Dirk Ramboer hoopt dit seizoen nog een vinkenzetting te organiseren

Dirk Ramboer is voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Zangers Hooglede. © foto JT
Redactie KW

Terwijl de sportactiviteiten met mondjesmaat weer worden toegelaten, blijft het voor de vinkenliefhebbers angstvallig afwachten of zij dit seizoen nog de mogelijkheid zullen hebben om te kunnen spelen.

Dirk Ramboer, voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Zangers Hooglede, hoopt dat er binnenkort goed nieuws komt: “Het vinkenseizoen start normaal begin april en loopt tot ongeveer halverwege augustus. Halverwege maart hadden wij een vergadering toen de epidemie ook hier uitbrak. Wij hoopten dat dit slechts een aantal weken zou duren. Vanuit onze bond Avibo is er nu al een verbod om zettingen te organiseren tot 8 juni. Wellicht heeft dit te maken met de cafés die nog gesloten zijn. Om een zetting te kunnen organiseren, heb je namelijk een lokaal nodig waar de vogels ingeschreven worden en nadien volgt hier dan ook de prijsuitreiking.”

“Eventueel kunnen we kijken of er een andere oplossing mogelijk is qua inschrijving. Maar we kunnen natuurlijk moeilijk de prijzen later bij iedereen thuis brengen. Sowieso is het onze bond die beslist wanneer we weer mogen zetten en hangen we ook af van de gemeente en de politie die toestemming moet geven. Maar eigenlijk verloopt zo’n zetting vrij veilig, want de afstand tussen de verschillende spelers bedraagt telkens 2,40 meter.”

Geen kampioenschap

Een optie om het seizoen op te schuiven, zoals bijvoorbeeld in het wielrennen, is er niet. “Zodra vinken beginnen te ruien, mindert de zang of stoppen ze zelfs helemaal met zingen. Vanaf augustus merken we een daling in het aantal liedjes dus zetten tot in september heeft geen enkele zin. Als we op 8 juni toch groen licht krijgen, staan er nog tien zettingen gepland. Die zettingen maken deel uit van verschillende kampioenschappen. We moeten met het bestuur nog beslissen hoe we dit zullen aanpakken.”

Ik begrijp de beslissing, want veel spelers behoren tot de risicogroep

“Normaal zijn er maandelijks een aantal zettingen per kampioenschap zodat dit eerlijk verdeeld is over de speelmaanden. Sommige vinken schieten snel in gang, terwijl anderen later op het seizoen hun piek hebben. Vandaar dat het misschien ook niet zo eerlijk is om op pakweg drie zettingen een kampioen aan te duiden. Sowieso komt er dit jaar al geen Vlaams kampioenschap en ook het Belgisch kampioenschap op 28 juni is afgelast.”

Veel 60-plussers

Het zijn uiteraard geen leuke tijden voor de vinkeniers. De vogels moeten verder verzorgd worden, maar de wedstrijden vallen weg. “Toch begrijp ik de beslissing om momenteel geen zettingen te organiseren volledig. In onze sport zijn er heel wat 60-plussers betrokken en zij behoren wel degelijk tot de risicogroep. Ook voor onze plaatselijke middenstand is dit geen goed nieuws.”

Wij proberen onze prijzen voor na de zetting bij de sponsors aan te kopen zoals broden, bloemen en bonnen. Ook voor onze lokaalhouders van De Gouden Leeuw is het spijtig dat ze al deze zettingen moeten missen. Ik mis zeker ook het sociale contact. Het is een wereld waarin iedereen elkaar kent en ik ga geregeld ook zetten bij andere maatschappijen in andere gemeenten. Het is steeds plezant om dan eens na te kaarten met andere liefhebbers en eens te spreken over de kweek en de vinkenresultaten. Ik heb zelf zo’n 20 vinken. Dagelijks ben ik toch wel een uurtje bezig met de verzorging en de kweek ervan.” (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier