de brandweerzone Midwest. “Ik ben 45 jaar in dienst en voel dat het tijd is om te stoppen. Ik ben op mijn hoede voor het jaar te veel.”

“Ik ben op mijn hoede voor het jaar te veel”

Dirk startte in 1975 als 18-jarige jongeman bij de brandweer. Hij kreeg de smaak te pakken via zijn vader Daniël, die commandant was. “Ook mijn oom zat bij de brandweer. Het zat in het bloed.”

In die 45 jaar maakte Vanluchene drie kazernes en drie commandanten mee. Hij zag de brandweer enorm evolueren. “Toen de kazerne nog in De Gilde zat, moest ik mij thuis omkleden en fietste ik in uniform naar daar. Er was één persluchttoestel voor 46 man, onvoorstelbaar nu. De kameraadschap zal mij altijd bijblijven. We waren één blok”, aldus Dirk, die eigenlijk van plan was om al op zijn 60ste te stoppen bij de brandweer. Maar hij vreesde het beruchte zwarte gat .

Barbarafeest

“Ik was net met pensioen bij de FOD Financiën, waarvoor ik in het ontvangkantoor in Tielt werkte. De bedoeling was dat ik samen met mijn vrouw Marleen Vanwalleghem zou stoppen met werken, maar op 59-jarige leeftijd, een jaar voor haar pensioen, overleed ze. Daarom ben ik nog enkele jaren langer bij de brandweer gebleven.”

Zijn afscheid was gepland voor 2020, maar door corona viel dat feest in het water. Daarom dat hij er nog een jaartje bijdeed. “Ik wil voor geen geld mijn Barbarafeest in december missen. Ik doe nu nog drie maanden vooropzeg en vanaf 1 augustus is het definitief gedaan.”

Fatale woningbrand

Een dodelijke woningbrand met een moeder en haar twaalfjarige zoon in de Oude Gentstraat zal hem altijd bijblijven. “Het zijn de enige dodelijke slachtoffers van een woningbrand die ik heb meegemaakt”, zegt hij. “Ook de schietpartij waarbij twee Turken het leven lieten, herinner ik me goed. Net als een ongeval met vier dodelijke slachtoffers langs de Randweg, waar toen veel botsingen gebeurden.”

In het zwarte gat zal Vanluchene deze keer niet vallen, want hij is geregeld bij zijn vriendin in Bellegem. “We gaan samen nog wat profiteren van het leven. In België, want we zijn geen reizigers.” (Geoffrey Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier