Dirk Van Vooren over ‘Kierewiet’ : “Een neurologische afwijking heeft iedereen in beperkte mate”

Dirk Van Vooren stelt 'Kierewiet' voor. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Vanaf vrijdag 10 april – als het Coronavirus geen roet in het eten gooit ! – kan je komen kijken naar de ‘zotste komedie Kierewiet’ in Theater Elckerlyc, hét theater van producent Dirk Van Vooren – geboren in Brugge – en zijn mede-producent Nico Warrinnier uit Brugge.

Het verhaal gaat over dokter Stern, een beroemde psychiater, die er zijn zaak van maakt om mensen van hun tics af te helpen. Hoe zal Theatertainment dat aanbieden, zonder dat het kwetsend overkomt bij mensen die een tic hebben ? We vroegen het aan producent en tevens castlid Dirk Van Vooren.

“‘Kierewiet’ speelt zich inderdaad af in de wachtzaal van een psychiater. Er zijn patiënten die op verschillende uren toekomen omdat ze allemaal een afspraak hebben met de befaamde psychiater-dokter Stern die vast zit in de luchthaven. Er ontstaat in de wachtzaal een toevallige groepstherapie. Ze helpen elkaar met hun problemen”, zegt Dirk. “Dat is hilarisch. Het zal voor sommige mensen heel herkenbaar zijn, wees daar maar zeker van.”

Als het herkenbaar zal zijn, zal het dan niet kwetsend overkomen voor mensen die zelf te kampen hebben met een afwijking ?

Dirk : “Ik denk het niet, omdat het gebracht wordt vanuit het genre komedie. Ik klasseer ook niet alles in m’n ijskast per alfabet, maar ik zorg er wel voor dat al de blikjes netjes achter elkaar staan en dat ze niet op één hoop erin worden gegooid. Ik voel ook aan een kadertje in een restaurant wanneer het schuin hangt. Dat soort zaken herkennen de mensen. Een neurologische afwijking zoals Gilles de la Tourette is ook iets dat iedereen in zich heeft in beperkte vorm. Bij de ene is dat erger dan bij de andere. Iedereen kent dit gevoel wel : je staat op het topje van de Eifeltoren en je hebt het gevoel dat je wilt springen. Dat is een gevoel dat iedereen kent, maar natuurlijk spring je niet. Dat is ook een soort van onweerstaanbare drang om iets te doen met zware gevolgen. Een verkeerde connectie in de hersenen zeker ? En dus een afwijking.”

Wanneer de voorbereidingen van zo’n komedie beginnen, bespreek je dan vooraf wat er wel en niet kan én mag worden gezegd ?

Dirk : “Het is een Frans stuk dat in 2005 in Parijs werd gecreëerd en daar kende het veel succes. Het is niet zo dat we die afwijkingen belachelijk laten overkomen. We zetten het wel in de verf op een positieve manier. Mensen die afkomen, zullen niet het gevoel hebben dat we een bepaalde doelgroep belachelijk maken, integendeel. Op één of andere manier maken we het aanvaardbaar. Het wordt benadert vanuit de komedie, niet vanuit het dramatiek rond bepaalde gevolgen die daaraan vasthangen.”

Is het een moeilijk stuk om te repeteren ?

Dirk : “Het is moeilijk omdat je met zes personen continu aanwezig bent in één ruimte. De patiënten komen één voor één binnen in de wachtzaal. Dat is in de eerste tien minuten van de voorstelling. Daarna zijn we op elkaar aangewezen. Zoals regisseur Stany Crets daar net zei : Het is een mentale deurenkomedie. Er valt zoveel te beleven, maar toch zijn die zes mensen nooit uit die ruimte weg.”

Ga je met deze voorstelling toeren ?

Dirk : “Er zijn voorlopig geen plannen om met deze voorstelling te toeren. We stellen deze voorstelling voor in Theater Elckerlyc en daarna zien we wel…”.

Dirk Van Vooren aan het 'bibberspel' tussen Dirk Lavrysen (links) en Carry Goossens.
Dirk Van Vooren aan het ‘bibberspel’ tussen Dirk Lavrysen (links) en Carry Goossens.© PADI/Daniël

Je blijft maar bezig. Wat staat er nog in je agenda voor 2020 én misschien al voor 2021 ?

Dirk : “We zijn nu al bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Winterrevue 2020. We zijn ook al het nieuwe seizoen van De Komedie Compagnie en Theater Elckerlyc aan het invullen. Als theatermakers leven we altijd een beetje in de toekomst en focussen we ons op wat we volgend jaar gaan doen. ‘Kierewiet’ stellen we nu voor aan de pers, maar we wisten al twee jaar geleden dat dit in het voorjaar van 2020 eraan zou komen. Het is altijd een beetje in de toekomst leven. Maar alles op zijn tijd.” (PADI)

‘Kierewiet’ : vanaf 10 april tot en met 3 mei in Theater Elckerlyc, Frankrijklei 85-87 in Antwerpen. Tickets : www.elckerlyc.be, 070 691 002 (max. 0,30 euro/minuut)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.