Dirk Robaey klaar voor 2.500 km te voet: “El camino wordt de mooiste reis van mijn leven”

Eind mei stapt Dirk Robaey naar Compostella: "Het zal 'tjolen' worden, maar achteraf zijn net dat de mooiste herinneringen." © WO
Redactie KW

Al jarenlang droomt Dirk Robaey ervan en nu is het bijna zover. Op zondag 31 maart reist hij in zijn eentje naar Spanje. Geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat de man de 2.500 km lange trip te voet aflegt. Eindbestemming is Santiago de Compostela. Dirk hoopt de pelgrimsstad na een voettocht van honderd dagen te bereiken.

Door Carlos Berghman

“Al twintig jaar wil ik naar Compostela wandelen, maar ik had nooit tijd”, vertelt de zaakvoerder van Tank-Service. “Ik wou wachten tot ik met pensioen ging, maar ik was bang dat het er dan niet meer van zou komen. Daarom besliste ik om het nu te doen. Ik heb serieus moeten praten met mijn vrouw, maar nu steunt ze me volledig. Zonder haar en de hulp van het personeel zou deze voettocht niet mogelijk zijn. Samen zullen zij de zaak draaiende houden tijdens mijn lange afwezigheid.”

De Pelikaan

Dirk wil met zijn voettocht geld inzamelen voor De Pelikaan, het dagcentrum voor meerderjarige mindervaliden in Menen. Momenteel zamelde hij al meer dan 14.000 euro sponsorgeld in. “Mensen kunnen een unieke dagetappe kopen voor 50 euro of kunnen sponsoren voor 2 euro per km. De slotetappe is meermaals te koop voor 100 euro. Dagelijks zal ik met hulp van het thuisfront een update maken met de ervaringen en emoties van de dag. Je kan mijn reis volgen op www.dirkwalkstocompostella.be en op de gelijknamige Facebookpagina.”

Op zondag 31 maart om 10 uur vertrekt Dirk aan zijn woning in de Klaproosstraat, waar hij uitgewuifd wordt door de mensen van De Pelikaan. Sympathisanten mogen de eerste etappe naar Doornik meestappen, daarna zet Dirk de tocht moederziel alleen verder. “De eerste nacht slaap ik in een jeugdherberg, daarna zie ik wel. Onderweg zal ik onder meer overnachten in kloosters, abdijen en refugio’s. Ik heb ook een tentje mee voor het geval ik geen slaapplaats vind.”

Dodentocht

De pelgrimstocht naar Compostela wordt alvast geen zondagnamiddagwandeling voor de ervaren wandelaar, die al elf keer de Dodentocht van Bornem uitwandelde. “Met 14 kg bagage op mijn rug wil ik 2.500 km afleggen in 100 dagen. Wandelen door weer en wind, dagenlang door bossen trekken zonder een mens tegen te komen… Het zal tjolen worden, maar achteraf zijn net dat de mooiste herinneringen. Vooral de Ardèche en de Pyreneeën zijn voor mij een grote uitdaging, want ik heb geen ervaring met het overbruggen van hoogtemeters.”

Op 10 juli hoopt de Meense pelgrim de trappen van de kathedraal van Santiago de Compostela te betreden. “Mijn vrouw komt me met de mobilhome ophalen en dan keren we terug huiswaarts via de reisweg die ik aflegde. Ik keer nog eens terug naar plaatsen waar ik warm onthaald werd met een klein aandenken uit Compostela.”

Mensen vragen me wel eens waarom ik dit doe. Waarom zou ik het niet doen? ‘El camino’ (Spaans voor ‘de weg’, red.) wordt mijn langste tocht ooit en wellicht ook de mooiste reis van mijn leven”, besluit Dirk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier