Dirk Saelens zet na 20 jaar punt achter acties voor het goede doel

Al 30 jaar zet Dirk Saelens zich in voor zijn medemens. Hij is aan zijn laatste actie voor het goede doel bezig. "Het is goed geweest. Met de inzamelactie voor de mugheli wordt dit de kroon op het werk." © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Dirk Saelens uit Westkerke is aan zijn laatste actie voor het goede doel bezig. In zijn 20ste jaar gaat hij voor de kroon op het werk: de MUG-Heli. “Ik koos voor de MUG-Heli ter nagedachtenis aan mijn overleden echtgenote Sonja. Mijn streefdoel is 25.000 euro inzamelen”, legt Dirk uit.

Sedert enkele maanden is Dirk Saelens (60) met pensioen. “Ik heb van mijn 14de, 46 jaar dus, veel gewerkt. De laatste zeven jaar was dat bij Daikin, waar ze me niet graag zagen vertrekken. Voordien was ik 23 jaar in dienst bij ruimdienst Sanders. Dat ik nu geniet van mijn pensioen, wil niet zeggen dat ik zal stilzitten. Ik wil verder sociaal contact, want dat kan ik niet missen. Even nog volop gaan voor de actie en dan misschien uitkijken naar een flexijob”, start Dirk zijn verhaal.

Hartstilstand

Dirk Saelens zet zich al 30 jaar in voor zijn medemens. Alles begon na een bijna-dood ervaring. “Op mijn 27ste kreeg ik een hartstilstand. Ik ben toen gereanimeerd door iemand van de Konterdam. In het ziekenhuis heb ik weken gevochten voor mijn leven. Toen ik eindelijk naar huis kon, ben ik die man gaan opzoeken om hem te bedanken. Maar helaas, hij was intussen overleden. Ik wilde iets terug doen als dank dat ik er nog was.”

Samen met zijn echtgenote Sonja Vermeulen, dochter Shana en enkele vrienden – Sabine Janssens, Dirk en Miguel Vandewalle, Erwin Degryse, Marc Devos, Sonja Vanleenhove en Peter Kesteloot – richtte Dirk de Vriendenkring Doede Kerkuuls op. Hun doel was zich inzetten voor de medemens.

Blauwe kerstman

“De eerste negen jaar ging ik in het H. Hartziekenhuis van Oostende de zieke kinderen verrassen als de blauwe kerstman. We hebben de kinderafdeling dan een videorecorder en kinderfilms geschonken. Na die negen jaar namen de spelers van Club Brugge het over”, weet Dirk nog.

Dirk Saelens en Doede Kerkuuls zaten daarna niet stil. Ze organiseerden paasfeesten, motorritten, ritten met vrachtwagens, spelnamiddagen en een sinterklaasstoet met paardenkoetsen. “Dat laatste zal ik nooit vergeten. De straten van Oudenburg stonden vol mensen die ons toezwaaiden. Het was dan ook een indrukwekkende stoet met vele blije kindergezichtjes.”

Ik heb het altijd met hart en ziel gedaan en er veel dankbaarheid voor teruggekregen

En 20 jaar geleden startte Vriendenkring Doede Kerkuuls met een eerste actie voor het goede doel. “Onze vriendenkring is klein begonnen maar uitgegroeid tot iets groots. Dit jaar zet ik er een punt achter. Het is goed en mooi geweest. Ik heb het altijd met hart en ziel gedaan en er veel dankbaarheid voor teruggekregen”, aldus nog Dirk die van zijn laatste actie iets speciaals wil maken.

“Hoewel er soms negatieve commentaren waren, hebben we altijd alles legaal gedaan, met attesten voor de firma’s die sponsorden. Zo ook met de verkoop van steunkaarten”, wil Dirk benadrukken.

Voor Sonja

“Ik heb voor de MUG-Hugheli gekozen, ter nagedachtenis aan mijn overleden echtgenote Sonja Vermeulen die hier beter bekend was als Rosa. Voor haar kwam destijds alle hulp te laat, maar voor heel veel mensen is de MUG-Heli al de redding geweest.”

Dirk Saelens begon zijn laatste inzamelactie in februari en heeft intussen al 19.000 euro opgehaald via steunkaarten aan 5 euro en via sponsors die tussen de 50 en 200 euro schenken. “Als ik één iemand speciaal mag bedanken, dan graag Freddy Desmedt uit Westkerke die al 29 jaar sponsor is. De actie loopt nog tot 28 december. Ik hoop vurig om aan 25.000 euro te geraken”, drukt Dirk zijn ultieme wens uit.

“We zijn trouwens niet de enigen die een actie doen voor de MUG-Heli. Dit jaar zijn er 18 verenigingen die via allerlei organisaties geld in het laatje willen brengen zodat de heli kan blijven vliegen en mensenlevens redden.”

“Of iemand anders mijn taak zal overnemen? Ik hoop het uit de grond van mijn hart, maar twijfel er aan. De Oede Kerkuuls zullen uitvliegen en niet meer terugkeren”, besluit Dirk Saelens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier