Dirk Fraeyman opent eerste editie van Schuimend Klassiek in Schuiferskapelle

Op zondag 26 mei gaan The Dirty Scums in Schuiferskapelle met een nieuwe reeks evenementen van start: Schuimend Klassiek. Weg van de rock-‘n-roll en de punkmuziek zetten ze het meer klassieke genre centraal, met voor de eerste editie Dirk Fraeyman en zijn accordeon. “Ik heb niet getwijfeld om de spits af te bijten.”

Dirk Fraeyman brengt op Schuimend Klassiek zowel klassieke accordeon als een beetje folk. (foto LDW) © (foto LDW)

De liefde voor muziek zat er bij Dirk Fraeyman (48) al vroeg in. “Al van in de wieg,” lacht hij. “Als ik huilde, zette mijn moeder muziek aan. Later kreeg ik van de Sint een orgeltje, waar ik op gehoor liedjes begon op te spelen. Op mijn negende vroeg mijn moeder of ik geen interesse had om accordeon te gaan doen.” Dirk startte met notenleer en kreeg privéles accordeon. “Maar na verloop van tijd viel dat allemaal een beetje stil. Tot ik uiteindelijk op vrienden botste die gek waren op de muziek van Bob Dylan en Simon & Garfunkel. Zo ben ik eigenlijk in het folkgenre gerold.”

Nieuwe wereld

Dirk volgde een aantal volksmuziekstages en vormde uiteindelijk eind jaren 80 met zijn twee broers het folkgroepje Zomaar. “We hebben heel regelmatig in ‘t Kloefke in de Bruggestraat in Tielt gespeeld”, haalt Dirk herinneringen op. “Maar toen kwamen onze gezinnen er en is het allemaal weer wat geminderd. Later ben ik dan herbegonnen met muziek spelen, nog altijd in het folkgenre.” Drie jaar geleden besloot Dirk dan naar de muziekschool te trekken. “Ik had wel die stages gevolgd, maar echt studeren aan de muziek hoorde daar niet bij. Daar was het nu wel tijd voor geworden. In de muziekschool maakte ik kennis met de klassieke accordeonmuziek. Een hele nieuwe wereld ging voor me open. Ik heb altijd heel hard op gehoor en gevoel gespeeld. Nu leerde ik techniek, justesse en finesse kennen. Bovendien heb ik ontdekt dat je aan muziek heel veel verschillende interpretaties kan geven en dat is fantastisch.”

Groei

Dirk is na bijna 40 jaar nog steeds gepassioneerd door zijn instrument en daar heeft de kennismaking met het klassieke genre alleen maar toe bijgedragen. “Ik studeer veel, minstens anderhalf uur per dag. Voor mij hoeft muziek maken niet altijd leuk te zijn. Ik vind evenveel vreugde in het zoeken en zweten bij een stuk. Ik speel graag folk en meezingers, maar voel hoe ik nu echt een grote groei doormaak.” Tijdens de eerste editie van Schuimend Klassiek mag je vooral een klassieke Dirk verwachten. “Het accent zal liggen op bekende klassieke muziek, zoals Bach en Vivaldi, met daarnaast eens een zijsprongetje richting de folk.”

Praktisch

Schuimend Klassiek met Dirk Fraeyman op accordeon vindt plaats op zondag 26 mei om 11 uur in ‘t Een en ‘t Ander in Schuiferskapelle. Tijdens het concert, dat ongeveer een uur zal duren, is een aperitiefje nooit ver weg. De toegang is gratis, een vrije bijdrage welkom. De volgende editie staat gepland op 24 november met de viool in de kijker.

(LD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.