Dirk Metsu schrijft vijf jaar aan hedendaagse stadsgids voor Oostende

Dirk Metsu werkte vijf jaar aan zijn stadsgids over Oostende. © GLO
Gillian Lowyck

Op 21 juli verschijnt de eerste hedendaagse stadsgids voor Oostende. Een naslagwerk boordevol weetjes, geschiedenis, wandelingen… Dirk Metsu schreef er vijf jaar aan. Het boek is niet alleen voor de toerist interessant. Ook de Oostendenaar zal heel wat verborgen plekjes ontdekken en illustere weetjes opsteken. “Oostende is een eindeloos verhaal”, stelt Metsu.

Oostendenaar Dirk Metsu (58) is in het dagelijks leven algemeen secretaris bij Recread, de federatie van recreatieondernemers. “Dit boek schrijven was dus inderdaad eens iets helemaal anders”, lacht hij. “Hoe ik erbij ben gekomen deze gids te schrijven? Wel, een jaar of vijf geleden stond ik in een boekhandel en ik hoorde iemand vragen naar een toeristische gids over Oostende. De boekhandelaar kon die niet geven. En inderdaad, zoiets bestaat niet. Er zijn wel gidsen die gaan over de Vlaamse kust die ook een luik over Oostende bevatten met de voornaamste zaken zoals de Mercator, Amandine, de Gaanderijen… Maar dat is het zowat. Mooi, maar niet zo uitgebreid. Iemand die echt iets over Oostende wil weten, komt niet aan zijn trekken, vind ik. En dus ging ik zelf aan de slag.”

Eindeloos verhaal

Dirk had in eerste instantie het idee een klein boekje uit te geven met alle hoogtepunten van Oostende. “Een boekje met veel foto’s zoals toeristen die ook kunnen vinden in Brugge en Gent. Maar ja, je begint dingen op te zoeken en te vinden… En Oostende is een eindeloos verhaal. Er is echt veel te vertellen. En kijk, we zijn vijf jaar verder en ik eindelijk een boek klaar. Naast het schrijven heb ik natuurlijk nog een job. Ik heb mezelf wel moeten dwingen te stoppen met schrijven, want het ging nóg uitgebreider kunnen zijn”, lacht hij.

Oostende was een schitterende stad, maar had het ongeluk dat beide wereldoorlogen, en nadien de projectontwikkelaars, roet in het eten strooiden

Vandaag is het boek van Dirk de enige stadsgids over Oostende op de markt. “Op rommelmarkten vind je nog wel oude gidsen van twintig jaar geleden, of soms zelfs ouder. Er zijn er dus wel, maar veel minder uitgebreid en helemaal niet meer actueel.”

Het boek start met de eerste tien hoogtepunten van Oostende en veertig bezienswaardigheden. “Dat vond ik moeilijk”, bekent Dirk. “Hiervoor heb ik samengewerkt met Toerisme Oostende, waar ze me vertelden welke bezienswaardigheden zeker een plekje verdienen. Ik heb het ook even over de economie in Oostende: de haven, de luchthaven, werkgelegenheid… Daarna gaat er een flink stuk in mijn boek over de geschiedenis van de stad. Het begint met het ontstaan van de kustvlakte, dus ik ga wel ver terug.”

Kapellestraat

Door de geschiedenis van de stad die uitgebreid in het boek aan bod komt, is de gids niet enkel voor de toerist geschikt, maar ook voor de Oostendenaar prima leesvoer. “Juist”, zegt Dirk. “Het is ook bedoeld voor wie graag wil weten hoe de stad gegroeid is. De geschiedenis stopt met het einde van de ferry’s. Wanneer het verhaal van de Koningin der Badsteden eindigt en dat van de Stad aan Zee begint.”

Er is ook aandacht in het boek voor de wijken, bekende Oostendse figuren, cultuur… En dan zijn er nog de wandelingen. “Ik heb er drie uitgestippeld. Vooral op vlak van architectuur zijn deze wandelingen interessant, maar ze zijn ook doorspekt met weetjes. Zoals over de Kapellestraat: waarom heet die straat zo, terwijl daar geen kapel is? In de 18de eeuw was er daar wél een kapel, maar die is afgebrand. De naam van de straat was eigenlijk de Oude Magazijnstraat, maar het stadsbestuur besliste die te veranderen in de Kapellestraat, omdat de straat in de volksmond zo werd genoemd”, vertelt Dirk.

“Wat ik ook doe, en dat is iets wat ik nog nergens heb gezien: tijdens de wandelingen en in het boek verwijs ik regelmatig naar de Beeldbank van Kusterfgoed. In mijn boek kan ik niet alle foto’s publiceren, daarom leek dit me een mooie oplossing”, geeft Dirk mee.

Schrijven is schrappen

“De grootste uitdaging bij het schrijven? Kiezen wat je wel en niet meegeeft. Er is zo veel en er is altijd wel iets dat er niet zal in staan. Mensen denken dat er enorm veel te zien is in Brugge, maar Oostende heeft óók een zeer rijke geschiedenis. En wie het wil, kan hier enorm veel bekijken. Schrijven is schrappen, hé. In het begin was mijn tekst dubbel zo lang…”, weet Dirk, die het boek uitgeeft in eigen beheer. “Ik heb contact gehad met uitgeverijen, maar ze waren niet echt geïntereseerd. Ik heb het ook getoond aan iemand van het Davidsfonds en zij nemen het op in hun cultuurgids. Maar ik zag het niet zitten om te wachten op een uitgever, daarom dat ik besloot het zelf te doen.”

Het is tof dat Oostende zo op de kaart staat tegenwoordig, maar er mag wel wat meer aandacht zijn voor het verleden

Dirk groeide op in Bredene, maar woont ondertussen al twintig jaar in Oostende. “Uiteráárd ben ik grote fan van Oostende. Ik zou de zee niet kunnen missen. Ik ben ook erg geboeid door de geschiedenis van de stad. Het is tof dat Oostende zo op de kaart staat tegenwoordig, maar er mag wel wat meer aandacht zijn voor het verleden. Dat blijft wat op de achtergrond. Ik vermoed dat dat ook een beetje te verklaren is, doordat er geen boek is die dat allemaal goed samenvat”, zegt Dirk. “Er zijn heel veel boeken over Oostende, maar dat gaat meestal over bepaalde aspecten. Daarom dat de Oostendenaar dit boek zeker zou moeten lezen. Ik zie dat bij mijn eigen kinderen ook, er is veel dat ze niet weten over onze stad. En uiteraard is het ook voor de toerist, die flaneert op de Visserkaai en de zeedijk, maar niet echt iets kent over de geschiedenis.”

Belle Epoque

“Zelf vind ik het Beleg van Oostende, de belegering van de stad door de Spaanse troepen tussen 1601 en 1604 tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en de Belle Epoque het meest boeiend. Oostende was eigenlijk een schitterende stad, maar had het ongeluk dat de beide wereldoorlogen, en nadien de projectontwikkelaars, roet in het eten strooiden. Ik ben een aanhanger van de bescherming van erfgoed, maar je mag niet overdrijven. Er moet ook plaats zijn voor nieuwe dingen. Daarom dat ik fan ben van wat er momenteel gaande is op de Oosteroever waar moderne woontorens verrijzen. Maar ook het verleden van Oostende heeft veel toeristisch potentieel. Ik hoop dat mijn boek daar een steentje kan toe bijdragen”, besluit Dirk.

‘Oostende, een stadsgids’ telt 294 pagina’s en kost 22 euro. Het is vanaf 21 juli te koop bij Standaard Boekhandel, boekhandel Corman en aan de balie bij Toerisme Oostende.

Vijf aanraders, ook voor de Oostendenaar

1. “Het krekengebied is een prachtig stukje natuur, maar veel Oostendenaars kennen dit plekje niet goed. Ideaal om te wandelen.”

2. “Het domein Raversijde met de Atlantikwall. Veel mensen weten dat het bestaat, maar dat is het dan ook...

3. “Het Fort Napoleon. Ook hier kent iedereen het wel, maar velen weten niet hoe het er vroeger eigenlijk uitzag.”

4. “De oostelijke strekdam met de Vindictive. Een bezoekerscentrum zou hier interessant zijn.”

5. “Het Stadsmuseum, waar ze een erg interessante collectie hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier